Ρίχνουν άγκυρα η «ΕΝΙ» και η«TOTAL» στην κυπριακή ΑΟΖ

67

Την ενίσχυση της παρουσίας των ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ σηματοδοτεί η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι κοινοπραξία της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «Eni» αναλαμβάνει πλέον και την «αξιοποίηση» του «οικοπέδου» 7, με ποσοστά 50% και 50%.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε πως η «Total» θα συμμετάσχει στο εξής και στην αξιοποίηση των «οικοπέδων» 2, 3, 8 και 9, με ποσοστά που κυμαίνονται από 20% μέχρι και 40%. Για τα τεμάχια 2, 3, 9, στα οποία η «ENI» είχε ποσοστό 80% και η «Kοgas» 20%, Γ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η «Total» θα λάβει τα ποσοστά από τον ιταλικό κολοσσό, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ο Κύπριος υπουργός μίλησε για «διευθέτηση» που «θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες». Συμπλήρωσε δε ότι, όπως υπολογίζεται, τέλη 2019 – αρχές 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν συνολικά εννιά νέες γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα ολοκληρωθούν αθροιστικά μέσα στην επόμενη διετία.

Μέσα σε αυτό το φόντο, προχωρούν και οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, με Κύπριους αξιωματούχους να κάνουν λόγο ακόμα και για το ενδεχόμενο νέας πενταμερούς διάσκεψης, «εφόσον πληρούνται σημαντικές προϋποθέσεις» το επόμενο διάστημα. Απαντώντας πάντως σε ερώτημα για το αν κάτι τέτοιο θα αποτελέσει και θέμα της συνάντησης που θα έχει με τον Ακιντζί και το φθινόπωρο, στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε «να μην προτρέχουμε του επιθυμητού».

Νέα πολυήμερη περιοδεία Φάνον στη ΝΑ Μεσόγειο

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, ξεκινά από σήμερα 31 Ιούλη νέες πολυήμερες επαφές στην περιοχή μας που θα ολοκληρωθούν στις 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Φάνον θα έχει επαφές με εκπροσώπους κυβερνήσεων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σε ΛίβανοΙορδανία και Ελλάδα, εστιάζοντας σε ζητήματα για την «ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην περιφέρεια». «Αυτό το ταξίδι αντανακλά τη μακροπρόθεσμη αφοσίωση (των ΗΠΑ) στην Ανατολική Μεσόγειο, για να επεκτείνει οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα» και «για να ενθαρρύνει συζητήσεις για το πώς οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή συνεργασία για ενισχυμένη περιφερειακή σταθερότητα…».

Η τριήμερη περιοδεία -αναφέρεται- «θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα, που διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην προώθηση της ενεργειακής “ολοκλήρωσης” της περιοχής», καθώς στην Αθήνα ο Φάνον θα συμμετάσχει στη «συνάντηση εργασίας» του σχήματος «3+1», που συγκροτούν οι ΕλλάδαΙσραήλΚύπρος και οι ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από: «Reuters», ΚΥΠΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ