Υποχωρεί ο καύσωνας: Πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία αύριο -Μπουρίνια στη μισή χώρα από σήμερα

756

Υποχωρεί επιτέλους ο καύσωνας μετά από 16 ημέρες, έχοντας σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ και έχοντας προκαλέσει ασφυκτικές συνθήκες αλλά και συμβάλει στις συνθήκες για τις φωτιές που κατακαίνε τη χώρα.

Η ΕΜΥ προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας κατά 8 βαθμούς από αύριο κιόλας, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην Αττική η μεταβολή θα γίνει αισθητή ήδη από απόψε.

Την ίδια ώρα, προβλέπει μπουρίνια, έντονες καταιγίδες σε συνδυασμό με δυνατό άνεμο κυρίως στη βόρεια Ελλάδα τα δυτικά και τα κεντρικά.

ΕΛΛΑΔΑ  26/07/2023  12:41
Νέο έκτακτο της ΕΜΥ: 46 βαθμοί σήμερα, αλλά μπουρίνια από το βράδυ στη μισή χώρα
Πού θα έχει μπουρίνια απόψε
Συγκεκριμένα, μπουρίνια για απόψε προβλέπονται σε: Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Μακεδονία, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επηρεάσουν από νωρίς το βράδυ την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες και βαθμιαία από τη νύχτα τις υπόλοιπες περιοχές του βορείου Αιγαίου και την ανατολική Μακεδονία.

Πτώση θερμοκρασίας από σήμερα, υποχωρεί ο καύσωνας
Η ΕΜΥ προβλέπει πτώση θερμοκρασίας αρχικά από σήμερα στη Δυτική Ελλάδα λόγω του βορειοδυτικού ανέμου και μέχρι αύριο σε όλη τη χώρα με τα 46άρια να δίνουν τη θέση τους σε θερμοκρασίες της τάξης των 35 με 37 βαθμών Κελσίου, θα σημειώσει δηλαδή πτώση της τάξης των 8 βαθμών Κελσίου.

Πού θα έχει μπουρίνια αύριο
Σύμφωνα με την ΕΜΥ «στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τις ανατολικές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως περιοχές της Χαλκιδικής) και το βορειοανατολικό Αιγαίο προβλέπονται καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια)».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα φτάσουν τα 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 με 39 και στη δυτική Πελοπόννησο έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 43 με 45 και κατά τόπους στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου έως 46 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ δυτικών διευθύνσεων έως 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία δυτικών διευθύνσεων έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα φτάσουν τα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27-07-2023
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές καταιγίδες συνοδευόμενες από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα (κατά 6 ως 8 βαθμούς). Οι μέγιστες θα φτάσουν στα βόρεια τους 32 με 33, στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 35 με 37 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-07-2023
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-07-2023 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30-07-2023
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά και βόρεια 3 με 5 και στις υπόλοιπες περιοχές 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: iefimerida.gr