Δύο συνταγές με Σουπιές: Ψητή, γεμιστή με κρεμμύδι & σουπιές γεμιστές με σπανάκι και..

71

Δύο συνταγές με Σουπιές: Ψητή, γεμιστή με κρεμμύδι & σουπιές γεμιστές με σπανάκι και ρύζι.

 

Ολόγλυκη, λαχταριστή σουπιά γεμιστή με μπόλικο κρεμμύδι ψημένη στον φούρνο, αυτός ο αμοργιανός μεζές που σερβίρουν στα καφενεία του νησιού είναι ιδανικός με το τσίπουρο ή το ούζο.

Υλικά

Μερίδες: 2-3

  •  3 μεγάλες σουπιές, ολόκληρες, φρέσκες
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σουπιές ψητές, γεμιστές με κρεμμύδι, σκέτη γλύκα ξεκινάμε και Χωρίς να βγάλουμε το κεφάλι και χωρίς να ανοίξουμε τις σουπιές, αφαιρούμε προσεκτικά το «κόκαλο», το σακουλάκι με το μελάνι, τα εντόσθια και το δόντι.
  2. Ξεπλένουμε και βάζουμε μέσα στην κάθε σουπιά το 1/3 του κρεμμυδιού, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  3. Εναλλακτικά, καθαρίζουμε κανονικά τη σουπιά, τη γεμίζουμε και χρησιμοποιούμε το επάνω μέρος, όπου είναι τα μικρά πλοκάμια, για να κλείσουμε το άνοιγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα, στους 220°C.
  5. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ρηχό ταψί, απλώνουμε τις σουπιές και με ένα πινέλο αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  6. Βάζουμε το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνουμε τις σουπιές για 6-8 λεπτά.
  7. Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
  8. Εναλλακτικά, ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ηλεκτρική ψησταριά.
  9. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Δύο συνταγές με Σουπιές: Ψητή, γεμιστή με κρεμμύδι & σουπιές γεμιστές με σπανάκι και ρύζι.

  1. ΣΟΥΠΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΡΥΖΙ

Η κατανάλωση του σπανακιού αναστέλλει την καταστροφή του DNA και την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων, ενώ μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης υπαρχόντων κακοηθειών.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη ντομάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθος
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Προεραιτικά ρίχντεται μπαχάρι και κανέλλα στη σάλτσα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Καθαρίζετε στο νεροχύτη πολύ καλά τις σουπιές. Σε ξύλο κοπής ψιλοκόβετε τα πλοκάμια και τα ρίχνετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.

2.Σοτάρετε  με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτετε το σπανάκι. Ζεματάτε μέχρι να μαραθεί και ρίχνετε τα πλοκάμια. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμη.

3.Μετά προσθέτετε το ρύζι και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνετε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τον άνηθο. Μαγειρεύετε το ρύζι μέχρι να τραβήξει τα υγρά του.

4.Στη συνέχεια, γεμίζετε τις σουπιές με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνετε καλά με οδοντογλυφίδα. Τις βάζετε μέσα σε ένα πυρέξ.

5.Περιχύνετε τις σουπιές με τη ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά σκεπασμένο και για άλλα 15 λεπτά ξεσκέπαστο.

Διαβάστε επίσης

Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο με πατάτες

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Πηγή: webkorinthos Γαστρονόμος