Τα κρυμμένα χωριουδάκια της Ορεινής Κορινθίας έχουν άλλη χάρη

336

Ωραία και τα Τρίκαλα, καθόλου δεν αντιλέγουμε, φανταστική και η Γκούρα, αν όμως μας ρωτάς η μισή χαρά κάθε εκδρομής είναι να ανακαλύπτεις μέρη που δεν είχες ακουστά και χωριουδάκια μισοκρυμμένα πίσω από φουντωτά ελατοδάση που σου δίνουν την αίσθηση πως είναι ολόδικά σου. Κι αν βιάστηκες να σκεφτείς πως η Ορεινή Κορινθία δύσκολα θα έχει τέτοια μέρη, έτσι χιλιοτραγουδισμένη που είναι τα τελευταία χρόνια, ετοιμάσου να εκπλαγείς.

Το Καίσαρι

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, στους πρόποδες της Ζήρειας, το Καίσαρι είναι ένα πανέμορφο χωριουδάκι τσέπης με κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια και μια γλυκύτατη λιθόστρωτη πλατεία με τον απαραίτητο αιωνόβιο πλάτανο, στη σκιά του οποίου απλώνουν τραπεζάκια παραδοσιακά καφενεία όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στα δυνατά χαρτιά του συγκαταλέγεται ένας από τους ωραιότερους ξενώνες της περιοχής, το Αγγελικά στα Ορεινά, που διαθέτει φανταστικά αυτόνομα σπιτάκια με ξυλόσομπες και μπαλκόνια που αγναντεύουν το μαγικό τοπίο γύρω τους, σε τιμές που ξεκινούν από 87€ ανά διανυκτέρευση, για έως πέντε άτομα.

Το Κλημέντι

Σχεδόν δίπλα στο Καίσαρι, το Κλημέντι ακροβατεί σε μια από τις καταπράσινες πλαγιές της Ζήρειας, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 960 μέτρα, και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κορινθίας, με ιστορία που πηγαίνει πίσω στο 1400. Από εδώ ξεκινούν μερικά από τα ωραιότερα μονοπάτια της Ζήρειας, όπως το κυκλικό που διασχίζει το υπέροχο Δάσος της Βελίνας πριν επιστρέψει πίσω στο χωριό (περίπου 8 χιλιόμετρα, κατάλληλο και για αρχάριους πεζοπόρους) και αυτό που συνδέει το Κλημέντι με το Κεφαλάρι μέσα από 10 απολαυστικά χιλιόμετρα. Στα «οπωσδήποτε» κάθε βόλτας στο Κλημέντι είναι μια στάση στο ομώνυμο παραδοσιακό καφενείο-ταβερνείο, για μια από τις καλύτερες γουρουνοπούλες που δοκίμασες ποτέ.

Η Λαύκα

Θα τη βρεις σε μια παράκαμψη του κεντρικού δρόμου, καθώς οδηγείς από την Λίμνη Στυμφαλία προς το χωριουδάκι της Καστανιάς. Η μικρή, γλυκύτατη Λαύκα με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές της να σπάνε την πράσινη συμφωνία του τοπίου που τις αγκαλιάζει, είναι φημισμένη για το ταβερνάκι της, που λέγεται Ορέξιον, και σερβίρει τοπική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Αξίζει μια επίσκεψη, βέβαια, όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για μερικές βόλτες στην χαριτωμένη της πλατεία με τα τρεχούμενα νερά και στο μικρό αλλά φροντισμένο Λαογραφικό Μουσείο Λαύκας και τον ναό του Αγίου Αθανασίου με το εντυπωσιακό του τέμπλο.