Ποια βιταμίνη σώζει τα μαλλιά σας από την τριχόπτωση και…

57

Ποια βιταμίνη σώζει τα μαλλιά σας από την τριχόπτωση και…

Η άγνωστη βιταμίνη που δυναμώνει τα μαλλιά, ρυθμίζει σάκχαρο – χοληστερόλη και χαρίζει γερά νύχια

Αυτή η βιταμίνη έχει κύριο ρόλο σε μεταβολικές διαδικασίες που αφορούν τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Επιπλέον, συμμετέχει στη σύνθεση των λιπαρών οξέων, της γλυκόζης και του αμινοξέος λευκίνης.

Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, και συχνά περιλαμβάνεται σε συμπληρώματα ομορφιάς.

Η βιοτίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η βιοτίνη είναι ουσιαστική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες.

Η άγνωστη βιταμίνη που δυναμώνει τα μαλλιά, ρυθμίζει σάκχαρο – χοληστερόλη και χαρίζει γερά νύχια

Ποια βιταμίνη σώζει τα μαλλιά σας από την τριχόπτωση και…

Τα οφέλη των συμπληρωμάτων βιοτίνης

  1. Δυναμώνει τα μαλλιά
  2. Δυναμώνει τα νύχια
  3. Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  4. Χρήσιμη στην αντιμετώπιση nευροπάθειας
  5. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Το μεγαλύτερο όφελος της βιοτίνης είναι ότι θεωρείται πως έχει την ιδιότητα να ενισχύει τα μαλλιά και τα νύχια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι θεωρητικοί, αλλά υπάρχουν και κάποια πολλά υποσχόμενα επιστημονικά στοιχεία.

1. Δυναμώνει τα μαλλιά

Η βιοτίνη συχνά διαφημίζεται για τη θεραπεία τριχόπτωσης. Ορισμένοι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα που περιέχουν βιοτίνη κάνουν τα μαλλιά σας πιο δυνατά και πιο λαμπερά . Ωστόσο, η επιστήμη υποστηρίζει τη λήψη βιοτίνης για την ανάπτυξη των μαλλιών μόνο εάν υφίσταται επιβεβαιωμένη ανεπάρκεια βιοτίνης που έχει προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

2. Δυναμώνει τα νύχια

Το συμπλήρωμα βιοτίνης χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία εύθραυστων, φθαρμένων νυχιών. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία παθήσεων των νυχιών, όπως η τραχειονυχία (τραχιά νύχια), μια πάθηση που σχετίζεται με την αλωπεκία.

Μερικές κλινικές δοκιμές έχουν βρει στοιχεία ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να βελτιώσει αυτές τις καταστάσεις, καθώς και τη σφριγηλότητα, τη σκληρότητα και το πάχος των νυχιών. Ωστόσο, αυτές οι δοκιμές είναι μικρές και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2019 εξέτασε 16 προϊόντα συμπληρωμάτων βιοτίνης που αγοράστηκαν από την Amazon και έδειξε ότι μόνο το 15% των καταναλωτών θεώρησαν ότι το συμπλήρωμα βιοτίνης βελτίωσε τα νύχια τους.

3. Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Ένα μικρό σύνολο ερευνών υποδηλώνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Πιστεύεται ότι η βιοτίνη επιταχύνει τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια, εμποδίζοντας το σάκχαρο στο αίμα να ανέβει πολύ ψηλά. Απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς ακριβώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βιοτίνη για αυτόν τον σκοπό.

4. Χρήσιμη στην αντιμετώπιση Νευροπάθειας

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας σε άτομα που αναπτύσσουν νευρική βλάβη ως επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές για να μελετήσουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης για το σκοπό αυτό. Και πάλι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

5. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Η βιοτίνη μπορεί να προάγει τη διάσπαση και τον μετασχηματισμό των λιπιδίων που είναι γνωστά ως τριγλυκερίδια και χοληστερόλη στο σώμα. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως μεταβολισμός λιπιδίων. Με τη σειρά του, τα συμπληρώματα βιοτίνης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπερλιπιδαιμίας (υψηλή χοληστερόλη). Η υψηλή χοληστερόλη LDL ή «κακή χοληστερόλη» είναι ένα κοινό πρόβλημα σε άτομα με διαβήτη. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης χαμηλά, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

Η βιοτίνη είναι διαθέσιμη και με τη μορφή συμπληρώματος, ωστόσο είναι εύκολο να εξασφαλίσουμε επάρκεια και μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Υπάρχουν, άλλωστε, ενδείξεις ότι η υπερβολική δόση συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να επηρεάσει τις τιμές τις βιταμίνης D ή των θυρεοειδικών ορμονών.

Ανακαλύψτε 12 τροφές που θα εξασφαλίσουν την πολύτιμη βιοτίνη στον οργανισμό σας:

Ποια βιταμίνη σώζει τα μαλλιά σας από την τριχόπτωση και…

Ανακαλύψτε 12 τροφές που θα εξασφαλίσουν

την πολύτιμη βιοτίνη στον οργανισμό σας:

1. Μοσχαρίσιο συκώτι

Μια αναμφισβήτητα πολύτιμη πηγή βιταμινών Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η Β12 και το φυλλικό οξύ. Είναι, επίσης, η καλύτερη πηγή βιοτίνης. Μια μερίδα 85 γραμμαρίων παρέχει περισσότερη βιοτίνη από τη συνιστώμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης.

2. Κρόκοι αυγών

Σημαντικές ποσότητες βιοτίνης κρύβονται στον κρόκο του αυγού, που είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη D. Ένα βραστό αυγό παρέχει περίπου το 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

3. Σολωμός

Μια πολύτιμη τροφή, πλούσια σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, ασβέστιο, ω-3 και, φυσικά, βιοτίνη. Ένα κομμάτι σολωμού 85 γραμμαρίων παρέχει το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

4. Χοιρινό και βόειο κρέας

Μια μαγειρεμένη μπριζόλα ή ένα βόειο μπιφτέκι 85 γραμμαρίων περιέχουν το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιοτίνη. Το βόειο κρέας είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνη. Συνδυάστε το κρέας με λαχανικά εξίσου πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη, για καλύτερα αποτελέσματα.

5. Μανιτάρια

Ίσως οι πιο ωφέλιμοι μύκητες για την ανθρώπινη υγεία, με πολλαπλά οφέλη, όπως η άφθονης βιοτίνης. Περίπου 120 γραμμάρια μανιταριών περιέχουν 2,6 mcg βιοτίνης, δηλαδή σχεδόν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης.

6. Ηλιόσποροι

Μία από τις πιο πλούσιες πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε είναι επίσης μία από τις καλύτερες χορτοφαγικές τροφές πλούσιες σε βιοτίνη. Θα λάβετε το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης από μια μερίδα 1/4 φλιτζανιού  ηλιόσπορων. Καταναλώστε τους ως σνακ ή μέσα σε σαλάτες.

7. Γλυκοπατάτα

Μια εξαιρετική πηγή ενεργητικών υδατανθράκων, φυτικών ινών, καλίου και αντιοξειδωτικών, όπως η β-καροτίνη, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν επίσης βιοτίνη. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες γλυκοπατάτες προσφέρει το 8% της ημερήσιας πρόσληψης.

8. Αμύγδαλα

Μια υπερτροφή, πολύτιμη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, που είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς, φυτικών ινών και βιταμίνης Ε, είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη. Μια μερίδα ¼ φλιτζανιού αμυγδάλων προσφέρει το 5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Εκτός από το να τα καταναλώσετε σκέτα, μπορείτε επιπλέον να τα προσθέσετε σχεδόν σε οποιοδήποτε γεύμα σας.

9. Σπανάκι

Ακόμη μια εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό είναι το σπανάκι, πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη Κ. Ωστόσο, μόλις μισό φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι μπορεί να σας προσφέρει επίσης το 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

10. Τόνος

Αγαπημένη προσθήκη πολλών, κυρίως στις σαλάτες, μια μερίδα 85 γραμμαρίων κονσερβοποιημένου τόνου μπορεί να σας χαρίσει το 2% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιοτίνη.

11. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πιο γνωστό ως καλή πηγή φυλλικού οξέος και ακόρεστων λιπαρών, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε βιοτίνη. Ένα αβοκάντο μεσαίου μεγέθους περιέχει τουλάχιστον 1,85 mcg βιοτίνης.

12. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα παγκοσμίως. Είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, αποτελούν και χρήσιμες πηγές βιοτίνης, καθώς μια μικρή μπανάνα περιέχει έως και 0,2 mcg της βιταμίνης.