Η Επανάσταση των Ελλήνων μέσα από μια μοναδική εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου

704

Στην εκδήλωση η Παυλίνα Μπεχράκη θα παρουσιάσει τα δύο βιβλία της με σχετικό θέμα και την κουβέντα θα συντονίσει η Έφορος της Πινακοθήκης Δρ. Τόνια Τζαναβάρα.

Τέχνες αδελφωμένες «Η ζωγραφική, λογοτεχνία και η τυπογραφία» θα μας ταξιδέψουν μέσα από του αιώνιου χρόνου τα περάσματα στην Προεπαναστατική και Επαναστατική Περίοδο όπου ο αγώνας για την ελευθερία του Γένους μας κυριαρχεί.

Όπως σημειώνει η κ. Μπεχράκη 

Η Επανάσταση του 1821, και κάθε Επανάσταση που σπρώχνει τη Ανθρωπότητα μπροστά, είναι Επανάσταση, που εκφράζει, τους πόθους και τις Λαχτάρες τών Λαών, μιάς εποχής. Η Ελληνική Επανάσταση, του 1821, κατά των Τούρκων κατακτητών, ή πλέον δίκαιη, πλημμύρισε με ενθουσιασμό, και ελπίδα, όλον τον Πνευματικό Κόσμο της Ευρώπης, Ζωγράφοι αποτύπωναν στα έργα τους, σκηνές του Αγώνα,  Ποιητές με τον ωραίο τους λόγο, γέμιζαν όλους τους Φιλέλληνες Ευρωπαίους, με ελπίδα, προσδοκία και αγαλλίαση. Όχι μόνο για τη τύχη, αυτού του μικρού βασανισμένου Λαού, αλλά για ολόκληρη την ανταριασμένη Ευρώπη.

Η ιδέα της ύπαρξης αυτού του βιβλίου, γεννήθηκε, τη στιγμή πού άγγιξα, ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο, μιά γάργαρη πηγή, για τον μελετητή, εκείνης της Εποχής του ξεσηκωμού του Έλληνα Ραγιά με το σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Όπως αναφέρει η κ. Παυλίνα Μπεχράκη το βιβλίο της που είναι αυτοέκδοση και δεν πωλείται, «είναι εικονογραφημένο, με θαυμαστά έργα,  της Οικογενειακής μας Συλλογής».

Η ίδια εμπνευσμένη από τη πρώτη στιγμή, των κινήσεων, του Αλέξανδρου Υψηλάντη παρήγγειλε ζωγραφικά έργα-ποτραίτα των αγωνιστών, και συνθέσεις, με θέμα τον αγώνα του 1821  στην ζωγράφο-προσωπογράφο, Μαριλύ Ξαγά, ένα, ένα, με κατάθεση ψυχής και κόστος. Άξιζε όμως, λέει,  γιατί αποτελεί σημαντικό μέρος του τμήματος της Οικογενειακής μας Συλλογής από τη μιά, και ήταν από την άλλη, και το ερέθισμα, για να ξεκινήσω, μιά μεγάλη έρευνα για τον αγώνα του 1821,μελετώντας,τα μονόφυλλα, που υπήρξε και η κυριότερη πηγή, και όχι μόνο, για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου. Όπως αναφέρει, έχει υποστεί τη βάσανο της κριτικής και υπάρχουν δημοσιευμένα εκτενή σημειώματα, από κριτικούς.

πηγή-in.gr