Συστηματική Αρχαιολογική Έρευνα «Αρχαίας Τενέας»

35
Συστηματική Αρχαιολογική Έρευνα «Αρχαίας Τενέας»

     *Γράφει – Επιμελείται: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου

Στις 14 Οκτωβρίου 2023 παρευρέθην, ύστερα από πρόσκληση, στην Τενέα, στην ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε με το πέρας της ανασκαφικής περιόδου 2023 από την αρχαιολόγο Δρ. Έλενα Κόρκα ως επικεφαλής της ομάδας του Project Tenea, την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κορινθίας Βιβή Ευαγγέλογλου, τον νομισματολόγο Κωνσταντίνο Λαγό και τα λοιπά μέλη της ανασκαφικής ομάδας, επιστήμονες-εθελοντές, οι οποίοι ενημέρωσαν τους παρισταμένους για τα σπουδαία ευρήματα των φετινών ανασκαφών.

Ενδεικτικά μας μίλησαν για τα αρχαϊκά κτίρια με δεξαμενή, για το τμήμα μεγάλης έπαυλης με πατητήρι και λινό, για το εντυπωσιακό τμήμα του Αδριάνειου Υδραγωγείου, το οποίο βάζει στον χάρτη του δικτύου Στυμφαλίας – Κορίνθου και την Τενέα, προσδιορίζοντας πια επακριβώς την πορεία ενός από τα μεγαλύτερα υδραυλικά έργα του 2ου αι. μ.Χ. στον ελλαδικό χώρο με σκοπό την υδροδότηση της Αρχαίας Κορίνθου από τη Στυμφαλία.

Η μεγαλύτερη για μένα, όμως, μοναδική εμπειρία ήταν η είσοδος στα άδυτα του θησαυρού της Τενέας, όπου ο Γιάννης-μέλος της ανασκαφικής ομάδας, εθελοντής μας έδειξε σημαντικά ευρήματα που συντηρούνται και φυλάσσονται σε κτήριο της περιοχής, λήκυθο, στατήρες, χρυσά νομίσματα, πρόχους, σφραγιδόλιθους, λύχνο, αμφορείς κ.α…, τα οποία δεν μπορούσα τότε ούτε να περιγράψω, ούτε να τα αναρτήσω σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έπρεπε -όπως μας παρακάλεσε ο Γιάννης- να περιμένουμε την επίσημη έκθεση αποτελεσμάτων της κας Κόρκα και της ομάδας της.

Όλα τα μοναδικά ευρήματα αριθμημένα και φροντισμένα με μεράκι και γνώση από την ανασκαφική ομάδα, αλλά στοιβαγμένα σε έναν μικρό χώρο, που έχει γεμίσει ασφυκτικά περιμένοντας να εκτεθούν σε έναν Μουσειακό Χώρο, όπως αξίζει στην ιστορία και αξία τους…!

Έφυγα ενθουσιασμένη από τον ιερό τόπο, όπου η όλη ανασκαφική προσπάθεια γίνεται από την άνω ομάδα, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, στηριζόμενη, όμως, κυρίως στην εθελοντική εργασία, στην πολύτιμη και απαραίτητη συναίνεση και συνδρομή της τοπικής κοινωνίας, καθώς και στη φιλότιμη παραχώρηση των κτημάτων που ανασκάπτονται από τους ιδιοκτήτες αυτών, οι οποίοι περιμένουν χρόνια να δουν την περιοχή τους και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της να αξιοποιούνται από την Πολιτεία και τους Αρμόδιους Φορείς.

ΕΙΚΟΝΑ 15

Έφυγα σκεπτόμενη το πόσο θα βοηθούσε την περιοχή μας η ολοκλήρωση της ανασκαφής σε όλη την έκτασή της, με τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου επισκέψιμου από το κοινό, με την παρουσίαση των ευρημάτων σε ένα σύγχρονο μουσείο στην Τενέα.

Έφυγα για μία ακόμη φορά με την χαρμολύπη που μου δημιουργεί η χώρα μου με τους τόσους διαθέσιμους χώρους πολιτισμού, οι οποίοι από τη μια αποκαλύπτονται και από την άλλη ξανασκεπάζονται με χώμα ύστερα από την ανασκαφή, γιατί δεν υπάρχει η Πολιτική Βούληση για ανάδειξή τους.

Έφυγα με την σκέψη του αν θα γίνουμε ποτέ πραγματικοί θεματοφύλακες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά και αισιόδοξη, αφού υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που μοχθούν γι’αυτό…

Η επίσημη «Έκθεση Αποτελεσμάτων της Συστηματικής Αρχαιολογικής Έρευνας «Αρχαίας Τενέας» στο Χιλιομόδι Κορινθίας 2023» δόθηκε επιτέλους στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν και είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου μπορείτε να διαβάσετε τα σπουδαία της περιοχής μας και των ανθρώπων της:

https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=4837

Το υπουργείο ευχαριστεί στην σελίδα του όλη την ομάδα εργασίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Κορινθίων, την εταιρεία MYTILINEOS, το σωματείο «Φίλοι Αρχαίας Τενέας» και τους κατοίκους του Χιλιομοδίου για την προσφορά τους. Επιπρόσθετα, ευχαριστεί τους κ.κ. Ανδρέα και Γκέλη Σκούρτη, Νικόλαο και Παναγιώτη Σκούρτη, Βασίλη Ραντίτσα και Μιχάλη Κορδώση, που παραχώρησαν τα αγροτεμάχιά τους για τη διεξαγωγή της έρευνας, καθώς και τους κ.κ. Μανούσο και Μαρία Μανουσάκη για τη φιλοξενία των τομεαρχών και ερευνητών – συνεργατών του, καθώς και τη ΔΙΠΚΑ και ΕΦΑ Κορινθίας, τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων, την ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και το Νομισματικό Μουσείο για την υποστήριξή τους.

ΕΙΚΟΝΑ 3

Προσωπικά, όμως, θα ήθελα να παροτρύνω το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί στις αναγκαίες απαλλοτριώσεις και αγορές και να γίνει ένα πραγματικά ενδιαφέρον πάρκο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ανοιχτό στο κοινό, ώστε να ικανοποιήσει έμπρακτα –πέρα από ευχαριστίες- τους ανθρώπους που μοχθούν για το Project Tenea δίνοντας αξία στην προσπάθειά τους και αναδεικνύοντας την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά μας!

* Εύη Κοκκίνου

Δικηγόρος

Διαμεσολαβήτρια

Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων

Απ. Παύλου 40, Κόρινθος

τηλ. 27410 84568

6944964225

email: ekokklaw@otenet.gr , https:/evikokkinoulaw.gr