Ξυλόκαστρο: Τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η δημοτική υπάλληλος που σκοτώθηκε ήταν ανασφάλιστη

1445

α έγγραφα είναι αποκαλυπτικά! Φανερώνουν ότι η άτυχη εργαζόμενη καθαριότητας στο δήμο Ξυλοκάστρου όχι μόνο δούλευε ανασφάλιστη – την ώρα που άφησε την τελευταία της πνοή όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr – αλλά η δημοτική αρχή (σ.σ. η οποία υποστηρίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα!!!), ξεπερνώντας κάθε όριο αντεργατικών και κυνικών πρακτικών προχώρησε σε «μετά θάνατον πρόσληψη» της (όπως κατήγγειλε η ΑΔΕΔΥ), προκειμένου να «κουκουλώσει» το εργατικό έγκλημα!!!

Ναι, έγινε και αυτό στην Ελλάδα της εργασιακής αυθαιρεσίας! Και όχι από ένα εργοδότη του ιδιωτικού τομέα (εξίσου καταδικαστέο), αλλά από έναν αιρετό, εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και έχει ορκιστεί  «να υπακούει στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνει τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά του». 

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσιος Τσιώτος,  32 ώρες μετά το θάνατο της άτυχης εργαζομένης καθαριότητας (που σημειώθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου), έσπευσε να αναρτήσει στη «Διαύγεια» (το μεσημέρι της Δευτέρας) αποφάσεις με τις οποίες εμφανίζεται αρχικά να προκηρύσσει θέσεις προσωπικού με πενθήμερες συμβάσεις και στη συνέχεια να δημοσιοποιεί τα ονόματα των «επιτυχόντων» ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτό της άτυχης εργαζομένης.

Συγκεκριμένα το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου (επαναλαμβάνουμε 36 ώρες μετά το θανατηφόρο ατύχημα) στις 14.25, στο «Διαύγεια» εμφανίζεται η πρώτη απόφαση του δημάρχου στην οποία αναφέρεται: «Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ: Την κατάθεση Δικαιολογητικών για την Πρόσληψη προσωπικού με ημερομίσθιο, με βάση τις διατάξεις της περίπτ. κ΄παρ 2 του άρθρου 12 του ν. 4071/2012. Σύμφωνα με το άρθρο 210 του ν. 3584/07 οι Δήμοι μπορούν να απασχολούν εργατικό και τεχνικό προσωπικό, μέχρι και πέντε ημερομίσθια κατ΄ άτομο το μήνα, εφόσον η σχετική δαπάνη προβλέπεται στους προϋπολογισμούς τους». Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ημερομηνία πάνω στο έγγραφο 02/01/2023, αλλά δημοσιεύεται στη Διαύγεια στις 9 Ιανουαρίου και αφού πρώτα έχει συμβεί το εργατικό δυστύχημα.

Επίσης το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου στις 14.28, στο «Διαύγεια» εμφανίζεται και δεύτερη απόφαση του δημάρχου στην οποία αναφέρεται: Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης αποφασίζει την πρόσληψη με ημερομίσθιο των κάτωθι για την αντιμετώπιση εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης για το μήνα Ιανουάριο, του έτους 2023». Στο συγκεκριμένο έγγραφο ακολουθούν τα ονόματα τεσσάρων εργαζομένων (ενός οδηγού και τριών συνοδών απορριμματοφόρων) ανάμεσα τους και της άτυχης εργαζόμενης που φαίνεται ότι προσλαμβάνονται από το δήμο! Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ημερομηνία πάνω στο έγγραφο 04/01/2023, αλλά δημοσιεύεται στη Διαύγεια επίσης στις 9 Ιανουαρίου και αφού πρώτα έχει μια εργαζόμενη έχει αφήσει την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο! Μάλιστα, στην ίδια απόφαση δημοσιεύονται ως προσληφθέντες και τα ονόματα των άλλων δύο εργαζόμενων που επέβαιναν στο μοιραίο απορριμματοφόρο (σ.σ. του Π.Π., εργάτη καθαριότητας και του Π.Μ., οδηγού), οι οποίοι, σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκου Δαρδαμάνη στην aftodioikisi.gr ηταν επίσης ανασφάλιστοι. 

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Ένας δήμαρχος εμφανίζεται να αποφασίζει την προκήρυξη ενός διαγωνισμού προσλήψεων για συμβάσεις 5 ημερών(!!) στις 2 Ιανουαρίου. Να εξετάζει τα σχετικά δικαιολογητικά σε λιγότερο από δύο ημέρες και τελικά να ανακοινώνει τα ονόματα των «επιτυχόντων» στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο τις συγκεκριμένες αποφάσεις τις αναρτά στη «Διαύγεια» 7 και 5 μέρες αργότερα, αλλά με μεταξύ τους διαφορά λιγότερη των 3 λεπτών!!! Απίθανο αλλά πραγματικό (δείτε φωτογραφεία που ακολουθεί)

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, όταν στη «Διαύγεια» από τις 2 μέχρι της 9 Ιανουαρίου (όταν και χρονικά «ανεβαίνουν» οι συγκεκριμένες αποφάσεις), ο δήμος έχει συνολικά αναρτήσει 169 αποφάσεις!!! Δηλαδή, με άλλα λόγια έχει δημοσιοποιήσει μέσα σε διάστημα επτά ημερών 169 αποφάσεις αλλά δεν έχει προλάβει να συμπεριλάβει τις δύο «επίμαχες», στο χρονικό σημείο που αυτές φέρεται να έχουν εγκριθεί από το δήμαρχο!

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα:

— Γιατί η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, γνωστοποιεί στο «Διαύγεια» την απόφαση της προκήρυξης των θέσεων 7 μέρες μετά;

— Γιατί η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, γνωστοποιεί την απόφαση της αναγγελίας προσλήψεων 5 μέρες μετά;

— Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο που η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (αλλά και κάθε δημοτική αρχή και δημόσιος φορέας) έχει δικαίωμα να αναρτήσει στη «Διαύγεια» μια απόφαση με μεταγενέστερο χρόνο λήψης;

— Γιατί η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δεν διαψεύδει το πλήθος των συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων που καταγγέλλουν καθεστώς «μαύρης εργασίας» που είχε επιβληθεί στην άτυχη εργαζόμενη και στους υπόλοιπους εργαζόμενους καθαριότητας καθώς και μετά θάνατον προσλήψεις και αναγγελίες προσλήψεων;

— Γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμα καμιά αρμόδια αρχή (υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Εσωτερικών, ΕΛ.ΑΣ) για να εξετάσουν τις συγκεκριμένες καταγγελίες;

Περιμένουμε πειστικές απαντήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, το επίσημο κράτος «νομιμοποιεί» το απαράδεκτο καθεστώς της «μαύρης εργασίας». «Νομιμοποιεί» τις …«μετά θάνατον προσλήψεις». «Νομιμοποιεί» και μάλιστα σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επικίνδυνες και απαράδεκτες πρακτικές, με τραγικά αποτελέσματα για την ασφάλεια αλλά και τη ζωή των εργαζομένων. 

πηγή-tastv.gr