Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου «Η Κόρινθος ακτινοβολεί στην Ελλάδα και τον κόσμο»!

818

Βασίλης Νανόπουλος: Η Κόρινθος ανανεώνει τους δεσμούς της με τις αποικίες της και με συνδετικό ιστό το Αρχαίο Δράμα και τη νεολαία, δημιουργεί σχέσεις ισχυρές!

«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα διευρυμένο δίκτυο επικοινωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας, προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας.»

 

Με τον πλέον επίσημο και ουσιαστικό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις στο πλαίσιο τουΔιεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο  5-7 Μαΐου 2023, μαζί με το Διεθνές συμπόσιο για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση.

Την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος, που τόνισε ότι: «Σήμερα η Κόρινθος κάνει το πρώτο βήμα μιας συναρπαστικής διαδρομής, συναντώντας τις αποικίες της μέσω του πολιτισμού και δημιουργώντας έναν σημαντικό θεσμό πολιτισμού και ανάπτυξης. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα, πέρυσι, στις Συρακούσες και ενώπιον χιλιάδων θεατών αναλάβαμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε έναν νέο θεσμό επικοινωνίας της Κορίνθου με τις αποικίες της, μέχρι σήμερα ήταν μια συναρπαστική διαδρομή. Η Κόρινθος, σήμερα επικοινωνεί και πάλι με τις αποικίες της και όλο τον κόσμο. Δημιουργείται ένας σημαντικός θεσμός και κάθε χρόνο θα επαναλαμβάνεται το φεστιβάλ αυτό.»

Βρείτε το σχετικό Video εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=BcOgq7Y1f-U

Το παρών έδωσε και ο πρ. Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που  χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στην Κόρινθο σήμερα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Είμαι εντυπωσιασμένος από τις παραστάσεις των νέων από την Αλβανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και τεράστιων τεχνολογικών εξελίξεων έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη Σοφία των αρχαίων.

Χρειαζόμαστε τα μηνύματά τους όπου μας δίδαξαν μέσα από το θέατρο πόσο επικίνδυνη είναι η αλαζονεία της εξουσίας, πόσο επικίνδυνη είναι η αυθαιρεσία της εξουσίας και πόσο η δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξουμε μια κοινωνία στα ανθρώπινα μέτρα. Συγχαρητήρια σε όλους , νέες νέους δασκάλους διοργανωτές.

Ελπίζω αυτή η εμπειρία να σας έδωσε νέες φιλίες, μηνύματα αισιόδοξα για τη ζωή σας  και αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός όπως τα μηνύματα ειρήνης δημοκρατίας  των λαών να ακουστούν εδώ μέσα από τους νέους σε όλη την γη.» κατέληξε ο κ.. Παπανδρέου.

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έδωσε το παρών και ο ΦάμπιοΓκρανάτα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της πόλης των Συρακουσών, που μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου του, συνεχάρη τον κ. Νανόπουλο και τους Κορίνθιους για την τόσο σημαντική και απαραίτητη πρωτοβουλία τους και μετέφερε πρόσκληση για επίσκεψη στις Συρακούσες.

Παράλληλα η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Κερκυραίων κα Μαρία Ζερβού, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες της Δημάρχου κας Μερόπης Υδράιου, συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Νανόπουλο, την κα Κοκκίνου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την πρωτοβουλία τους και τόνισε την εκπαιδευτική σπουδαιότητα του Φεστιβάλ καταλήγοντας: «Σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί επιβεβαιώνοντας τους μακρότατους δεσμούς ιστορικής συνάφειας των λαών μας και έτοιμοι να εμπνευστούμε από την αρχαία ιστορία και το κοινό μας παρελθόν.»

Στο Φεστιβάλ  συμμετείχαν  εκπρόσωποι από τις Συρακούσες, το Φιέρι και την Σκόνδρα της Αλβανίας, την Κέρκυρα, την Λευκάδα, το Αντίρριο και, φυσικά τα σχολεία της Κορίνθου.

Μιλώντας για τον σχεδιασμό και την στόχευση του φεστιβάλ και του συνεδρίου η υπεύθυνη συντονισμού της διοργάνωσης κα Εύη Κοκκίνου ανέφερε ότι: «Αυτές τις μέρες γίναμε  μάρτυρες σε μια συναρπαστική αφετηρία ενός δυναμικού θεσμού, που είναι στο χέρι μας να του δώσουμε δύναμη να πάει ψηλά και μακριά.

Η Κόρινθος συνομιλεί με τις αποικίες της, αλλά και όλο τον κόσμο, σε μια γιορτή πολιτισμού και επικοινωνίας.

Όλοι εμείς που εργαστήκαμε πολλούς μήνες για τη διοργάνωση, σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι που αντικρίσαμε την χαρά και την ικανοποίηση στα μάτια των παιδιών»

Το Φεστιβάλ και το Συνέδριο υποστήριξε τοΊδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που από την πρώτη στιγμή συνέβαλε καθοριστικά, με το κύρος και την τεχνογνωσία του, στην επιτυχία του νέου θεσμού.

Στην υλοποίηση του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου συνέβαλε αποφασιστικά και η Πρεσβεία της Αλβανίας στην Ελλάδα.

Στην συμβολή τουτ.Δήμαρχου Αντιρρίου και Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Θοδωρή Αγγελόπουλου αναφέρθηκαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Νανόπουλος, όσο και ο ΦάμπιοΓκρανάτα, που μάλιστα σημείωσε ότι «Ο Θοδωρής Αγγελόπουλος στις Συρακούσες είναι πιο γνωστός και από τον ίδιο τον Δήμαρχο Συρακουσών»!

Κατά την διάρκεια των παραστάσεων αναγνώστηκε μήνυμα του σκηνοθέτη ΈνκεΦεζολαρι, που σκηνοθέτησε την παράσταση των μαθητών από την Σκόνδρα της Αλβανίας, που μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο μεγαλύτερος και ο ωραιότερος λόγος που γράφτηκε από τον πατέρα της Ιστορίας τον Θουκυδίδη και ειπώθηκε δια στόματος του Περικλή: η Δημοκρατία και οι θεσμοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα , ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Αριστοτέλης και η Δημοκρατία και ο Πολίτης ,έννοιες και αξίες που ο Ελληνικός Πολιτισμός γέννησε και οι αποικίες των Ελλήνων που διασκόρπισαν και γαλούχησαν την Ευρώπη, ο πολιτισμός και η παιδεία στο σήμερα και πως αυτά τα κείμενα είναι οχήματα για να εκπαιδεύσουμε και να αναζωπυρώσουμε το Πνεύμα και την Ψυχή είναι αυτό ακριβώς που καθιστά το Φεστιβάλ Κορίνθου σημαντικό.

Είναι η ίδια η ύλη και η συνδρομή του Φεστιβάλ να γεφυρώσει πολιτισμούς και να μεταλαμπαδεύσει τον Αρχαίο λόγο στο σήμερα, να πρεσβεύει τις αξίες και το Φως των κειμένων της Ελληνικής Γραμματείας.

Ο Θεσμός αυτός δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσει η πόλη της Σκόδρας και ο Βορράς της Αλβανίας στο σήμερα τι σημαίνει Δημοκρατία, δίνει στα παιδιά αυτά να γνωρίσουν την Παγκόσμια Ελλάδα και την Κόρινθο που έχει την μεγαλύτερη αξία στον Αρχαίο κόσμο, μετά την Αθήνα και την Σπάρτη, ιστορικά και πολιτισμικά, την Κόρινθο που οφείλει να ακτινοβολεί και να μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό.

Η εμπειρία είναι αξέχαστη ,το πως σε διάστημα δύο μηνών  ασχολήθηκαν  και έμαθαν και περιπλανήθηκαν στην Ιστορία και το πως τους αφορά σήμερα αυτός ο λόγος!»

Με την ολοκλήρωση των παραστάσεων η κα Κοκκίνου τόνισε:

«Φίλες και φίλοι, ο κύκλος των εκδηλώσεων του πρώτου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, σε λίγο ολοκληρώνεται.

Οι στιγμές που ζήσαμε, οι παραστάσεις που παρακολουθήσαμε, οι σχέσεις και οι φιλίες που αναπτύξαμε, ήδη αποτελούν πολύτιμα δώρα που θα κουβαλάμε στο μέλλον.

Είμαι απολύτως σίγουρη ότι από αύριο κιόλας θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το φεστιβάλ του 2024!»