Λάμπρος Κωστάρας- Η Κόρινθος δεν χρειάζεται αυθεντίες αλλά αυθεντικούς …

458

Η Κόρινθος δεν χρειάζεται αυθεντίες αλλά αυθεντικούς …

Του Λάμπρου Κωστάρα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Η/Υ

Το Νίκο Σταυρέλη τον γνώρισα μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ως ενεργός πολίτης τότε που τόσο εκείνος, όσο εγώ, είμαστε σε ηλικίες παραγωγικές και  οικογενειάρχες με μωρά παιδιά.  Δεν μας ένωσε η σύνταξη, δεν μας ένωσε η ανεργία αλλά αγώνες απέναντι στη κεντρική διοίκηση και επιθυμία να σκαρώσουμε αποτέλεσμα για το μέσο δημότη.   Δώσαμε χρόνο και ψυχή στη πόλη την ώρα που βγάζαμε μεροκάματο από θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα και μεγαλώναμε παιδιά.  Διαφωνήσαμε και συνθέσαμε.

Ο Νίκος Σταυρέλης λειτούργησε για πρώτη φορά την επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Κορινθίων και έδωσε βήμα στην ελεύθερη γνώμη.   Ο Νίκος Σταυρέλης ήταν ο πρώτος πρόεδρος ΔΣ που ανέβασε στο έδρανο ενεργούς πολίτες και έδωσε λόγο στην αντίθεση, στην πρόταση, στη διαμαρτυρία, στην άποψη και στο παράπονο.

Ο Νίκος Σταυρέλης δε διαφώνησε ποτέ στο παρασκήνιο.  Ευθύς με τίμια έκφραση προτίμησε πάντα να φωνάξει παρά να γίνει προσωρινά αρεστός.  Ακούει, συζητάει και κοιτάει στα μάτια είτε είσαι απλός πολίτης είτε είσαι «σπουδαίος».

Ο Νίκος Σταυρέλης υπέγραψε ως πρόεδρος αποφάσεις του ΔΣ με βάση προτάσεις ενεργών πολιτών όπως το περιβαλλοντικό πάρκο, η επιτροπή για την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Ο Νίκος δίδαξε δημοκρατία, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη ο δήμος.

Ο Νίκος Σταυρέλης έχει τη γνώση και το πάθος  γι αυτό και δεσμεύεται.  Υποσχέσεις δίνει ο ημιμαθής και αυτός που δεν συνομιλεί με το μέσο δημότη. Ο Νίκος ηγείται μία συλλογικής πρότασης που αποτελεί προϊόν γνήσιου και καθαρού διαλόγου με τους δημότες στο σύνολο του δήμου.  Ακόμα και αν κάποιος διαφωνήσει με κάποιες προτάσεις, το πρόγραμμα Σταυρέλη είναι καθαρό και σαφές, με χρονοδιάγραμματα και στόχους.  Ο δημότης ξέρει ακριβώς τι επιλέγει.  Ο Νίκος δεν μιλάει με συνθήματα, τίτλους ούτε επικεφαλίδες.

Στηρίζω την καθαρότητα και σαφήνεια του προγράμματος της Πνοής Δημιουργίας με την πεποίθηση ότι ο Νίκος θα διασφαλίσει ένα καθαρό περιβάλλον δημοκρατικού διαλόγου που θα ενώσει και θα μπορέσει να πάει τον δήμο πέρα από την απλή διαχείριση της καθημερινότητας.  Ο Νίκος δεν εκπροσωπεί την αυθεντία αλλά την αυθεντική και ρεαλιστική σύνθεση και εκπροσώπηση του δήμου μέσα από ένα συνδυασμό που εμπεριέχει το σύνολο της κοινωνίας.

Είναι γνωστό ότι τα ζητούμενα του δήμου έχουν φύγει από το επίπεδο της επιθυμίας και οι ανάγκες έχουν εισέλθει στη φάση της αναγκαιότητας.   Νερό, ενέργεια, διαδίκτυο, βιώσιμη ανάπτυξη επιβάλλουν νέους τρόπους σκέψεις, διαχείρισης και λειτουργίας.  Η κοινωνία χρειάζεται εκπαίδευση, συμπαράσταση, αλληλεγγύη, ελπίδα  και ο μόνος της φίλος είναι η αυτοδιοίκηση.  Στηρίζω το Νίκο Σταυρέλη γιατί είμαι σίγουρος πως μπορεί να περάσει το δήμο με επιτυχία στη νέα εποχή.  Στηρίζω γιατί πιστεύω ότι θα εμπνεύσει συμμετοχή και προσφορά.  Στηρίζω γιατί πιστεύω πως μόνο έτσι θα αλλάξουν νοοτροπίες που έχουν καθηλώσει και διχάσει το δήμο.  Οι δημότες πρέπει να παραταχθούν απέναντι στις ευκαιρίες και όχι να φτιάχνουν χαρακώματα ανάμεσά τους.