Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Κορινθίας

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Κορινθίας

69

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Κορινθίας.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, υπό την «ομπρέλα» της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

 

Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων πρόκειται να γίνει στην Τρίπολη, στις 22 Ιανουαρίου 2024. Αυτό γνωστοποίησε, η διοίκηση της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων της Πελοποννήσου. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Θα υπάρξει προσυγκέντρωση στο σταθμό του ΟΣΕ, στις 11.30 στην είσοδο της Τρίπολης.

Πρόκειται για υλοποίηση απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συγκεντρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στην Νίκαια της Λάρισας.

Οι αγρότες, θα διαμαρτυρηθούν στην Τρίπολη με τα τρακτέρ τους.

Μετέχουν οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας.

Αίσθηση προκαλεί, η μη συμμετοχή στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, συλλόγου απ’ την Αρκαδία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, ζητούν, αναπλήρωση του εισοδήματος, άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100 % της ζημιάς, μείωση του κόστους παραγωγής, σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία, έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, όχι παρακρατήσεις στις ενισχύσεις, δωρεάν δηλώσεις ΟΣΔΕ, αποσύνδεση των ενισχύσεων στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια, αλλαγή του κανονισμού στον ΕΛΓΑ, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αγροτικά και αρδευτικά έργα, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση πλειστηριασμών, παύση ποινικοποίησης αγώνων και συνδικαλιστικής δράσης.

Ξεσηκωμός των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών υπό την «ομπρέλα» της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, υπό την «ομπρέλα» της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προετοιμάζονται για πολύμορφες δράσεις το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου.

Ήδη στη Θεσσαλία, αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατυκάμπου, από τις 13 Δεκεμβρίου.

Οι αγρότες του νομού Καρδίτσας βγάζουν σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.

Οι αγρότες της Μαγνησίας επίσης θα βγάλουν την Δευτέρα τρακτέρ σε πλατείες των χωριών.

Σύμφωνα με το 902.gr, ο Αγροτικός Σύλλογος Ριζομύλου καλεί τους αγρότες της περιοχής να βγάλουν τα αγροτικά τους μηχανήματα σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου Λάρισας στο ύψος του Ριζομύλου και να συμμετέχουν στην μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Στη μηχανοκίνητη πορεία στο Βόλο θα πάρουν μέρος και οι αγρότες του Αλμυρού.

  • Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα:
  • Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Κατερίνη.
  • Τρακτέρ έχουν βγει στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες μέρες θα βγουν τρακτέρ και σε άλλα χωριά με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου – Βόνιτσας προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε συσκέψεις σε Βόνιτσα και Λεπενού. Αποφασίστηκαν την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου να γίνουν δύο συγκεντρώσεις, στο Αγρίνιο (12 μ.) στην κεντρική πλατεία και στο κόμβο της διασταύρωσης της Βόνιτσας με τη Λευκάδα (11.30 μ.μ.), με την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους να καλούν σε μαζική συμμετοχή με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επίσης θα γίνει νέα σύσκεψη την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στο Νεοχώρι.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 15 Ιανουρίου στις 6.30 μ.μ., στη Νάουσα (αίθουσα της «Βέτλανς») και καλεί σε συμμετοχή όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, αγρότες και κτηνοτρόφους από Ημαθία και Πέλλα.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών αποφάσισε κινητοποίηση την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Σημείο συνάντησης η αλάνα του ΚΤΕΛ στις 10 το πρωί.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, από κοινού με Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους πραγματοποιεί συσκέψεις στα χωριά της περιοχής. Μετά την σύσκεψη που έγιν στην Ξυλοκέρα την Παρασκευή, προγραμματίζεται νέα, την Τρίτη το απόγευμα στο Χειμαδιό.
  • Στη Σάμο, την Τετάρτη 17 Γενάρη, οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο, με κάλεσμα από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.
  • Στον Έβρο, διευρυμένη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Ν. Βύσσας, Ορεστιάδας και Τριγώνου, πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου. Αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας και να ακολουθήσει ενημέρωση των θεσμικών φορέων της περιοχής για τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
  • Στην Άρτα, μετά από πανηπειρωτική σύσκεψη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας (ΟΑΣΝΑ) αποφασίστηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Tρίτη 16 Ιανουαρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενώ στις 26 Ιανουαρίου προχωρούν σε κινητοποιήσεις τις πρωτεύουσες των νομών, με την ΟΑΣΝΑ να καλεί σε συγκέντρωση τον αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στην γέφυρα της πόλης.
  • Σε περιοδείες και συναντήσεις προχωρά από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (ΟΑΣΛ).

Τα κύρια αιτήματα είναι:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  •  Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
  • Διαβάστε επίσης:

«Έφυγε» ο θρυλικός Γιώργος Δαρίβας