Γιάννης Δραγασάκης: Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή …

13

 Γιάννης Δραγασάκης:  Παραιτήθηκε από την  Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ,  δεν είναι πια μέλος της   , όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με επιστολή του στην Ράνια Σβίγγου

Ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν από τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με την πολιτική Κασσελάκη.

Αποχωρεί από τα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά παραμένει μέλος του κόμματος, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα προτίμησε να μην αποχωρήσει από το κόμμα αλλά να παραιτηθεί από την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.

Η σχετική επιστολή του προς την γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου έχει ως εξής:

Προς

Ράνια Σβίγγου, γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κοινοποίηση

Στέφανο Κασσελάκη, Πρόεδρο

Αθήνα, 08/12/23

Αγαπητή Ράνια

Με την επιστολή αυτή παραιτούμαι από την ΚΕ.

Όπως αναφέρω στο συνημμένο κείμενο:

Όπως αναφέρω στο συνημμένο κείμενο:

«…η πλήρης διαφωνία μου με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τη νέα ηγεσία δεν μου επιτρέπει να παραμένω μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Επειδή μου γίνονται διάφορες προτάσεις από μέλη του κόμματος, τα ευχαριστώ και διευκρινίζω ότι, όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση δεν επιθυμώ να συμμετέχω σε κανένα θεσμικό όργανο, σε θεσμική κομματική λειτουργία ή δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Φυσικά, παραμένω μέλος του και θα συνεχίσω, στο μέτρο των δυνάμεων μου, να αγωνίζομαι για τις αξίες, τις ιδέες και το ήθος της Αριστεράς μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η διαδρομή του Γιάννη Δραγασάκη:

Ο Γιάννης Δραγασάκης  είναι Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός.

Διετέλεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα (26 Ιανουαρίου 2015 -9 Ιουλίου 2019) και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης (28 Φεβρουαρίου 2018 – 9 Ιουλίου 2019).

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου στις 20 Ιανουαρίου 1947.

Έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα μαθητικά του χρόνια ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Πολιτική δραστηριότητα

Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση ενώ υπήρξε και γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Λονδίνου. Αργότερα, έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου από την ίδρυσή του. Το 1991 διεκδίκησε τη γενική γραμματεία της ΚΕ μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Φαράκου, εκπροσωπώντας την ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος, αλλά στην ψηφοφορία έχασε από την Αλέκα Παπαρήγα καθώς συγκέντρωσε 53 ψήφους έναντι των 57 της Παπαρήγα.[1]

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

Συμμετείχε ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Το διάστημα 1994-1999 ήταν μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας.

Εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών στις αναμετρήσεις του 1996, ως επιλαχών το 2000 (αντικατέστησε τη Μαρία Δαμανάκη μετά την παραίτησή της), το 2004, το 2007, στις δύο αναμετρήσεις του 2012 και του 2015

Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, και εξελέγη βουλευτής επικρατείας. Μετά τις εκλογές, ο Δραγασάκης ανέλαβε, για δεύτερη φορά, καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ανέλαβε και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,[5] θέση που διατήρησε έως τις 9 Ιουλίου 2019.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών. Ανανέωσε τη θητεία του στις εκλογές του Μαΐου 2023, ωστόσο δεν επανεξελέγη σε αυτές του Ιουνίου 2023.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ