Τα «μωρά της πανδημίας» έχουν δύο εντυπωσιακές βιολογικές αλλαγές

26

Τα «μωρά της πανδημίας» έχουν δύο εντυπωσιακές βιολογικές αλλαγές, υποστηρίζει μελέτη

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι περιορισμοί από την πανδημία COVID-19 φαίνεται να είχαν θετικό αντίκτυπο στα νεογέννητα μωρά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI της Ιρλανδίας αποκαλύπτουν ότι τα νεογέννητα κατά τη διάρκεια του λοκντάουν εμφάνισαν αξιοσημείωτα διαφορετικό μικροβίωμα του εντέρου σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία, παράλληλα με χαμηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων παθήσεων όπως οι τροφικές αλλεργίες.

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από μια πολύπλοκη κοινότητα μικροβίων που κατοικούν στον πεπτικό μας σωλήνα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη συνολική μας υγεία. Αυτή η επαναστατική μελέτη εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε την υγεία του εντέρου των νεογέννητων, αποκαλύπτοντας ότι οι μοναδικές συνθήκες της περιόδου της πανδημίας ενδεχομένως να προώθησαν ένα πιο ευεργετικό μικροβιακό περιβάλλον για αυτά τα βρέφη.

Τα «μωρά της πανδημίας» έχουν δύο εντυπωσιακές βιολογικές αλλαγές, υποστηρίζει μελέτη

Τα «μωρά της πανδημίας»
Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στα «μωρά πανδημίας» αποδίδονται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον εγκλεισμού. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση των λοιμώξεων και της επακόλουθης χρήσης αντιβιοτικών, παράλληλα με την αύξηση της διάρκειας του θηλασμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νεογέννητα να αποκτούν περισσότερα ωφέλιμα μικρόβια από τις μητέρες τους μετά τη γέννηση, τα οποία πιστεύεται ότι προστατεύουν από αλλεργικές ασθένειες.

«Η μελέτη αυτή προσφέρει μια νέα προοπτική για τον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης στην πρώιμη ζωή στο μικροβίωμα του εντέρου. Ειδικότερα, τα χαμηλότερα ποσοστά αλλεργιών μεταξύ των νεογέννητων κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού θα μπορούσαν να αναδείξουν την επίδραση του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η συχνή χρήση αντιβιοτικών, στην αύξηση των αλλεργικών ασθενειών», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Jonathan Hourihane, πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής στο RCSI και σύμβουλος παιδίατρος στο Children’s Health Ireland Temple Street, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Ελπίζουμε να επανεξετάσουμε αυτά τα παιδιά όταν γίνουν 5 ετών για να δούμε αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ενδιαφέρουσων αλλαγών στο πρώιμο μικροβίωμα του εντέρου».

Διαβάστε επίσης

Προσοχή: Ο ιός του έρπητα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

 

<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ygeia/mora-pandimias-dyo-biologikes-allages?utm_source=newsshowcase&utm_medium=gnews&utm_campaign=CDAqKggAIhCIofjC1Rt0WbiILTT8d6dSKhQICiIQiKH4wtUbdFm4iC00_HenUjC7ktEC&utm_content=rundown”>Τα «μωρά της πανδημίας» έχουν δύο εντυπωσιακές βιολογικές αλλαγές, υποστηρίζει μελέτη – iefimerida.gr</a></p>