Αντιδράσεις για τη νέα φανέλα της Εθνικής: «Ο γαλάζιος σταυρός θυμίζει σβάστικα»

682

Τη Δευτέρα (20/03) παρουσιάστηκε η νέα φανέλα με την οποία η Εθνική Ελλάδας θα αγωνιστεί στα παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro 2024, ωστόσο μάλλον η νέα εμφάνιση δεν κέρδισε τις εντυπώσεις.

«Όλη η Ελλάδα σε μία φανέλα» ήταν το motto στην παρουσίαση, πολλές ωστόσο είναι οι αντιδράσεις καθώς ο γαλάζιος σταυρός όπως έχει αποδοθεί στην μπροστινή πλευρά της φανέλας θύμισε σε πολλούς σβάστικα και σε άλλους Φινλανδία, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων στα social media και όχι μόνο.

Δεν έχει καμία σημασία τι ήθελε να δείξει ο σχεδιαστής (ή οι σχεδιαστές) της φανέλας. Ενδεχομένως να μην είχαν καμία πρόθεση και να φανταστήκε κάτι άλλο. Το αποτέλεσμα, όμως, υπάρχει και το βλέπουμε όλοι.

Τα πράγματα είναι απλά, διότι είναι ανεπίτρεπτο – και κάτι παραπάνω από απαράδεκτο – να υπάρχει ακόμα και «υποψία» ναζιστικού συμβόλου: Αλλάξτε τώρα αυτή την αθλιότητα!

Υ.Γ: Αυτός ο (ας τον πούμε μόνο ακροδεξιό) Μπαλτάκος, που είναι πρόεδρος της ΕΠΟ τι γνώμη έχει; Την …ενέκρινε και δεν είδε τίποτα;

Κωστής Χατζηδάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασαν τη φανέλα της εθνικής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Δεν μου φάνηκε καλόγουστη», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει πως δεν πρόκειται για θέμα αισθητικής: «Μόλις την είδα λέω παλαβώσανε.

Η φωτογραφία είναι σοκαριστική. Εμένα μου έκανε εντύπωση ότι πέρασε από κάποια φίλτρα. Κάποιοι άνθρωποι δεν την είδαν;», αναρωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

ΜέΡΑ25: Σταυρός με αγκυλωτές απολήξεις

 

Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η φανέλα αποτελεί «μια ακόμη επικίνδυνη, χυδαία και απαράδεκτη πράξη εκφασισμού». “Κάγκελα, κάγκελα, κάγκελα παντού, και τα μυαλά στα κάγκελα τ’ αόρατου εχθρού…” έλεγε ο Τζίμης Πανούσης, συμπληρώνοντας πως «όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες». Κι έρχεται η ΕΠΟ, υπό τον γνωστό και μη εξαιρετέο θεωρητικό της ακροδεξιάς, κ. Μπαλτάκο, να βάλει σταυρό τεράστιο στη φανέλα, με αγκυλωτές απολήξεις. Από τη μια η κυβέρνηση φέρνει ακραία αντιδημοκρατικές, επικίνδυνες τροπολογίες δήθεν για να αποκλείσει τη παρουσία των ναζί στη Βουλή, κι από την άλλη κάνει το παν για να τους κανονικοποιήσει στην κοινωνία».