ΝΑΤΟ: “Ο δρόμος για την ειρήνη… είναι περισσότερα όπλα στην Ουκρανία”!

2197

Να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, κάλεσε χθες Πέμπτη γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά η..

Να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, κάλεσε χθες Πέμπτη γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ο ταχύτερος δρόμος προς την ειρήνη», δήλωσε ο Νορβηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Γερμανικό Πρακτορείο, δείχνοντας για ακόμα μια φορά πως το ΝΑΤΟ… αντιλαμβάνεται την ειρήνη.

Κατόπιν, είπε, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, μπορεί να υπάρξει «ειρηνική επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται πως η Ουκρανία θα επικρατήσει ως ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος».

Για τον επικεφαλής του NATO, οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία είναι «απόλυτα νόμιμες». «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε.

Για το εάν θα εγκριθεί η αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «διάλογος μεταξύ των συμμάχων και με την Ουκρανία για τα συγκεκριμένα συστήματα».

Θύμισε πως έχουν δοθεί στην Ουκρανία οπλικά συστήματα που έχουν μακρό βεληνεκές, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, πυροβόλα και UAVs.

Η Ελλάδα έχει αποστείλει ήδη μια σειρά όπλων και οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, ενώ τώρα φέρεται να «παζαρεύει» την αποστολή των πυραύλων S-300, στο πλαίσιο της βαθύτατης και επικίνδυνης για τον λαό, εμπλοκής.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν επικύρωσε χθες Πέμπτη τον νόμο για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους, που προβλέπει νέες δημόσιες δαπάνες, ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων 45 δισ. για την Ουκρανία, δείχνοντας την πρόθεση των ΗΠΑ, να κλιμακωθεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην περιοχή.

Ο προϋπολογισμός αυτός «θα επενδύσει στην ιατρική έρευνα, στην ασφάλεια, στην περίθαλψη των βετεράνων», στη βοήθεια έπειτα από φυσικές καταστροφές και σε προγράμματα κατά της βίας κατά των γυναικών, σχολίασε. Ακόμη, θα εγγυηθεί τη χορήγηση «κρίσιμης βοήθειας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Τζ. Μπάιντεν.

Ο νόμος προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας 45 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του πολέμου με του σφοδρού ιμπεριαλιστικού πολέμου με την Ρωσία. Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αυτόν τον μήνα για να ζητήσει να αυξηθεί η αμερικανική βοήθεια.

(Με πληροφορίες από imerodromos .gr ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Reuters, 902.gr)