Τέμπη: Η τραγωδία μεταθέτει το χρόνο των εκλογών – Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό

418

Με τη χώρα να βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη μέχρι και την Παρασκευή, η ένταση και η συγκίνηση του τραγικού αυτού γεγονότος έχει επισκιάσει την επικαιρότητα αφήνοντας ένα μελανό στίγμα στη συλλογική μας συνείδηση. Σε πολιτικό επίπεδο η φονική σύγκρουση των τρένων με τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους έφερε την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη – όπως είπε- του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Σε έκτακτη δήλωσή του ο πρωθυπουργός μίλησε για τον ανείπωτο πόνο των συγγενών των θυμάτων και των αγνοούμενων και όρισε μεταβατικό υπουργό Μεταφορών μέχρι τις εκλογές τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη ανακοινώνοντας παράλληλα την άμεση σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος αλλά και του ποιος ευθύνεται για τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Η αναβολή του υπουργικού

Η ανείπωτη αυτή τραγωδία οδήγησε στην αναβολή του υπουργικού συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή και μάλιστα είχε πλούσια ατζέντα, καθώς επρόκειτο να επικυρωθεί η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην κυβερνητική λειτουργία. Έτσι, αλλάζει ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου δεδομένου ότι μέχρι την προκήρυξη των εκλογών 2023 από τον πρωθυπουργό τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί ήταν αυστηρά και είχε δοθεί οδηγία στους υπουργούς να ολοκληρωθούν μέχρι κεραίας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες πριν διαλυθεί η βουλή.

Σενάρια για μετάθεση των εκλογών
Όπως όλα δείχνουν το κυβερνητικό έργο σπρώχνεται προς τα πίσω τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεχτεί εισηγήσεις από υπουργούς για μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών για δύο εβδομάδες μετά, δεδομένου ότι το επικρατέστερο σενάριο δύο 24ωρα πριν ήταν η 9η Απριλίου. Κυβερνητικές πηγές πάντως τονίζουν ότι δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους συζητήσεις και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή δίνεται προτεραιότητα στην στήριξη των οικογενειών που βιώνουν τραγικές στιγμές λόγω της αιφνίδιας απώλειας των δικών τους ανθρώπων.

Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να φουντώνουν τα σενάρια για μετάθεση των εκλογών δεδομένου ότι υπό το βάρος του εθνικού πένθους αλλά και της αναζήτησης των ευθυνών είναι δύσκολο να στηθούν κάλπες. Έτσι, δεδομένου ότι στις 16 Απριλίου είναι το Πάσχα, στο τραπέζι έχει πέσει η 23η Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά, με τη δεύτερη εκλογική διαδικασία να διεξάγεται στα τέλη Μαΐου, προλαβαίνοντας έτσι την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων την 1η Ιουνίου.