Τα Κορινθιακά λεμόνια κινδυνεύουν με εξαφάνιση !

41

 

Τα Κορινθιακά λεμόνια κινδυνεύουν με εξαφάνιση – Στο 60% η μείωση της παραγωγής

Εγκλωβισμένοι είναι οι καλλιεργητές λεμονιών στην Κόρινθο καθώς βλέπουν ότι η φετινή παραγωγή τους είναι μειωμένη πάνω από 40% με κάποιους να κάνουν λόγο και για 60%.

Όλο αυτό όπως ανέφεραν στο Agrocapital παραγωγοί αλλά και γεωπόνοι από την περιοχή οφείλεται στην ανομβρία την περασμένη άνοιξη. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να “δέσουν” καλά λόγω και των συνολικών καιρικών συνθηκών» τόνισαν.

Η μειωμένη παραγωγή δεν επιτρέπει τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε εξαγωγή του προϊόντος τους, μιας και οι ποσότητες είναι μικρές.

Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός πως το 57% των εκτάσεων με λεμονιές εντοπίζεται στις ΠΕ Αχαΐας και Κορινθίας.

Οι παραγωγοί λένε ότι η σοδειά έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αργές συγκομιδές εσπεριδοειδών στις δύο κύριες ζώνες παραγωγής, την Αιγιαλεία και την Κόρινθο.

Τα ελληνικά λεμόνια κινδυνεύουν με εξαφάνιση: οι λαϊκές αγορές γεμίζουν με εισαγόμενα

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ποιότητα του καρπού τους προβληματίζει, ενώ οι αθρόες εισαγωγές από την Τουρκία, έχει μειώσει κατά πολύ τις επιλογές τους. Και αυτό γιατί τα λεμόνια από τη γειτονική χώρα βρίσκονται έτοιμα προς πώληση στο ράφι στην ίδια τιμή με την οποία φεύγουν τα ελληνικά από τα χωράφια, όπως μας είπαν. 

Τα Κορινθιακά λεμόνια κινδυνεύουν με εξαφάνιση  

Επιπλέον οι εξαγωγικές επιδόσεις του προϊόντος εµφανίζουν κορεσµό και στασιµότητα, καθώς και φέτος οι παραγωγοί αντιµετωπίζουν µία περίπλοκη κατάσταση. Το φθινόπωρο τα πρώιµα Ιντερτονάτο δεν είχαν την αναµενόµενη ζήτηση καθώς υπήρχαν ακόµη µεγάλες ποσότητες στην αγορά από εισαγόµενα Αργεντινής και Ν. Αφρικής. Ως αποτέλεσµα η συγκοµιδή της ποικιλίας δεν προχώρησε µε καλούς ρυθµούς και η τιµή πώλησης, η οποία άλλες χρονιές µέχρι να µπει το τούρκικο προϊόν ήταν υψηλή, έµεινε χαµηλότερη του αναµενόµενου. Όταν µπήκε και το τούρκικο λεµόνι στην εξίσωση, η τιµή παραγωγού προσγειώθηκε στα σηµερινά επίπεδα προκαλώντας έµµεσα και προβλήµατα στη ροή συγκοµιδής του ελληνικού προϊόντος.

Διαβάστε επίσης:

Οι παγίδες και τα SOS των χωριστών δηλώσεων στην Εφορία …

Πληροφορίες