Νάνσυ Γιαννιδάκη: Χωρίς φαντασία και ευρηματικότητα οι παιδικές χαρές του Δήμου Κορινθίων

710

Αυτή η παιδική χαρά «κοτέτσι» είναι το νέο έργο της δημοτικής αρχής του κου Νανόπουλου στο Δήμο Κορινθίων και μάλιστα σ’ ένα από τα πιο επιφανή και κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, στο Φλοίσβο Κορίνθου. Λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ανυπαρξία καλύπτεται από αντιαισθητικές και πρόχειρες πατουλιές εδώ κι εκεί. Τα χρήματα των Κορινθίων, δυστυχώς, σκορπίζονται σε κάτω του μετρίου έργα που στερούνται δημιουργικότητας και έμπνευσης. Στερούνται σωστού σχεδιασμού και μελέτης που αποτελούν το καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας και βιωσιμότητας.

 

Προσωπικά αυτή η ξεπερασμένη για την εποχή μας Παιδική Χαρά προσβάλει τόσο εμένα όσο και τα παιδιά μου. Για την ακρίβεια τα παιδιά μου θα έλεγα τα αφήνει αδιάφορα, όπως και οι περισσότερες παιδικές χαρές στο δήμο μας που μετά βίας μπορούν να ικανοποιήσουν ένα παιδί μέχρι 4-5 ετών. Πρόκειται για παιδικές χαρές αποστειρωμένες, χωρίς πράσινο, με κακές βιοκλιματικές συνθήκες που μετατρέπονται σε αφιλόξενα σημεία τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Δεν είμαι αρχιτέκτονας αλλά ως γονιός και ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις επικείμενες εκλογές, θέλω οι παιδικές χαρές που θα σχεδιαστούν μελλοντικά να έχουν:

  1. Πράσινο. Οι φυτεύσεις στις παιδικές χαρές έχουν διττό χαρακτήρα. Εκτός από την προφανή οικολογική τους λειτουργία και την απαραίτητη σκίαση που παρέχουν, δημιουργούν  μικρο-τοποθεσίες για επιμέρους δραστηριότητες, αφήνοντας συγχρόνως χώρο για αυθόρμητο παιχνίδι.
  2. Πολυμορφικότητα και φαντασία. Να καλύπτει ποικιλία στον σχεδιασµό, ώστε να παρέχει την δυνατότητα παιχνιδιού σε όλες τις ηλικίες μέχρι και 12-13 ετών. Μία παιδική χαρά  θα πρέπει να προσφέρει στα παιδιά εµπειρίες και συναισθήµατα, τόσο έκπληξης και δράσης όσο ασφάλειας και ηρεµίας.
  3. Αστικό εξοπλισμό. Καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό μια παιδικής χαράς παίζει η χωροθέτηση των καθιστικών τόσο για τους κηδεμόνες όσο και για τα παιδιά, πρέπει να γίνεται σε µέρος σκιερό και προστατευµένο από ρεύματα αέρα, συγχρόνως, όµως µε τη δυνατότητα απρόσκοπτης θέασης των χώρων παιχνιδιού. Η σωστή επιλογή υλικών κατασκευής σε συνδυασµό µε τον ευρηµατικό σχεδιασµό µπορούν να οδηγήσουν σε καθιστικά µε πολυδιάστατη χρήση, όπως γλυπτά ανοιχτού χώρου ή αντικείµενα παιχνιδιού. Τα φωτιστικά εκτός από την προφανή λειτουργία τους και την αίσθηση ασφάλειας που παρέχουν, αποτελούν πολλές φορές σηµεία αναφοράς και στοιχεία οργάνωσης του χώρου. Επίσης, οι περιφράξεις, µε δηµιουργικό σχεδιασµό, συχνά λειτουργούν ως ευφάνταστα αντικείµενα µη οργανωµένου παιχνιδιού. Τέλος, οι κάδοι απορριµµάτων και οι κρήνες µε ενδιαφέροντα σχήµατα και χρώµατα (π.χ. µορφές ζώων) παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στις ιστορίες των παιδιών.

Οι παιδικές χαρές, όπως και οι πλατείες, είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Αποτελούν σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων, χώρο συνάθροισης και τόπο φιλοξενίας δραστηριοτήτων. Οφείλουμε να τις σχεδιάζουμε δίνοντας την αρμόζουσα βαρύτητα και σεβασμό.  Ώστε όλοι μας να έχουμε να αφηγούμαστε μια όμορφη ιστορία για τον τόπο μας….

Νάνσυ Γιαννιδάκη
Υπ. Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη «ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»