Βασίλης Ταγαράς: Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει – Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι

46
Θα μπορούσε εύκολα να πει κάποιος πως «θα κάνουμε πολλά χρόνια να ξεχάσουμε αυτό το καλοκαίρι, με όσα μας συνέβησαν». Πολυήμεροι καύσωνες, μεγάλες πυρκαγιές, αδιανόητες πλημμύρες. Αλλά μάλλον θα το ξεχάσουμε γρήγορα, γιατί, όπως όλα δείχνουν, αυτά είναι φαινόμενα που θα βρίσκουμε ξανά και ξανά μπροστά μας τα επόμενα χρόνια, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.
Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή μόνη της. Η πόλη της Κορίνθου στερείται πράσινων χώρων, παρά το γεγονός πως η φύτευση δέντρων είναι μια δράση που μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί. Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο, δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9m2/κάτοικο, η συνεργασία ενδεχομένως με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, θα μας υποδείξει πόσα (και κυρίως τι) δέντρα πρέπει να φυτευτούν.
Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει όχι μόνο ο βιοκλιματικός χαρακτήρας της πόλης, αλλά και η εικόνα της. Ειδικά για αυτό το τελευταίο, οι πράσινες διαδρομές των πεζοδρόμων, σε εκείνα τα σημεία που τα δέντρα έχουν μεγαλώσει και σκιάζουν τον χώρο, είναι χαρακτηριστικές.
Σε αυτή την δράση θα μπορούσαμε να εντάξουμε φορείς, σωματεία, συλλόγους, σχολεία κ.λπ. και φυσικά τον πολίτη κάθε ηλικίας που θέλει να θεωρείται ενεργός και θα υιοθετεί ένα ή περισσότερα δέντρα.
Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.