Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: «Ε όχι κύριοι της κυβέρνησης, οι ανάπηροι της χώρας δεν είναι ζητιάνοι»

689

«Ε όχι κύριοι της κυβέρνησης, οι ανάπηροι της χώρας δεν είναι ζητιάνοι» σημειώνει σε ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αναπηρικά επιδόματα.

Αναφέρει:

“Με 24€ αύξηση στα επιδόματα -για όσους τα παίρνουν- και με 55€ αύξηση για κάποιους λίγους πολύ βαριά ανάπηρους δε θα σας ψηφίσουν.

Πολύ περισσότερο, δεν θα δεχτούμε να γίνουμε το «make up”, η «μπογιά» σας για να πουλήσετε «κοινωνική ευαισθησία» στον λαό που λεηλατείτε όπως και εμάς όλα αυτά τα χρόνια.

Διευκρινίζουμε ότι η αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ξεπερνάει τα 50 εκ ευρώ στο σύνολό τους, όσα χαρίζουν δηλαδή κάθε χρόνο μόνο στην Hellenic train για την άγονη!!! γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Αφορά μόνο το πολύ 180.000 ανάπηρους που παίρνουν επίδομα μέσω του ΟΠΕΚΑ ενώ εξαιρεί τους ανάπηρους που παίρνουν επίδομα αναπηρίας από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΑ που καλύπτεται 100% από το κράτος είναι μειωμένος για το τρέχον έτος κατά 185 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Μήπως τελικά η κυβέρνηση έχει κατά νου αυτήν την πενιχρή αύξηση των επιδομάτων να την καλύψει με την μείωση των δικαιούχων μέσω των «σφαγείων» των ΚΕΠΑ; Όλα αυτά όταν οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας πλησιάζουν τους 600.000 και δεν παίρνουν κανένα επίδομα.

Οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν πάθει και έχουν μάθει. Δεν τσιμπάνε ούτε στα σώου των πρώην κυβερνώντων που ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει αύξηση 20% και ο άλλος κάνει βόλτες στα σχολεία των παιδιών με αυτισμό πουλώντας «τσάι και συμπάθεια».

Σας μάθαμε καλά!

Δεν υπάρχει κυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια ανεξαρτήτου σύνθεσης και απόχρωσης που δεν πήρε αποφάσεις για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε θεραπείες για τα παιδιά με αναπηρία, για επιβολή συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη. Ενώ, οι ανασφάλιστοι βιώνουν ένα δράμα αφού είναι τελείως ακάλυπτοι. Όλοι αυτοί μαζί, νυν και πρώην κυβερνόντες, ψήφισαν το 3ο μνημόνιο με 222 ψήφους που επιβάλει μείωση των δαπανών για την πρόνοια κατά 50%, πετσόκομμα των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας, κλείσιμο των δημόσιων ειδικών σχολείων και ιδρυμάτων στο όνομα της δήθεν «ένταξης και αποασυλοποίησης». Ενώ, όλοι τους ψήφισαν τους βάρβαρους αντιασφαλιστικούς νόμους με αποκορύφωμα τον νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση που εξαέρωσε τις αναπηρικές συντάξεις. Πολλά από αυτά ενώ έχουν ψηφιστεί, δεν έχουν εφαρμοστεί σαν αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα, το ριζοσπαστικό γυναικείο και νεολαιίστικο κίνημα. Παρά τη στήριξη που είχαν όλες οι κυβερνήσεις από τις συμβιβασμένες – διεφθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, της ΕΣΑΜΕΑ, της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, της ΓΣΕΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Είναι όμως άτυχοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Γιατί η ίδια η ζωή βάζει τα δραματικά της διλήμματα και το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, η Σ.Ε.Α.ΑΝ. έχουν κάνει τις επιλογές τους. Την ώρα που ο κύριος Πρωθυπουργός έκανε τις ανακοινώσεις του, πετώντας ψίχουλα στα μούτρα των ΑΜΕΑ, υπήρχε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Για να καλυφθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ 100% το κόστος από το κράτος και να μην πληρώνουν οι ανάπηροι από την τσέπη τους για τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες, για τα τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη. Ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ΣΕΑΑΝ, της ΟΓΕ και του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Η αναπληρώτρια Υπουργός κα Γκάγκα το έπαιξε αναρμόδια, αλλά και ο κύριος Πλεύρης τι να πει όταν πριν λίγες μέρες δήλωνε στη βουλή – όπως και παλαιότερα ο Ξανθός του ΣΥΡΙΖΑ- ότι «οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν μηδενική συμμετοχή, στις θεραπείες, στα τεχνολογικά βοηθήματα και στα προγράμματα αποκατάστασης». Όταν σε πατέρα με 3χρονο παιδί με βαριά αναπηρία, του ζητούν για μια περιπατητούρα εκτός από αυτά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, επιπλέον 1.800€ και στην ακρωτηριασμένη καθαρίστρια που έκοψε το χέρι της στα πλυντήρια του «Αγλαΐα Κυριακού» πριν 7 μήνες, της ζητούν κάμποσες χιλιάδες ευρώ για το τεχνητό μέλος.

Ενώ ένας παραπληγικός για ένα ασφαλές αμαξίδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 1500 – 4000€ επιπλέον από αυτά που του καλύπτει ο εοπυυ. Την ίδια στιγμή οι ανασφάλιστοι δεν δικαιούνται ούτε πατερίτσα.

Ακόμα οι συνάδελφοι με προβλήματα όρασης παίρνουν μόνο 100€ για γυαλιά όταν υπάρχουν γυαλιά με ειδικούς κρυστάλλους που μπορεί να στοιχίζουν από 1500 – 3500€.

Εκεί που ο υπουργός της το απογείωσε ήταν όταν διαφήμιζε τα πολύ καλά ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης που οι ανάπηροι δεν πληρώνουν τίποτε. Όταν οι επιχειρηματίες του χώρου απαιτούν και παίρνουν 2000-3000€ τον μήνα για ένα στοιχειώδες πρόγραμμα αποκατάστασης εκτός από αυτά που καλύπτει ο εοπυυ ενώ όταν ο ασθενής είναι παιδί το ποσό φτάνει τα 6000-7000€ τον μήνα,

Ή τα κέρδη της ή οι ζωές της.

Οργάνωση και αγώνας ο μόνος δρόμος.”