Πλειστηριασμοί και «Κατσέλη» φέρνουν κοντά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ;

1442
 ¡»¡—œ‘≈—« « ¡‘Ãœ”÷¡…—¡ ”‘œ  ≈Õ‘—œ Àœ√Ÿ ‘ŸÕ ¡Õ≈ßÃ

Η απόφαση της ολομέλειας του Άρειου Πάγου ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα έχουν την δυνατότητα να ενεργούν δικαστικές πράξεις και συγκεκριμένα να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ξεσηκώθηκαν τόσο εναντίον της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας επιτακτικά τη σημασία να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε έναν νέο «νόμο Κατσέλη» ώστε να προστατευτούν οι πρώτες κατοικίες των πολιτών. Ο νόμος Κατσέλη (νόμος 3869/10) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2010 και προβλέπει την ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν είχε υπερψηφίσει τον σχετικό νόμο, υπογραμμίζει εμφατικά την ανάγκη να υπάρξει ένα μοντέλο προστασίας των λαϊκών κατοικιών. Το γεγονός, δε, ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση μια νέα «παρέμβαση αλλά Κατσέλη» φαίνεται ότι έχει διττή σημασία.

Η ταύτιση απόψεων για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο κομμάτων είχαν ψυχρανθεί, στον απόηχο των αιτιάσεων της Κουμουνδούρου προς την Χαριλάου Τρικούπη ότι εάν συμπράξει σε κυβέρνηση με τη ΝΔ αυτό «θα είναι αποτέλεσμα εκβιασμού».

Επιπλέον, η Λούκα Κατσέλη, δεν είναι ένα οποιοδήποτε πρόσωπο. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια υπουργός του, διαγράφηκε από το κόμμα τον Φεβρουάριο του 2012 επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο. Τον Μάρτιο του 2015 (επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) εξελέγη Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και λίγο αργότερα Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Κατά πολλούς, η κ. Κατσέλη είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να σηματοδοτήσει τη σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πόσο μάλλον τώρα, που τα δύο κόμματα έχουν κακές σχέσεις αλλά συμφωνούν ότι απαιτείται ένας «νέος νόμος Κατσέλη», μπορεί να θεωρηθεί μία καλή πολιτική συγκυρία. Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, πως η κ. Κατσέλη, είναι από τους ανθρώπους που έχουν αποτελέσει έμμεσο δίαυλο ή «γέφυρα» μεταξύ των δύο κομμάτων.

Υψηλοί τόνοι

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά υψηλούς τόνους για το ζήτημα των πλειστηριασμών.

«Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να κατευνάσει την οργή χιλιάδων δανειοληπτών με τη γνωστή καραμέλα ότι “για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Μόνο που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποκαλύψει τα χυδαία ψέματα του εκπροσώπου του και του κ. Σταϊκούρα. Στις 30 Απριλίου του 2020 ο κ. Μητσοτάκης παραδέχονταν στη Βουλή πως όχι μόνο υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχε μεριμνήσει να διατηρηθεί και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές, έως τον Δεκέμβριο του 2019. Πώς παρατάθηκε επί ΝΔ κάτι που δήθεν είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ είναι απορίας άξιο» σημείωναν μεταξύ άλλων από την Κουμουνδούρου.

«Πράσινη» τροπολογία

Στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για το θέμα των πλειστηριασμών. Μάλιστα, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε εκ νέου την τροπολογία με την οποία προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τα funds. Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι βασισμένη στον αντίστοιχο νόμο Κατσέλη του 2010, με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα, αλλά και την προστασία της αγροτικής γης.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η πρόνοια για 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τον ΕΦΚΑ, με “κούρεμα” 30% της οφειλής για τους συνεπείς, αλλά και λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Αυτό το πλαίσιο αναλύθηκε χθες από τον Ανδρουλάκη στους εκπροσώπους των δανειοληπτών που είχαν συνάντηση μαζί του στην Βουλή.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες θωρακίζουν τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, γνωρίζετε το ροκάνισμα του εισοδήματος των πολιτών. Η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι το 2010 μόνο το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας η οποία «μειώθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε οριστικά επί διακυβέρνησης ΝΔ».

Πυρά και από τον ΔΣΑ
Και ο ΔΣΑ (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) εναντιώθηκε στην απόφαση του Άρειου Πάγου. Μάλιστα, με ψήφισμά του, καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριζόντια αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ακόμα, ο ΔΣΑ προανήγγειλε ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής ενώπιον των αρμοδίων ευρωπαϊκών θεσμών για την παραβίαση του άρθρου 107 ΣΛΕΕ που αφορά τις έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις, σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των funds.

Παρότι δεν μπορεί να προδικαστεί μια σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το θέμα των πλειστηριασμών μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτή. Και πρόσωπα όπως η κυρία Κατσέλη θα μπορούσαν να δώσουν την κατάλληλη ώθηση.