Στον απόηχο  του μεγάλου αγροτικού κινήματος διαμαρτυρίας , η συνάντηση μεταξύ του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου ,Γιώργου Φερετζάνη και Κορίνθιων αγροτών

41

 

Στον απόηχο  του  μεγάλου αγροτικού κινήματος διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε   η συνάντηση μεταξύ του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου ,Γιώργου Φερετζάνη και Κορίνθιων αγροτών

Στον απόηχο  ενός μεγάλου  αγροτικού κινήματος διαμαρτυρίας  και  μαζικών  αγροτικών συλλαλητηρίων  για  την επιβίωσή τους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων αγροτών και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντιπροέδρου κ. Γιώργου Φερετζάνη

Ειδικότερα:

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α.
πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Οργανισμού κ.
Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντιπροέδρου κ. Γιώργου Φερετζάνη και εκπροσώπων
παραγωγών από την Κορινθία.
Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος και προεχόντως το ζήτημα των
προσεχών αποζημιώσεων που αφορούν τις μεγάλες ζημιές του έτους 2023 και του χρόνου
καταβολής τους.
Κοινή συνισταμένη, η παραδοχή όλων ότι η ένταξη της Κορινθίας στην ΚΥΑ του ad hoc
προγράμματος για τις θεομηνίες Daniel και Elias θα είναι άκρως ευεργετική για τους
παραγωγούς του νομού.
Την ίδια μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. αποφάσισε ότι οι λοιπές αποζημιώσεις
του έτους 2023 που υπάγονται στον Κανονισμό του Οργανισμού, θα καταβληθούν εφάπαξ
στο σύνολό τους και όχι με τμηματικές καταβολές.

Παράλληλα μίλησε χθες ο Κ. Μητσοτάκης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις δηλώνοντας “Η Ελλάδα υπέρ της πρότασης Ε.Ε. για παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης”

«Βρισκόμαστε κοντά στον πρωτογενή τομέα, ώστε στο μέτρο του εφικτού να αντιμετωπίζουμε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση».

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει αρκετά κεφάλαια για τις αποζημιώσεις παρότι είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού», επισήμανε κυνικά, ενώ δεν παρέλειψε να επικαλεστεί την κλιματική κρίση για να δικαιολογήσει την πλήρη απουσία αντιπλημμυρικών έργων που είχαν ως συνέπεια την ολέθρια καταστροφή των αγροτών στη Θεσσαλία.

Ο κ. Μητσοτάκης  ανακοίνωσε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024 ενώ σημείωσε πως θα δοθεί πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα των αγροτών από Μάη έως τον Σεπτέμβρη.

Για τις καθυστερήσεις στην καταβολή της κρατικής αρωγής, ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους αγρότες, αναφέροντας ότι ενώ στον ΕΛΓΑ έχουν δηλώσει ζημιά πάνω από 30 χιλιάδες αγρότες, τον φάκελο για την κρατική αρωγή έχουν συμπληρώσει μόλις 4.000 αγρότες, δηλαδή 1 στους 7 και οι ίδιοι είναι αυτοί που πρέπει να επισπεύσουν.

Επίσης, ανακοίνωσε φωτοβολταϊκά για νέους αγρότες ύψους 30 εκατ. ευρώ και επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων για μια δεκαετία, δηλαδή, κινήσεις που τελικά ωφελούν αν μη τι άλλο τα μονοπώλια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όσον αφορά την αποκατάσταση των απαραίτητων έργων υποδομής στη Θεσσαλία σημείωσε πως είναι μία διαδικασία χρονοβόρα που δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και κοστοβόρα καθώς ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, μεγάλο μέρος των οποίων βέβαια θα καταλήξουν σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναστολή της απόφασης για αγρανάπαυση του 4% των στρεμμάτων στη χώρα μας, ενώ σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις και των Ευρωπαίων αγροτών, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε πως οφείλεται στην «απαραίτητη πράσινη μετάβαση» που σε ορισμένες εκφάνσεις της πρέπει να προσαρμοστεί και να λάβει υπόψη τα προβλήματα που προκύπτουν με τους αγρότες.