«Ταφόπλακα» στη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα; Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού 

902

Εν κρυπτώ φαίνεται πως διαχειρίζεται η κυβέρνηση  το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Bloomberg, υπάρχουν συζητήσεις για εκ περιτροπής αποστολή ορισμένων μόνο Γλυπτών στην Ελλάδα, για μερικά χρόνια.

Τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποστέλλονται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, και σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, εγκαταλείποντας ουσιαστικά τη γραμμή για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ακολουθούσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο υπό τον τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο» γράφει ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την εν καιρώ επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Επικαλούμενοι πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι συντάκτες του Bloomberg υποστηρίζουν ότι με βάση την υπό διαμόρφωση συμφωνία που όμως ακόμη δεν έχει υπογραφεί, κάποια από τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποστέλλονται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες» και «η συμφωνία ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί», ενώ ιδιαιτέρως περίπλοκα ως διαδικασία είναι και τα logistics της μετακίνησης των Γλυπτών από τη μια χώρα στην άλλη.

Διαψεύδει με πηγές το υπουργείο Πολιτισμού το δημοσίευμα

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει το Bloomberg για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσαν δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε πως ενδέχεται να επιστραφούν σταδιακά στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η πιθανή συμφωνία θα αποτελέσει μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογείται από το 1800.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα, το μουσείο του Λονδίνου θα λάβει άλλα αντικείμενα ως «δάνειο» και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είπαν οι πηγές του Bloomberg που δεν θέλουν να κατονομαστούν καθώς η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμη, σημειώνοντας, πάντως, ότι τα logistics της μετακίνησης των έργων είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκη.