Οργάνωση και συνταγές για μπουφέ

97

 

Πρόσκληση για μπουφέ

Προσκαλούμε φίλους στο σπίτι και αποφασίζουμε να κάνουμε μπουφέ, που ομολογουμένως είναι μια λύση πολλές φορές προτιμότερη από το καθιστό τραπέζι, διότι απλουστεύει το ρόλο της οικοδέσποινας και τον περιορίζει στο να φροντίζει τις λεπτομέρειες.

Επίσης μπορεί τα άτομα που καλέσαμε να είναι πολλά και να είναι αδύνατο να καθίσουν όλοι στο τραπέζι. Τότε ενδείκνυται να κάνουμε ένα ωραίο μπουφέ με διάφορα εδέσματα ανάλογα και την περίσταση της πρόσκλησης.

 

Προετοιμασία 
Αν η τραπεζαρία μας διαθέτει το έπιπλο του μπουφέ, τότε όλα καλά. Επειδή όμως είμαι σίγουρη ότι σε πολλά σπίτια – μαζί και στο δικό μου – απουσιάζει το έπιπλο αυτό, πρέπει να δούμε τι θα το αντικαταστήσει. Η πρώτη και προφανέστερη σκέψη είναι να χρησιμοποιήσουμε το τραπέζι μας, τοποθετημένο κάπως στην άκρη. Διαφορετικά και αν ο χώρος μας το επιτρέπει, θα μεταφέρουμε στο χώρο που θα καθίσουν οι καλεσμένοι μας ένα άλλο βοηθητικό τραπέζι.

Πρώτη κίνηση είναι, πριν στρώσουμε το ωραίο μας τραπεζομάντηλο, να τοποθετήσουμε το προστατευτικό τραπεζομάντηλο για να αποφύγουμε οποιαδήποτε ζημιά στο τραπέζι. Κατόπιν ετοιμάζουμε τον μπουφέ.

Στην άκρη θα τοποθετηθούν τα πιάτα, τα πιρούνια (μαχαίρια δεν είναι απαραίτητα, αφού δεν πρέπει να υπάρχουν φαγητά που τα χρειάζονται), χαρτοπετσέτες. Στη συνέχεια οι πιατέλες με τα φαγητά με τη σειρά που θα ερχόντουσαν στο καθιστό τραπέζι. Πρώτα δηλαδή τοποθετούμε τις σαλάτες, μετά τα ορεκτικά, τα συνοδευτικά και τέλος τα κυρίως.

Τα ποτήρια και τα ποτά θα τα βάλουμε σε ένα άλλο σημείο, όπως και τα γλυκά, που πρέπει να τοποθετηθούν σε μια άκρη του μπουφέ μαζί με ό,τι τα συνοδεύει, πιατάκια, χαρτοπετσέτες, πιρουνάκια κλπ.

Οργάνωση και μαγείρεμα
Φροντίζουμε να προμηθευτούμε αρκετές μέρες πριν τα ψώνια μας, ώστε να αποφύγουμε το άγχος της τελευταίας στιγμής, αφήνοντας για την προηγουμένη μόνο τα πολύ ευαίσθητα υλικά, όπως τα αλλαντικά και το γάλα, για παράδειγμα ή ακόμα και για την ίδια μέρα κάτι εξαιρετικά ευπαθές, όπως το ψάρι.

Το ερώτημα τι φαγητά θα προσφέρουμε στο μπουφέ, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Καταρχήν, τι είδους περίσταση είναι αυτή για την οποία μαζευτήκαμε; Αν, για παράδειγμα, είναι Χριστούγεννα, οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν εορταστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα. Μετά θα λάβουμε υπόψη μας τους καλεσμένους μας, τον αριθμό τους, την ηλικία τους, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους. Σε ένα παιδικό πάρτυ, ας πούμε, πρωταρχικό ρόλο στις επιλογές μας πρέπει να παίζει η ηλικία των μικρών μας καλεσμένων!

Πάντως ένας γενικός κανόνας είναι να υπάρχουν τουλάχιστον μια-δυο σαλάτες (π.χ. σαλάτα εποχής και πατατοσαλάτα), δυο ορεκτικά (π.χ. τυρόπιτα και ζυμαρικά ωγκρατέν), δυο κυρίως πιάτα (π.χ. ένα χοιρινό ρολό ψητό και μπουκίτσες φιλέτου κοτόπουλου στην κατσαρόλα) και ένα συνοδευτικό (π.χ. πιλάφι με λαχανικά). Σε κάθε περίπτωση πάντως φροντίζουμε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια υλικά στα διάφορα πιάτα. 

Εννοείται ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε και για το ή τα αντίστοιχα γλυκά. 

Συνταγές για μπουφέ

Περισσότερα εδώ