Τεράστιες αλλαγές στην πρόθεση ψήφου! Απόλυτη ανατροπή δείχνει νέα δημοσκόπηση

840

13,5 μονάδες κάτω:

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό λίγο πριν τις εκλογές του 2023. Ενώ η ΝΔ εμφανιζόταν να προηγείται ακόμα και με 10 μονάδες, το δυστύχημα προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη και το κυβερνών κόμμα είδε να χάνει «δυνάμεις».

Ενδεικτική είναι η αλλαγή του σκηνικού στην Ανατολική Αττική, την περιοχή όπου είχε κατακερματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, μετά και την φωτιά στο Μάτι.

Από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του aftodioikisi.gr σε δείγμα 1992 ατόμων από 7 έως 15 Μαρτίου 2023 προκύπτει καταγράφεται η κατάρρευση της ΝΔ μετά τα Τέμπη, η οποία χάνει από τις εκλογές του 2019 13,5% (!), πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3% και εντυπωσιακή άνοδο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ κατά 8% (από το 5% του 2019 σε 13%).

Επίσης ενισχυμένο εμφανίζεται και το κόμμα Κασιδιάρη (4,5%) σε σύγκριση με τα ποσοστά της ΧΑ (3%) το 2019. Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ ενισχύεται 0,5%, ενώ Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25 παρουσιάζουν πτώση.

Η έρευνα καταγράφει σημαντική μείωση της απήχησης της ΝΔ σε σύγκριση με την καταγραφείσα στις εκλογές του 2019 δύναμή της (-13,5%), όπως επίσης και σημαντική αύξηση της επίδοσης του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη δύναμη που είχε καταγραφεί στις κάλπες του 2019 (+8%).

13,5 μονάδες κάτω: Απόλυτη ανατροπή δείχνει νέα δημοσκόπηση

Πού μετακινήθηκαν οι ψηφοφόροι

Η ΝΔ χάνει το 10% των ψηφοφόρων της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το 6% προς το ΠΑΣΟΚ, το 7% προς κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της, ενώ παραλλήλως το 10% των ψηφοφόρων της επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν ως προς την ψήφο τους σε επόμενο χρόνο. Η δε άνοδος του ΠΑΣΟΚ οφείλεται σε σχετικά ισόρροπες εισροές από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά στην πολύ υψηλή δική του συσπείρωση. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με την έρευνα του Δεκεμβρίου 2022, η ΝΔ καταγράφει σημαντική υποχώρηση της τάξης του 5%, η οποία ωστόσο φαίνεται να κατανέμεται ισόρροπα προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις.

13,5 μονάδες κάτω: Απόλυτη ανατροπή δείχνει νέα δημοσκόπηση

Ψήφος και δημογραφικές ομάδες

Παρότι τα δύο κόμματα εμφανίζονται ισόρροπα στο σύνολο του δείγματος, παρατηρούνται οριακές διαφορές στο προβάδισμα μεταξύ διαφορετικών κοινωνικό-δημογραφικών ομάδων. Η ΝΔ προηγείται στην ηλικιακή κατηγορία 35-54 ετών, καθώς επίσης και στους αποφοίτους μεταλυκειακής εκπαίδευσης, αλλά και στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στους νέους 17-34 ετών, καθώς επίσης και στους αποφοίτους λυκείου, αλλά και πανεπιστημίου. Αναφορικά με τα υπόλοιπα κόμματα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε αφενός ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά του στη νεότερη ηλικιακή κατηγορία και στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, αφετέρου ότι το ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζει πιο υψηλά ποσοστά από τον μέσο όρο του στους νέους 17-34 ετών και στους αποφοίτους λυκείου.

13,5 μονάδες κάτω: Απόλυτη ανατροπή δείχνει νέα δημοσκόπηση

nstanews.gr