Τέλος εποχής: Καταργούνται τα περίπτερα στην Ελλάδα

45
Τέλος εποχής: Καταργούνται τα περίπτερα στην Ελλάδα   μετά από 118 χρόνια ζωής! Η Ελληνική πρωτοτυπία πλέον καταργήθηκε με το Πολυνομοσχέδιο.
Τέλος λοιπόν και ο θεσμός των περίπτερων στην Ελλάδα. Κάθε περιπτερούχος που βγαίνει στην σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση.

Σε ανεργία υποχρεώνει η κυβέρνηση δώδεκα χιλιάδες περιπτερούχους μαζί με τις οικογένειές τους, αφού με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα περίπτερα καταργούνται.

Καταργούνται τα περίπτερα στην Ελλάδα, έρχεται το τέλος εποχής  για τα περίπτερα;

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο ανάπτυξης για τις διατάξεις των περιπτέρων που αφορούν τις μισθώσεις, η οποία είναι πλέον νόμος (μέσω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου), η άδεια δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του κατόχου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να κλείνει οριστικά!

Όπως γίνεται κατανοητό, τα πάντα γίνονται προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και των Super Markets, με αντάλλαγμα το αίμα, την ανέχεια και τη δυστυχία των Ελλήνων.

Η άγνωστη ιστορία του περίπτερου

Τα περίπτερα αποτελούν ιστορικό χαρακτηριστικό της αστικής ζωής στην Ελλάδα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της Αθήνας.
Τα πρώτα περίπτερα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του 20ου αιώνα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε, η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.

Ένα μικρό πρόχειρα κατασκευασμένο ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα, προσπαθούσε να καλύψει τις ελάχιστες οικονομικές ανάγκες της εποχής και να δώσει μια ανάσα σε ανθρώπους που είχαν δώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την Ελλάδα.

Ο γνωστός χρονογράφος και ποιητής των αρχών του 20ου αιώνα Σωτήρης Σκίπης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠΤ στις 20 Οκτωβρίου 1919 γράφει για τα πρώτα περίπτερα που έκανα την εμφάνισή τους στην Αθήνα: «Άξιος συγχαρητηρίων έγινε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος αποφάσισε την ανέγερσιν πολλών περιπτέρων εις τας Αθήνας, τα οποία θα εκχωρήσει εις τους τραυματίας του πολέμου, η εις μέλη οικογενειών φονευθέντων πολεμιστών».

«Δεν φαντάζεται κανείς πόσα καλά θα προκύψουν αμέσως-αμέσως, εκ της ανεγέρσεως των περιπτέρων. Τα περίπτερα θα είναι ένας στολισμός της πόλεως, θα εξυπηρετηθούν δι’ αυτών και θα εύρουν πόρον ζωής πλειστοί ανάπηροι των δύο πολέμων. Θα εξαπλωθή δια του μέσου τούτου το ελληνικόν έντυπον, είτε εφημερίς, είτε περιοδικόν, είτε φυλλάδιον, είτε βιβλίο. Και θα γίνουν αίτια όπως οι μεγάλαι επαρχιακαί μας πόλεις θα κουνηθούν λιγάκι και θα μιμηθούν λιγάκι των πρωτεύουσαν».

Πηγή: 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων χαρακτήρισε τις προωθούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής «ξαφνικό θάνατο»
«Ξαφνικό θάνατο» χαρακτήρισε τις προωθούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ο Θεόδωρος Μάλλιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων.
«Στον τρόπο που μας προσδιορίσατε φορολογικά, με το μέσο όρο ΚΑΔ, έχετε συμπεριλάβει και το λιανικό εμπόριο ερωτικού περιεχομένου, sex shop. Αστειευόμενος, με μαύρο χιούμορ, να πω ότι πραγματικά θα μας χρειαστεί να ταιριάξουμε με τα sex shop, γιατί αν αυτό θα συνεχιστεί και δεν το αλλάξετε, θα χρειαστούμε τα ερωτικά τους βοηθήματα», είπε ο κ. Μάλλιος.
«Υπάρχει δικαστήριο που θα δεχτεί μια τέτοια προσφυγή;»
«Δεν γίνεται με μικτό, όπως στα τσιγάρα, που είναι 4% ο μέσος όρος μας, με τις κάρτες κινητής στο 0,80%, με τα εισιτήρια στο 3%, να μας φορολογείτε με 5%. Δηλαδή να βγάζουμε 3% και εσείς να μας παίρνετε 5%. ‘Αραγε υπάρχει δικαστήριο, ευρωπαϊκό ή ελληνικό, που δεν θα δεχθεί μια τέτοια προσφυγή;», είπε ο κ. Μάλλιος.
Τι είπε για τα POS στα περίπτερα
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, αναφέρθηκε και στην υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα.
Όπως σημείωσε, το 80% του τζίρου στα περίπτερα δεν έχει φοροαποφυγή, γιατί προέρχεται από τα προϊόντα μεγάλων καπνοβιομηχανιών ή από μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
«Στο υπόλοιπο 20%; Βεβαίως παραδεχόμαστε, ότι φοροδιαφεύγουμε. Πρέπει να επιβιώσουμε με κάποιο τρόπο. Όσο για το μαχητό, εμείς οι περιπτεράδες, όπως ξέρετε, είμαστε εκτεθειμένοι στα πεζοδρόμια και σε διάφορους άλλους χώρους, όπου γίνονται δημόσια έργα κοινής ωφέλειας και πάει λέγοντας. Πως θα το αποδείξουμε αυτό; Θα μας στείλετε και εμάς λοιπόν τον έφορο – μπαμπούλα;», είπε ο κ. Μάλλιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ