Τουριστική ανάπτυξη στη Διώρυγα της Κορίνθου με μαρίνες και ξενοδοχείο

970
Το Υπερταμείο συζητά με τοπικούς παράγοντες το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Διώρυγας της Κορίνθου. Η θυγατρική του, ΕΤΑΔ, βλέπει βελτιωμένες προοπτικές για «ξεχασμένα» περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ξενοδοχεία Ξενία.

Νέες προοπτικές αξιοποίησης ανοίγουν για τη διώρυγα της Κορίνθου σε μια περιοχή με όχι ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι ανήκει στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας. Παράλληλα, υπό το πρίσμα της ισχυρής δυναμικής στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, αξιολογούνται πλέον πιο θετικά οι δυνατότητες πολλών ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι και κάποια «ξεχασμένα» κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ξενοδοχεία Ξενία.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στις διελεύσεις και στην αύξηση των διελεύσεων. Επειδή είχαμε τις πρόσφατες καταπτώσεις έκλεισε ο Ισθμός και γίνονται μεγάλα έργα εκεί», υπογραμμίζει ο κ. Γιουρέλης, προσθέτοντας: «Θα δείτε να αναπτύσσεται ένα πολύ συγκεκριμένο και ωραίο σχέδιο. Και αυτό μπορεί να σημαίνει δύο μικρές μαρίνες, ένα μικρό ξενοδοχείο και όλα αυτά που θα τα συνοδεύουν».

Αν και οι υποδομές φιλοξενίας στον Ισθμό παραμένουν ίδιες εδώ και δεκαετίες, η αύξηση των διελεύσεων στη διώρυγα, που ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, είναι εντυπωσιακή.

Για το τρίμηνο που λειτούργησε πέρυσι, καταγράφηκαν οι καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας 20ετίας. Συγκεκριμένα, εξυπηρετήθηκαν τουριστικά και εμπορικά πλοία πλέον των 70 διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ το σύνολο των διελεύσεων για το σύντομο διάστημα που λειτούργησε ανήλθε περίπου στις 6.000.

Υπενθυμίζεται ότι η διώρυγα άνοιξε το 2022 μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς συνεχίζονται οι παρεμβάσεις μετά τις μεγάλες καταπτώσεις χωμάτινων όγκων που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), η διώρυγα θα λειτουργήσει πάλι τους καλοκαιρινούς μήνες του 2023 αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση των εργασιων που προβλέπει τις λιμενικές εργασίες σταθεροποίησης της βάσης των πρανών.

Η πλήρης απόδοση της διώρυγας του Ισθμού στην ναυσιπλοΐα προγραμματίζεται προς το τέλος του 2023.

Νέοι διαγωνισμοί για τα ξενοδοχεία Ξενία ξενοδοχεία

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τις θετικές συνθήκες της αγοράς, η ΕΤΑΔ, θυγατρική του Υπερταμείου, ετοιμάζεται να προβεί σε νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για αρκετά ξενοδοχεία Ξενία που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της, σύμφωνα με τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, Παναγιώτη Μπαλωμένο.

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι μπορεί η αγορά των ξενοδοχείων να βρίσκεται σε φάση συνεχιζόμενης ανάπτυξης, αλλά οι επενδυτές κινούνται πιο προσεκτικά στις επιλογές τους.

Το κατασκευαστικό κόστος παραμένει υψηλό, ενώ οι τιμές έχουν ήδη «τρέξει» με διψήφιο ρυθμό αύξησης το τελευταίο καιρό, αλλάζοντας τα δεδομένα για επενδυτές που έχουν, επίσης, να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος του χρήματος.

Ένας άλλος παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά στο κλάδο των ξενοδοχείων είναι οι πολύ δυνατές προοπτικές στον τομέα της κατοικίας που κερδίζουν όλο και περισσότερο funds από χώρες όπως το Ισραήλ. Πρόκειται για επενδυτές που στήριξαν την άνοδο των ξενοδοχείων, εντούτοις, αναζητούν διαφορετικές προτάσεις σε άλλους τομείς της αγοράς ακινήτων.

Στην ΕΤΑΔ, ο κ. Μπαλωμένος διαπιστώνει ότι βρίσκονται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας τα Ξενία Κοζάνης, Ξάνθης, Τσαγκαράδας, Κομοτηνής και Καλεντζίου, ενώ έπονται νέοι διαγωνισμοί τους επόμενους μήνες.

«Θεωρούμε ότι εντός 2023 θα έχουμε προβεί σε νέες ενέργειες αξιοποίησης για τα Ξενία Δράμας, Πλαταμώνα, Καρτερού και Βυτίνας. Επίσης θα προβούμε σε διαγωνιστικές διαδικασίες για τα Τουριστικά Περίπτερα που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα Ξενία στο Σούνιο και την Επίδαυρο», προσθέτει ο ίδιος, σε δηλώσεις που έκανε στο ίδιο συνέδριο.

businessdaily.gr