Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΑΠ. ΠΑΥΛΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ.ΔΙΟΝΥΣΙΟ

19

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο λειτούργησε χθες Κυριακή της Αποκρέω και μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και των συν αυτώ των εν Κορίνθω, 10 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, μεταφέροντας και απότμημα Ι. Λειψάνου του Αγίου Κοδράτου εκ του Επισκοπείου προς αγιασμό των εκκλησιασθέντων, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ερμηνεύοντας το Αποστολικό και το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας επεσήμανε ότι, το θέμα που κυριαρχεί σήμερα είναι η Αγάπη. Το ρήμα αγαπώ σύμφωνα με την Ελληνική γραφή εμπεριέχει όλα τα γράμματα του αλφαβήτου,καθώς αρχίζει με το «Α» και τελειώνει με το «Ω» και φυσικά ο Χριστός συμβολίζει το «Α» και το «Ω» της ζωής. Ο Απόστολος Παύλος στο 13ο κεφάλαιο της Α΄ προς Κορινθίους επιστολής Του γράφει τον «Ύμνο της Αγάπης», ενώ στην προς Γαλάτας επιστολή Του αναφέρει «ὁ δὲκαρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστινἀγάπη» (Γαλ. ε΄, 22). Επιπρόσθετα ο Ευαγγελιστής της αγάπης Ιωάννης επισημαίνει ότι «ἐάν τις εἴπῃὅτιἀγαπῶτὸνΘεόν, καὶτὸνἀδελφὸναὐτοῦμισῇ, ψεύστηςἐστίν· ὁ γὰρμὴἀγαπῶντὸνἀδελφὸνὃνἐώρακε, τὸνΘεόνὃνοὐχἑώρακεπῶς δύναται ἀγαπᾶν;» (Α Ιω. δ,20΄) και στο Αποστολικό Ανάγνωσμα ακούσαμε τον Απ. Παύλο,επειδή εισερχόμεθα στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να μας μιλάει για το πώς πρέπει να τρώμε, τονίζοντας ότι εάν αυτή η νηστεία δεν γίνεταιαπό αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο τότε είναι τυπική και προς το«θεαθήναι τοις ανθρώποις».

Αν κλείσουμε όλα τα θρησκευτικά βιβλία ακόμα και την Αγία Γραφή και κρατήσουμε το σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα αντιλαμβανόμαστε ότι το εισιτήριο μας για τον Παράδεισο δεν είναι άλλο από την αγάπη μας για τον συνάνθρωπό μας. Όταν διακονήσουμε από πραγματική αγάπη τον αδελφό μας που πεινάει, που διψάει, είναι γυμνός, ενδεής, άρρωστος, ξένος ή βρίσκεται στην φυλακή, τότε θα ακούσουμε τον Κύριο να μας λέει «δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴνἡτοιμασμένηνὑμῖνβασιλείανἀπὸκαταβολῆς κόσμου» (Ματθ. κε’,34).Λόγος αλήθειας και λόγος συνταρακτικός, που ιδιαιτέρως ότανπροέρχεται απόΑυτόν που είναι η Αλήθεια, η Οδός και η Ζωή μας «ποτίζει» βεβαιότητα. Λόγος που μας οδηγεί στον Παράδεισο ή αντίθετα στην Κόλαση!!!

Σήμερα κάποιοιμας παριστάνουν τους φιλαλήθεις και μας έχουν γεμίσειψέματα. Μας λένε ότι θα διευκολύνουν την ζωή μας και νομοθετούνοδηγώντας μας στην απώλεια, στο ψέμα και στην ανωμαλία. Μας καλούν να φιλοσοφήσουμε τα πράγματα και ενώ κορόιδευαν τους Ιησουίτες μοναχούς στη δύση,που βάπτισαν το κρέας ψάρι, έγιναν χειρότεροι γιατί έβαλαν μπροστά στον άνθρωπο την εικονική πραγματικότητα και όχι την αλήθεια. Με ψέματα μας ταΐζουν και επιθυμούν αυτά τα ψέματα να γίνουν πρότυπα ζωής.

Ας διώξουμε από τα μάτια μας την εικονική πραγματικότητα και τα ψέματα που θολώνουν την ύπαρξή μας και ας αντικρύσουμε την αλήθεια.Ακούστε αυτά που ο Χριστός δίδαξε και έπραξε με την επίγειο ζωή Του, τονΣταυρό και την Ανάστασή Του, την οποία ευχήθηκε από τα βάθη της καρδιάς του σε όλους τους παρισταμένους Πιστούς ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και κάντε τα βίωμά σας!