Θεόδωρος Σεργεντάνης- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου…Ευαισθητοποίηση για ένα πιο υγιές αύριο!

73
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψε το 1921 την ινσουλίνη. Η νόσος αποτελεί την αιτία θανάτου για περίπου 7 εκατ. άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο καθώς συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας.
🌟 Στην Ελλάδα από διαβήτη υπολογίζεται ότι πάσχει περίπου το 12% του πληθυσμού. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει την 6μηνη προληπτική εξέταση σε όλους τους ενήλικες, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και να αποφεύγονται οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία. Σε επίπεδο πρόληψης, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, το καθημερινό περπάτημα και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής βοηθούν μικρούς και μεγάλους να διατηρήσουν την καλή τους υγεία!
👦Αντίστοιχη προσοχή πρέπει να δείχνουν επίσης παιδιά και έφηβοι, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής) σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που παλαιότερα εμφάνιζαν μόνο διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης).
Αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ας ρίξουμε φως σε μια λιγότερο γνωστή σχέση μεταξύ του διαβήτη και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της εγκυμοσύνης.
👶 Διαβήτης κύησης: Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι μέλλουσες μητέρες, καθώς ο διαβήτης κύησης αφορά συχνότερα γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ και μεγαλύτερη ηλικία κατά την κύηση. Ο διαβήτης κύησης, μια μορφή διαβήτη που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλεί ανησυχία στις μέλλουσες μητέρες. Επηρεάζει τόσο την υγεία της μητέρας όσο και του μωρού, καθιστώντας τη σωστή ενημέρωση και διαχείριση ζωτικής σημασίας.
🌺 Ο σύνδεσμος διαβήτη και πολυκυστικών ωοθηκών:
Γνωρίζατε ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης; Το PCOS, μια κοινή ορμονική διαταραχή μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, συχνά συνυπάρχει με τον διαβήτη. Πάνω από το 50% αυτών των γυναικών θα αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
🌍 Ευαισθητοποίηση για ένα πιο υγιές αύριο!
Aς γίνει ενδυνάμωση των γυναικών με γνώση και ας δημιουργήσουμε μια υποστηρικτική κοινότητα, η οποία μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη διασφάλιση υγιέστερων εγκύων και στην πρόληψη μακροπρόθεσμων επιπλοκών στην υγεία.
💙 Λάβετε δράση σήμερα για ένα αύριο χωρίς διαβήτη!
Είτε είστε μητέρα, είτε φίλη, είτε πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, ας υποστηρίξουμε όσους πάσχουν από διαβήτη κύησης και PCOS. Διαβάστε αυτή την ανάρτηση, μοιραστείτε τη, ξεκινήστε μια συζήτηση και ας συνεισφέρουμε σε έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι μια υγιής και χαρούμενη εμπειρία, έναν κόσμο όπου οι πάσχουσες γυναίκες θα έχουν πρόσβαση στην καλύτερη περίθαλψη!
🌟
Θεόδωρος Χ. Σεργεντάνης
Χειρουργός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος