Πράσινη Πόλη: Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού……

22

Πράσινη Πόλη:  Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού……

Το δημοτικό συμβούλιο της 8/4/2024 έχει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης:
Το πρώτο επίπεδο είναι η βιασύνη να περάσουν θέματα που ενδεχομένως χρειάζονται περισσότερη σπουδή.
Το δεύτερο επίπεδο είναι η ευκολία με την οποία η Δημοτική Αρχή παραχωρεί ή/και εκχωρεί δημοτική περιουσία.
Το τρίτο επίπεδο είναι πώς η Δημοτική Αρχή εννοεί την ανάπτυξη του δήμου.
Το τέταρτο επίπεδο είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης μίας νομικής υπηρεσίας του δήμου.

Η Πράσινη Πόλη συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο και με τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της, που με τις παρεμβάσεις και ερωτήσεις τους βοήθησαν στην αποσαφήνιση ορισμένων θεμάτων και ψήφισε θετικά τα περισσότερα από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, επισημαίνοντας τυχόν πτυχές που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Για το σημαντικότερο αναπτυξιακό θέμα, δηλαδή το Master plan για το λιμάνι της Κορίνθου η Πράσινη Πόλη ζήτησε να γίνει παρουσίαση του συνόλου της μελέτης από ειδικό, ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου και να συζητηθούν σοβαρά και ολιστικά το σύνολο των έργων του παραλιακού μετώπου.

Βασιζόμενη στη λογική αυτή, δεν συμφώνησε με την παραχώρηση χώρου του
Δημοτικού Θεάτρου στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Κορινθίων «Αμεινοκλής». Θεωρεί εντελώς παράταιρο το σημείο που προτείνεται, αφενός γιατί δεν έχει ενταχθεί στο Μaster plan -κάτι
στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Παπαδημητρίου- (θα του παραχωρηθεί δηλαδή μέρος του λιμανιού έξω από την υφιστάμενη περίφραξη 220 τ.μ. με νέα περίφραξη, αμφιβόλου αισθητικής και με τοποθέτηση δύο κοντέινερ εντός του χώρου αυτού). Αφετέρου, δεν είναι δυνατόν να παραχωρούνται χώροι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Θεάτρου και του Πανεπιστημίου. Παραχωρείται χωρίς ενοίκιο η ιδιοκτησία του δήμου Κορινθίων και δη το
αναψυκτήριο του θεάτρου εμβαδού 150 τ.μ., που αναπτύσσεται σε ισόγειο, υπόγειο και πρώτο όροφο για να καλυφθούν οι ανάγκες του ανωτέρω ομίλου.

Πράσινη Πόλη:  Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού……

Πως είναι δυνατόν να μην λειτουργεί αναψυκτήριο σε ένα τέτοιο εμβληματικό κτίριο όπως είναι το Θέατρο και το Πανεπιστήμιο; Αντιθέτως, αυτή είναι η πρακτική σε όλες τις σύγχρονες πόλεις του κόσμου.
Σε ποια πόλη του κόσμου συστεγάζεται Δημοτικό Θέατρο – Πανεπιστήμιο και Γραφεία Ιστιοπλοϊκού Ομίλου;
Η Πράσινη Πόλη είναι εντελώς αντίθετη με την αλλαγή χρήσης του χώρου του
δημοτικού θεάτρου, που αναγράφεται στην εισήγηση ως «πολύ-κέντρο» κάτι που μόνο δυσφήμιση μπορεί να θεωρηθεί.
Η Πράσινη Πόλη δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση με τις δραστηριότητες των αθλητικών σωματείων. Ωστόσο κρίνει πως θα μπορούσε να παραχωρηθεί ένας πιο κατάλληλος χώρος και ενδεχομένως το ίδιο εμβληματικός όπως π.χ. του Κέντρου Νέων. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη μας είναι πως «παρεχόμενες» από τον δήμο εγκαταστάσεις υπέρ του ιστιοπλοϊκού
ομίλου θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στο Μaster plan του λιμανιού.

Σε αντίθεση με τις λοιπές παρατάξεις η Πράσινη Πόλη κάνει τη διαφορά με την σωστή προετοιμασία των θεμάτων και την υποβολή καίριων παρεμβάσεων.
Η λογική του «προχωράμε γιατί το υποσχεθήκαμε», «παραχωρούμε προσωρινά γιατί το υποσχεθήκαμε» δεν είναι αυτή που θα οδηγήσει τον δήμο μας σε καλύτερες μέρες.

Οι προσωρινές λύσεις δεν είναι θετικές λύσεις.
Χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός και οργάνωση και η δημοτική αρχή στην βιασύνη της να μας καταπλήξει με ένα συνονθύλευμα αποφάσεων, ενεργειών και εγκρίσεων κινδυνεύει να μας πλήξει ανεπανόρθωτα.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ –
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

 

Δείτε όλη την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων

Δείτε επίσης

12 τέλεια πράγματα που έχεις να κάνεις στην Αρχαία Κόρινθο