Χασιμότο: Γιατί Πολλοί Ασθενείς έχουν Χαμηλή Ενέργεια & Αυξημένο Σωματικό Βάρος ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει ..

30

Χασιμότο: Γιατί Πολλοί Ασθενείς έχουν Χαμηλή Ενέργεια & Αυξημένο Σωματικό Βάρος ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει Ρυθμισμένος;

Τρεις στους τέσσερις ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ρύθμιση του βάρους τους και έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας.


Τρεις στους τέσσερις ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ρύθμιση του βάρους τους και έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας.Χασιμότο: Γιατί Πολλοί Ασθενείς έχουν Χαμηλή Ενέργεια & Αυξημένο Σωματικό Βάρος ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει Ρυθμισμένος Οι διαταραχές του βάρους και η κόπωση είναι τα κυριότερα συμπτώματα που συνοδεύουν τη νόσο και είναι αναμενόμενο να σας ταλαιπωρούν, αν έχετε διαγνωστεί με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Είναι ιδιαίτερα συχνό σε ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, οι αιματολογικές εξετάσεις που αφορούν τη θυρεοειδική λειτουργία να βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, ωστόσο οι ίδιοι να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήμα στη ρύθμιση του βάρους και στα επίπεδα ενέργειάς τους.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο στην αντιμετώπιση του πρόβλημα, που όμως μπορεί να λυθεί μέσα από τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που το προκαλούν.

Τρεις στους τέσσερις ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ρύθμιση του βάρους τους και έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας[1][2].

Η δυσκολία στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας και στην αποκατάσταση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, οφείλεται στο γεγονός ότι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια νόσος με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο.

Οριακές ελλείψεις του οργανισμού και μεταβολικές διαταραχές, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με κοινές εργαστηριακές μεθόδους μέτρησης, δρουν απαρατήρητες για χρόνια.

Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων και μεταβολικές διαταραχές με την εμφάνιση της νόσου και τη συμπτωματολογία που τη συνοδεύει.

Πρόκειται για ένα νόσημα που εκδηλώνεται λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας πολλαπλών διαταραχών, που συνδέονται με την δυσχέρεια διαχείρισης του σωματικού βάρους και την χαμηλή απόδοση του οργανισμού σε ενέργεια[3][4][5][6][7]:

Χασιμότο: Γιατί Πολλοί Ασθενείς έχουν Χαμηλή Ενέργεια & Αυξημένο Σωματικό Βάρος ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει Ρυθμισμένος;

 • Αντίσταση στην ινσουλίνη
 • Διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτοανοσία, ευπάθεια σε λοιμώξεις)
 • Έλλειψη βιταμίνης D
 • Έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών (μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά)
 • Ορμονική απορρύθμιση
 • Διαταραχή του μικροβιώματος
 • Χρόνια φλεγμονή
 • Μπλοκάρισμα του μεταβολισμού (παραγωγή ενέργειας)
 • Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων

Οι παραπάνω παράγοντες, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδή και του οργανισμού συνολικά.

Επιδρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οδηγούν στην ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή αδένα, μπλοκάρουν τις καύσεις του οργανισμού και μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας.

Αν δεν εντοπιστούν και δε διορθωθούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών με Χασιμότο, τα επίπεδα ενέργειας, το σωματικό βάρος, καθώς και η συνολικότερη κατάσταση του οργανισμού τους, επιδεινώνονται σταδιακά και σταθερά.

Χασιμότο: Γιατί Πολλοί Ασθενείς έχουν Χαμηλή Ενέργεια & Αυξημένο Σωματικό Βάρος ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει Ρυθμισμένος;

Είναι ωστόσο, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι ο εντοπισμός με εξειδικευμένες εξετάσεις και η διόρθωση των παραπάνω διαταραχών, με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή, βελτιώνουν το αίσθημα κόπωσης και το σωματικό βάρος, αλλάζοντας ριζικά την πορεία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο προς το καλύτερο.

Ο έγκαιρος εντοπισμός και η παρέμβαση, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, την επαναφορά του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο όπως και όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και σταδιακή καταστροφή του αδένα. Η χρόνια φλεγμονή, αυτοτροφοδοτείται λόγω της έκκρισης χημικών ουσιών (κυτοκίνες) στους ιστούς που καταστρέφονται από την επίθεση του ανοσοποιητικού. Η όλη διαδικασία που ενισχύει τη φλεγμονή και εμποδίζει τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης[8].

Στην προσπάθεια του οργανισμού να προσαρμοστεί και να συνεχίσει να λειτουργεί υπό την παρουσία των ελλείψεων, των μεταβολικών διαταραχών και της χρόνιας φλεγμονής, προκύπτουν αλλαγές στη φυσιολογική του λειτουργία. Όταν αυτές δεν εντοπιστούν εγκαίρως, προκύπτουν αλλοιώσεις που είναι είτε μόνιμες είτε πολύ δύσκολο να αναστραφούν[9].

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά άτομα με νόσο του Χασιμότο, δεν μπορούν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος και να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν και τη λήψη ορμονικής υποκατάστασης.

Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με νόσο του Χασιμότο,  η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να περιλαμβάνει, μαζί με την ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τον εντοπισμό και τη  διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που τη συνοδεύουν[10][11][12][13][14].

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου Hashimoto και αφορούν:

Χασιμότο: Γιατί Πολλοί Ασθενείς έχουν Χαμηλή Ενέργεια & Αυξημένο Σωματικό Βάρος ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει Ρυθμισμένος

 

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto[15,16].
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το θυρεοειδή σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του[17,19].
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου[20].
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα[20,21].
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών[22,23,24].
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος[23].
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί[25].
 • Χασιμότο: Γιατί Πολλοί Ασθενείς έχουν Χαμηλή Ενέργεια & Αυξημένο Σωματικό Βάρος ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει Ρυθμισμένος;

Διαβάστε επίσης:

Καρναβάλι Κορίνθου 2024 : Πρόσκληση συμμετοχής προς όλους

 

 

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού[24,26-28].

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:

 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
 • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
 • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα.
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.