Δήμος Ξυλοκάστρου: Είδες κάποιο αδέσποτο? Ενημέρωσέ μας…

33

Δήμος Ξυλοκάστρου: Είδες κάποιο αδέσποτο? Ενημέρωσέ μας:  Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Καλεί τους πολίτες του που εντοπίζουν αδέσποτα…

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Καλεί τους πολίτες του που εντοπίζουν αδέσποτα ζώα εντός της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου να το δηλώνουν χρησιμοποιώντας έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • μέσω της πλατφόρμας NOVOVILLE, ακολουθώντας τη διαδρομή Ζω στο Δήμο > Επικοινωνώ > Κουμπί Κάνε Αίτημα (https://www.xylokastro-evrostini.gov.gr/index.php/el/e-peresies-neo/to-aitema-mou) ή κατευθείαν από το κινητό κατεβάζοντας την εφαρμογή (App Store  ή Google Play).
  • επίσης στην ιστοσελίδα του Δήμου στην φόρμα αδέσποτων ακολουθώντας τη διαδρομή Ζω στο Δήμο > Επικοινωνώ > Κουμπί Αδέσποτα Ζώα https://www.xylokastro-evrostini.gov.gr/el/adespota
  • είτε στο γραφείο Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων στο τηλέφωνο 2743360284
  • Τι πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε μπροστά σ’ ένα αδέσποτο

  • Ο άνθρωπος είναι ο νούμερο ένα εχθρός των αδέσποτων αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ο σωτήρας τους. Διάλεξε ποιος θες να είσαι.
  • Είναι παντού. Στις πόλεις, στα χωριά, στα νησιά, στα βουνά, στα χωράφια, στους σκουπιδότοπους. Μαθαίνουν να επιβιώνουν όπως μπορούν. Έτσι εκτεθειμένα σε χιλιάδες κινδύνους, το προσδόκιμο ζωής τους δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια. Αυτά τα δύο χρόνια ,φυσικά, δεν θα είναι εύκολα όπως και το τέλος δεν θα είναι ανώδυνο.

    Το να υιοθετήσεις και να προσφέρεις στέγη, ασφάλεια, εξασφαλισμένη τροφή, φροντίδα και αγάπη σε ένα αδέσποτο είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να του κάνεις αφού κυριολεκτικά του σώζεις τη ζωή. Ακόμα κι αν δεν μπορείς όμως να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο, μπορείς να βελτιώσεις τις συνθήκες της ζωής του με πολλούς άλλους τρόπους. Ο άνθρωπος είναι ο νούμερο ένα εχθρός των αδέσποτων αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ο σωτήρας τους. Διάλεξε ποιος θες να είσαι.

    Δήμος Ξυλοκάστρου: Είδες κάποιο αδέσποτο? Ενημέρωσέ μας
    • Φιλοξενία. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φιλοζωικές κι όσοι ασχολούνται με τα αδέσποτα είναι η εύρεση foster. Σε κάποιες περιπτώσεις ζώων,  οι εγκαταστάσεις των Δήμων ή των φιλοζωικών δεν ενδείκνυνται και τότε χρειάζονται σπίτια και άνθρωποι που μπορούν να φιλοξενήσουν για ένα χρονικό διάστημα. Φιλοξενία μπορεί να χρειαστεί ένα ζώο που βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, ένα ζώο που αναρρώνει από κάποιο χειρουργείο, ένα κουτάβι που δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλιά του, ένα ζώο που κατασχέθηκε από κάποιον ακατάλληλο ιδιοκτήτη κ.α.
    • Γίνε μέλος σε μια φιλοζωική. Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στις φιλοζωικές οργανώσεις, είναι πολλοί αλλά δεν είναι ποτέ αρκετοί. Σε μια χώρα με 3 εκατομμύρια αδέσποτα, οι εθελοντές είναι πάντα χρήσιμοι. Σαν εθελοντής μπορείς να προσφέρεις τη βοήθειά σου σε πάρα πολλούς τομείς. Βρες τη φιλοζωική της περιοχής σου ή κάποια άλλη που σου ταιριάζει και ξεκίνα δράση.
    • Ένας ακόμα τρόπος να βοηθήσεις ένα αδέσποτο το οποίο ζει σε κάποιο καταφύγιο είναι να το επισκέπτεσαι μία ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για να το βγάλεις μια μεγάλη βόλτα. Θα μπορούσες επίσης, να το φιλοξενήσεις κάποιο Σαββατοκύριακο που θα έχεις χρόνο και πού ξέρεις, μπορεί με τον καιρό να αγαπηθείτε και μια από αυτές τις φορές να το πάρεις για πάντα μαζί σου. Να θυμάσαι πως τα ζώα αυτά περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους (και όλης της ζωής τους πολλές φορές) μέσα σε κλουβιά, περιμένοντας τον άνθρωπο που θα τα λυτρώσει.
    • Μια γωνιά στην αυλή, στην πυλωτή, στη γειτονιά σου, προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες, όπου θα υπάρχει πάντα καθαρό νερό και τροφή (προσοχή στα ανθρώπινα αποφάγια που συνήθως είναι ακατάλληλα για τα ζώα) , είναι κάτι μικρό και ταυτόχρονα πολύ μεγάλο που μπορείς να κάνεις για τα αδέσποτα. Ενημέρωσε τους γείτονές σου ώστε να μην ενοχληθούν αλλά και για να βοηθήσουν όσοι θέλουν, και φρόντιζε για την καθαριότητα του συγκεκριμένου σημείου. Η βρωμιά και οι άσχημες μυρωδιές είναι συχνά ο λόγος που αντιδρούν οι γείτονες και στο τέλος ξεσπάνε στα ζώα.
    • Η στείρωση είναι ο βασικότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Ένας υπεύθυνος κηδεμόνας στειρώνει οπωσδήποτε το κατοικίδιό του κι ένας ενεργός φιλόζωος συμβάλλει, με όποιον τρόπο μπορεί, για τη στείρωση των αδέσποτων της περιοχής του.
    • Όταν συναντάμε κάποιο ζώο μόνο του στο δρόμο, ποτέ δεν θεωρούμε αυθαίρετα ότι είναι κάποιο επανενταγμένο αδέσποτο. Μπορεί να είναι χαμένο, εγκαταλειμμένο ή να έχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας. Σταματάμε λοιπόν, το πλησιάζουμε προσεκτικά, τσεκάρουμε για ταυτότητα κι αν έχουμε τη δυνατότητα, πηγαίνουμε σε κάποιον κοντινό κτηνίατρο να σκανάρει για τσιπάκι. Ενημερώνουμε τον Δήμο ή τη φιλοζωική της περιοχής και σε καμμία περίπτωση δεν το παρατάμε. Αν εμείς βιαζόμαστε και δεν έχουμε χρόνο, ζητάμε βοήθεια από τα γύρω καταστήματα και σπίτια μήπως μπορούν να το κρατήσουν μέχρι να βρεθεί λύση. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται υπερβολικό όλο αυτό αλλά δυστυχώς αν δεν ασχοληθείς εσύ, δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος να ασχοληθεί πριν συμβεί κάτι κακό.

Δήμος Κορινθίων : Έκαναν εγκαίνια σε παιδική χαρά , πριν αγοράσουν οικόπεδο και πριν πάρουν έγκριση!!!