ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΕΥΠΡΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ

1064

Στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου λειτούργησε χθες Κυριακή, 9 Ιουλίου  2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας και Καθηγούμενης γενομένης της Ι. Μονής Ευπραξίας Μοναχής (κατά κόσμον Θωμαῒδος Ζέρβα 1938-2022). Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο κελλιώτης Αγιορείτης Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ Ιωάννου, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο Αιδεσ. π. Ηλίας Νάτσης, εκ της Ι. Μητροπόλεως Κονίτσης και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Χρήστος Χίλιας, ενώ παρέστη η Ηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Γερόντισσα Ιλαρία και σύμπασα η Ι. Αδελφότητα της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου μετά της Γερόντισσας Ξένης Μοναχής.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας και πριν το Ι. Μνημόσυνο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας επεσήμανε εκ της Αποστολικής περικοπής ότι κανείς δεν σώζεται μόνο «ἐξ ἔργων νόμου» αλλά διά της Πίστεως στον Ιησού Χριστό, αφού όποιος ομολογήσει τον Χριστό και πιστεύει με όλη του την καρδιά σε Αυτόν, θα σωθεί. Όσοι έδειξαν εμπιστοσύνη στον Χριστό αποτελούν «νέφος μαρτύρων» (Εβρ. ιβ΄, 1) ομολόγησαν την πίστη τους, δηλαδή την εμπιστοσύνη τους και δικαιώθηκαν, άλλοι με την θυσία και το αίμα τους, άλλοι με τα δάκρυα και την μετάνοια τους και άλλοι με την καρδιακή προσευχή τους.

Οι Χριστιανοί δεν φοβόμαστε να μιλάμε για τον θάνατο γιατί «ἠλευθέρωσε γὰρ ἡμᾶς ὁ τοῦ Σωτῆρος θάνατος» και μέσω αυτού μεταβαίνουμε στην ζωή. Γι’ αυτόν τον λόγο κάνουμε τα μνημόσυνα και θυμόμαστε τους κεκοιμημένους μας, ώστε να τους συγχωρήσει ο Θεός και να τους χαρίσει τον Παράδεισο. Εμείς σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ προκειμένου να τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Ευπραξίας, η οποία υπήρξε στην κυριολεξία, «ευ-πραξία», αφού πάντοτε έπραττε το αγαθό. Έβαλε και αυτή στην καρδιά της τον Χριστό και τον ομολογούσε με κάθε της έργο. Έκανε έργα ευποιίας και φιλανθρωπίας, βοηθώντας και ανακουφίζοντας όλους, όσοι προσέτρεξαν στην Ι. Μονή. Με το ήθος και τις αρετές της δίδασκε τους Πιστούς αλλά κυρίως την Ι. Αδελφότητα και την Γερόντισσα Ξένη, που ακολουθεί τα βήματα της μακαριστής διατηρώντας στην σκέψη όλης της Αδελφότητος τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «καρδίᾳ γὰρ πιστεύεται εἰς δικαιοσύνην, στόματι δὲ ὁμολογεῖται εἰς σωτηρίαν» (Ρωμ. ι΄, 10).