Νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου με 7,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή – Προσεγγίζουν τους 1.000 οι νεκροί στην Τουρκία (Φωτο –Βίντεο)

1652

 

Προσεγγίζουν τους 1.000 οι νεκροί στην Τουρκία, τουλάχιστον 320 οι απώλειες στη Συρία από το φονικό χτύπημα των 7,8 Ρίχτερ. Σημειώθηκε μετασεισμός 7,5 Ρίχτερ. Σπεύδουν να βοηθήσουν δεκάδες χώρες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και τη Συρία μετά την σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε τη νότια Τουρκία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιαντέπ. Ο σεισμός καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων.

Η περιοχή δοκιμάζεται και από ισχυρούς μετασεισμούς. Ενας μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας περίπου στις 12.00.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

 

Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η υπηρεσία καταστροφών της Τουρκίας κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4», με τον οποίον ζητείται διεθνής βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε (νότια) έκανε λόγο για δέκα νεκρούς στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο κυβερνήτης της πόλης Μαλάτεια, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε πως 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 420 τραυματίστηκαν και έχουν καταρρεύσει 140 κτίρια από τον σεισμό. Στο Ντιγιάρμπακιρ ο κυβερνήτης της πόλης κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς, 79 τραυματίες και έξι κατεστραμμένα κτίρια. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση 16 κτιρίων στην πόλη Σανλιούρφα, 200 χλμ. ανατολικά του επίκεντρου, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σαλί Αϊχάν, όπως μεταδίδει το Haberturk, ενώ στα Άδανα έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζεϊντάν Καραλάρ.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

 

«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ συνολικά, το Ισραήλ προσφέρθηκαν αμέσως να στείλουν επίσης βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεωτέρας, παρά το κρύο.

Αεροδιάδρομος για βοήθεια

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν αεροδιάδρομο για να μπορέσουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάσουν στη ζώνη που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό στη νότια Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

“Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε ιατρικές ομάδες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στην ζώνη που επλήγη από τον σεισμό”, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του.

Υψηλή σεισμικότητα

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές. Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Πηγή: Reuters, Anadolu, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ