Διήμερη εκδρομή στην Κορινθία: 48 πολύ πιο συναρπαστικές ώρες απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς-φωτο

303

Μόλις μία ώρα από την πρωτεύουσα, 85 χλμ, από την μητρόπολη, η Κόρινθος έχει πολλά να προσφέρει και να φτιάξει ένα Σαββατοκύριακο «με τα όλα του», όσο και αν στο μυαλό των περισσότερων ακούγεται ως μια μάλλον βαρετή επιλογή. Σημειώνεται ότι ο νομός Κορινθίας βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, αλλά καταλαμβάνει και ένα μικρό κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας. Η πρωτεύουσα, η Κόρινθος είναι και το λιμάνι του νομού. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας κάνει την περιοχή ιδανική για εκδρομή και τις 12 εποχές του χρόνου.


Διήμερη εκδρομή στην Κορινθία

Κόρινθος: Πλατεία Ελευθερίου ΒενιζέλουΤην ίδια στιγμή, είναι μια σύγχρονη και ευχάριστη πόλη για να την «κυκλοφορείς». Η ρυμοτομία είναι καλή, τα πράσινα σημεία άφθονα, το ίδιο και οι πλατείες, πολλοί δρόμοι είναι πεζοδρομημένοι ενώ και το λιμανάκι γραφικό. Το πιο προνομιακό κομμάτι είναι η παραλιακή ζώνη. Η πλατεία Ελ. Βενιζέλου με το εντυπωσιακό άγαλμα του Πήγασου, και το ωραιότατο σιντριβάνι που το περιβάλλει, είναι το σύμβολο αλλά και το meeting point της πόλης.

Κόρινθος: Άγαλμα Πήγασος
Ο Πήγασος ήταν το κύριο σύμβολο της Αρχαίας Κορίνθου

Μάλιστα, ο Πήγασος ήταν το κύριο σύμβολο της Αρχαίας Κορίνθου, αποτυπωμένος στους διάσημους Κορινθιακούς Στατήρες (ασημένιο νόμισμα μεγάλης αξίας), και αποτελεί έως και σήμερα το έμβλημα του Δήμου Κορινθίων. Επιπρόσθετη ωραία πινελιά το μικρό λιμάνι του Φλοίσβου με τη μαρίνα.

ΚόρινθοςΣτην καρδιά της πόλης, το πιο ζωντανό και πολυσύχναστο σημείο είναι ο πεζόδρομος της οδού Πυλαρινού Ζωγράφου με τα πολλά εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα μεζεδοπωλεία και τα μπαρ. Το επίσης κεντρικό πάρκο Περιβολάκια είναι ένα τέλειο σημείο για μια στάση και έχει επίσης ωραία καφέ και εστιατόρια. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το φροντισμένο κτίριο του Δικαστικού Μέγαρου της πόλης. Εδώ θα δείτε και το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού (1890-1949).

Πάντως, επίσκεψη… must στην πόλη είναι αυτή στο Ναό του Αποστόλου Παύλου. Η Κόρινθος είναι πόλη η οποία συγκαταλέγεται στα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», στα μέρη δηλαδή τα οποία επισκέφτηκε ο απόστολος, διδάσκοντας το έργο του Ιησού. Το χρονικό διάστημα της παραμονής του στην περιοχή, έχει προσδιοριστεί στο 51-52 μ.Χ.

Όσο για τον εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπή ναό εγκαινιάστηκε το 1936, ανήμερα της εορτής των αποστόλων Πέτρου και Παύλου, από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και τον τότε πρωθυπουργό Π. Τσαλδάρη. Στην είσοδό του είναι χαραγμένο το απόσπασμα με τον ύμνο στην αγάπη από την Α’ προς Κορινθίους επιστολή. Πρόκειται για μια νεοβυζαντινή, τρουλαία βασιλική, επιφάνειας 800 τετραγωνικών μέτρων. Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκονται τα Καλάμια, μια μεγάλη οργανωμένη παραλία, με καφέ και ταβέρνες κατά μήκος της.


Στάση στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι

Λουτράκι - Κόρινθος
Πανοραμική άποψη από το Λουτράκι

Σημειώστε πως ερχόμενοι από Αθήνα για μια διήμερη εκδρομή στην Κορινθία, και πριν περάσετε στην Πελοπόννησο μπορείτε να κάνετε μια σύντομη στάση στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι. Επίσης, περνώντας τη διώρυγα και παίρνοντας τον δρόμο για την Επίδαυρο θα βρείτε τα χωριά του Σαρωνικού όπως οι Κεχριές (Κεγχρεές) με τα ερείπια του αρχαίου οικισμού αλλά και τα διάσημα Λουτρά της Ωραίας Ελένης. Σύμφωνα με την ιστορία, στις Κεχριές αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος όταν έφτασε στην περιοχή. Το Λουτράκι είναι ένας παρεξηγημένος προορισμός που θα σε ανταμείψει.

Λουτρά της Ωραίας Ελένης - Κόρινθος
Λουτρά της Ωραίας Ελένης

Κοντινή και ωραία είναι και η εξόρμηση στο διπλανό Βραχάτι, με την παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά και την ωραία θέα στα ορεινά της Κορινθίας. Εκτός από τα διαυγή νερά, εδώ μπορείτε να απολαύσετε και έναν καφέ δίπλα στο κύμα ή ψαρομεζέδες σε μια από τις ταβέρνες της περιοχής. Όσο για το όνομα του, το Βραχάτι, το έχει πάρει από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν και άνηκε σε έναν Οθωμανό αγά που λεγόταν Βραχάτ. Στην ίδια λογική με το Βραχάτι είναι και οι εξορμήσεις στα επίσης διπλανά Δερβένι, Κιάτο και Ξυλόκαστρο.

Κορινθιακή σταφίδαΕιδική μνεία στην κορινθιακή σταφίδα. Πρόκειται για το πιο διάσημο αγαθό της Κορίνθου – η κορινθιακή σταφίδα η οποία καλλιεργείται στον ελλαδικό χώρο από τους ομηρικούς χρόνους. Γραπτές αναφορές για το εμπόριό της υπάρχουν από τον 12ο αιώνα. Μάλιστα, αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης την ανέφεραν στα έργα τους. Οι σταφίδες ήταν ακόμα γνωστές ως «ασταφίδες» ή «σταφυλίδες».

Τόσο μεγάλη ήταν η αξία και η δύναμή τους, που χρησιμοποιούνταν και ως μέσο ανταλλαγής για την αγορά ενός σκλάβου. Ακόμα, προσφέρονταν ως επιβράβευση ενώ ήταν ένα ευρέως διαδεδομένο μέσο θεραπείας για διάφορες ασθένειες. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η σταφίδα πρώτο καλλιεργήθηκε στη Ζάκυνθο τον 16ο αιώνα σε ευρεία κλίμακα. Στη συνέχεια ξεκίνησε η παραγωγή της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Πελοπόννησος και η Κόρινθος (γι’ αυτό και συχνά ονομάζεται κορινθιακή σταφίδα). Τον 19ο αιώνα η μαύρη σταφίδα αποτελούσε το 90% των εξαγωγών της Ελλάδας στην Ευρώπη, κάτι που είχε κάνει τον πολιτικό Ξ. Ζολώτα να δηλώσει πως η σταφίδα για την Ελλάδα ήταν «ό,τι και ο καφές για τη Βραζιλία».

Η διώρυγα της Κορίνθου

Διώρυγα της ΚορίνθουΟ ισθμός της Κορίνθου είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της μηχανικής του 19ου αιώνα. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται, η «Άφνειος Κόρινθος» όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του αρχαίου κόσμου και στη συνέχεια και της σύγχρονης Ελλάδας. Η διώρυγα διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο για το εμπόριο της Μεσογείου και μέχρι την ολοκλήρωσή της συμπύκνωσε μια προσπάθεια και έμπνευση χιλιάδων ετών αφού ολοκληρώθηκε… 25 αιώνες μετά τη σύλληψη της ιδέας της! Την τελική ώθηση για τη δημιουργία της έδωσαν τα εγκαίνια της της διώρυγας του Σουέζ το 1869.

Κόρινθος: Διώρυγα της ΚορίνθουΓια την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου συνεργάστηκαν αρχιτέκτονες και μηχανικοί απ’ όλη την Ευρώπη και χρησιμοποιήθηκαν πρωτότυπα εκρηκτικά μηχανήματα, δυναμίτιδα και άλλες εκρηκτικές ύλες. Το έργο συνδέθηκε με το πρόσωπο του εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού, Χαρίλαου Τρικούπη. Η διώρυγα ανοίχθηκε το 1893, συντομεύοντας τον θαλάσσιο δρόμο από τον Πειραιά στην Ιταλία, στη μισή απόσταση. Διαβάστε όλη τη συναρπαστική ιστορία της δημιουργίας της διώρυγας της Κορίνθου εδώ.


Διήμερη εκδρομή στην Κορινθία: Ακροκόρινθος

Σαββατοκύριακο στην Κόρινθο: ΑκροκόρινθοςΜόλις 20 λεπτά από την πόλη, βρίσκεται και ο Ακροκόρινθος, το αρχαιότερο κάστρο της Πελοποννήσου. Στην ουσία πρόκειται για έναν απότομο βράχο (ορόπαγος) ύψους 575 μέτρων, ο οποίος δεσπόζει στην πεδιάδα της Κορίνθου. Στους βόρειους πρόποδές του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος. Λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο-φρούριο (Ακρόπολη), από το οποίο εποπτευόταν κάθε πιθανή επιδρομή από τη Στερεά Ελλάδα ή από τη θάλασσα. Το κάστρο στέκει επιβλητικό με τις πύλες, τα τείχη και τους πύργους του και χαρίζει μια ανυπέρβλητη θέα, που φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Διαβάστε περισσότερα για τη βόλτα στον Ακροκόρινθο εδώ.

Αρχαία Κόρινθος

Σαββατοκύριακο στην Κόρινθο: Αρχαία Κόρινθος
Ο Ναός του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο

Επιβεβλημένη είναι η βόλτα και στην γραφική Αρχαία Κόρινθο για μια επίσκεψη στον ναό του Απόλλωνα. H τοποθεσία απέχει λιγότερο από ένα τέταρτο από την νέα πόλη και η σημασία της την περίοδο της αρχαιότητας ήταν πολύ μεγάλη αφού θεωρούνταν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Εδώ έζησε επίσης και ο Άγιος Παύλος για δύο χρόνια. Τα ερείπια της πόλης, περιλαμβάνουν την Αγορά και τον καλοδιατηρημένο ναό του Απόλλωνα (χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.).

Διήμερη εκδρομή στην Κορινθία και επίσκεψη στη Νεμέα

Σαββατοκύριακο στην Κόρινθο: Νεμέα - Ναός Δία
Ο Ναός του Δία στη Νεμέα

Η Νεμέα αποτελεί την πιο γλυκιά πινελιά, το πιο ωραίο κλείσιμο σε αυτό το γεμάτο διήμερο. Η κωμόπολη της Κορινθίας είναι ευρέως γνωστή τόσο για τον αρχαιολογικό της χώρο όσο και για τους αμπελώνες της. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μυθολογία και τον περίφημο άθλο του Ηρακλή που έπνιξε το λιοντάρι. Όσο για τον αρχαιολογικό χώρο της αυτός αποτελεί σταθερό σημείο ενδιαφέροντος με μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Νεμέα - Οινοποιεία
Η Νεμέα είναι γνωστή και για τα οινοποιεία της

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 370 μέτρων και αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού Προφήτη Ηλία. Το να δοκιμάσετε το φημισμένο της κρασί, από τις πιο διάσημες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι εκ των ων ου άνευ, όπως και το να επισκεφτείτε το Ιερό του Διός στον Αρχαιολογικό Χώρο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και για το επισκέψιμο οινοποιείο στη Νεμέα εδώ.

πηγή-exploringgreece.tv