Ράιαν Ο Νιλ: Ο ηθοποιός πρωταγωνιστής του Love Story πέθανε

8

Ράιαν Ο Νιλ: Ο Αμερικανός ηθοποιός  πρωταγωνιστής σε πολλές ταινίες, όπως τον ρόλο του που του χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ στο ρομαντικό Love Story το 1970, πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Ράιαν Ο’Νιλ, γνωστός για τον ρόλο του που του χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ στο ρομαντικό Love Story το 1970, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, δήλωσε ο γιος του. Η οικογένειά του δεν έδωσε την αιτία θανάτου, αλλά ο O’Neal διαγνώστηκε με χρόνια λευχαιμία το 2001 και καρκίνο του προστάτη το 2012. Πρωταγωνίστησε επίσης στις επιτυχίες της δεκαετίας του 1970 What’s Up, Doc?, Paper Moon και A Bridge Too Far.

Ο γιος του είπε ότι ο πατέρας του ήταν ένας θρύλος του Χόλιγουντ. «Ο μπαμπάς μου πέθανε ειρηνικά σήμερα, με την αγαπημένη του ομάδα δίπλα του να τον υποστηρίζει», έγραψε ο Πάτρικ Ο’Νιλ στο Instagram την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι ο πατέρας του ήταν πάντα ο ήρωάς του.

Δείτε είσης:Λουτράκι: Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με παρουσίαση από τον Αλέξη Κωστάλα

Η καλή εμφάνιση του O’Neal τον εκτόξευσε από τον τηλεοπτικό ηθοποιό στο αστέρι του κινηματογράφου στο σπαραχτικό Love Story. Πρωταγωνίστησε ως πτυχιούχος του Χάρβαρντ, ο οποίος ερωτεύεται μια φοιτήτρια της εργατικής τάξης, την οποία υποδύεται η Ali MacGraw. Η ταινία θεωρείται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ανάμεσα στις 10 πιο ρομαντικές όλων των εποχών.

Συνέχισε να πρωταγωνιστεί στην κωμωδία του 1972 What’s Up, Doc?, δίπλα στην Barbra Streisand. Έπαιξε ξανά μαζί της στο The Main Event το 1979. «Τόσο λυπηρό που ακούω την είδηση του θανάτου του Ράιαν Ο’ Νιλ», έγραψε η Στρέιζαντ στο X, πρώην Twitter. «Ήταν αστείος και γοητευτικός και θα τον θυμούνται», πρόσθεσε.

Έπαιξε έναν απατεώνα της εποχής της κατάθλιψης στην οδική κωμωδία-δράμα Paper Moon (1973), μαζί με την εννιάχρονη κόρη του, Τέιτουμ Ο’Νιλ, η οποία κέρδισε ένα Όσκαρ για τον δεύτερο ρόλο που κλέβει την παράσταση. Ο O’Neal εμφανίστηκε επίσης με ένα all-star καστ στο πολεμικό έπος A Bridge Too Far του 1977 και στο Barry Lyndon (1975), την πολυαναμενόμενη συνέχεια του Stanley Kubrick στο A Clockwork Orange. Όμως το αστέρι του έσβησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μόνο η πολυτάραχη προσωπική του ζωή τον κράτησε στα πρωτοσέλιδα.

Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1941 από μητέρα ηθοποιό και πατέρα μυθιστοριογράφο και σεναριογράφο. Ο Ο’Νιλ ασχολήθηκε με την πυγμαχία στο σχολείο και ανέπτυξε μια εντυπωσιακή σωματική διάπλαση πριν αποκτήσει μικρούς τηλεοπτικούς ρόλους. Πήρε το καστ στο Peyton Place, γνωστό ως η πρώτη σαπουνόπερα της Αμερικής. Αυτός ο ρόλος τον έκανε γνωστό και όπως η συμπρωταγωνίστριά του Mia Farrow, κατάφερε να κάνει το άλμα στη μεγάλη οθόνη.

Παντρεύτηκε δύο φορές: πρώτα με την Αμερικανίδα ηθοποιό Joanna Moore, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της Tatum, και στη συνέχεια με την βραβευμένη με Emmy ηθοποιό Leigh Taylor-Young, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Patrick. Αλλά ο O’Neal ήταν επίσης γνωστός για το μακροχρόνιο, πολυτάραχο ειδύλλιό του με την ηθοποιό Farrah Fawcett. Αυτή η σχέση κράτησε από το 1979 έως το 1997 και στη συνέχεια από το 2001 μέχρι τον θάνατο της Φόσετ το 2009.

Σε μια συνέντευξη με τον Piers Morgan το 2011, ο O’Neal είπε ότι η επανέκδοση της ταινίας του Love Story «με αναστατώνει, στην πραγματικότητα»«Έχασα τη Farrah από καρκίνο και απλώς αναρωτιέμαι [γιατί] έγινε έτσι για μένα», είπε ο O’Neal. Στο αφιέρωμα στον πατέρα του, ο Πάτρικ Ο’Νιλ είπε ότι ήταν «ειδικός στην τέχνη του, δούλευε τόσο σκληρά και απλώς του άρεσε να παίζει απλά».

«Ως άνθρωπος, ο πατέρας μου ήταν τόσο γενναιόδωρος», πρόσθεσε. “Και ο πιο αστείος άνθρωπος σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Και ο πιο όμορφος ξεκάθαρα, αλλά και ο πιο γοητευτικός. Θανατηφόρος συνδυασμός.” Ο Πάτρικ απέτισε επίσης φόρο τιμής στην Φόσετ, την μακρόχρονη αγάπη του πατέρα του. “Τώρα συναντιούνται ξανά. Φάρα και Ράιαν. Του έχει λείψει τρομερά. Τι αγκαλιά πρέπει να είναι αυτή. Ξανά μαζί.”

Ο Ο’Νιλ ήταν περισσότερο γνωστός για τις ταινίες του τη δεκαετία του 1970, μεταξύ των οποίων και το Paper Moon, με πρωταγωνίστρια την κόρη του Τατούμ.

Paper_Moon
Σκηνή από την ταινία Paper Moon

Η φημισμένη ταινία tην οποία σκηνοθέτησε ο συνεργάτης του Ράιαν Peter Bogdanovich, χάρισε στο νεαρό κορίτσι το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου όταν ήταν μόλις 10 ετών, καθιστώντας την εκκολαπτόμενη σταρ το νεότερο άτομο που κέρδισε ποτέ ένα Όσκαρ.

Συνεργάστηκε επίσης με μερικές από τις κορυφαίες γυναίκες σταρ της εποχής του, όπως η Μπάρμπρα Στρέιζαντ στο What’s Up, Doc? και στο The Main Event, και η Marisa Berenson στο Barry Lyndon.

Πληροφορίες