Ποιες παραστάσεις θα δούμε φέτος το καλοκαίρι;

133

Επιτέλους και πάλι θέατρο! Παρότι η έναρξη της θεατρικής δραστηριότητας βρίσκεται ακόμη μακριά (1 Ιουλίου, με τις νεώτερες εξελίξεις) ήδη οι παραγωγές που έχουν ανακοινωθεί είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες. Ένα από τα ωραιότερα ανοιχτά θέατρα της πόλης, το Άλσος στο Πεδίον Άρεως, μας επαναφέρει στη θεατρική κανονικότητα ακολουθώντας τις οδηγίες των υπουργείων για την ασφαλή παρακολούθηση παραστάσεων. Στη σκηνή του θ’ ανέβει ο Τάκης Ζαχαράτος,

 

από τις 15 Ιουλίου, για να μας κάνει να ξεχαστούμε με το πηγαίο χιούμορ του. Ο δημοφιλής σόουμαν εμπνέεται, όπως πάντα, από την επικαιρότητα, έχοντας ήδη εντάξει στην παλέτα των εμπνευσμένων μεταμορφώσεών του τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα που μας ενημέρωναν για την εξέλιξη της πανδημίας όλον αυτό τον καιρό… Την παράσταση «Έλα μια βόλτα» συν-σκηνοθετούν ο Τάκης Ζαχαράτος και η Σοφία Σπυράτου, οι στίχοι των τραγουδιών της έναρξης είναι του συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.

 

Σπύρος Παπαδόπουλος
Σπύρος Παπαδόπουλος

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Άρης Σερβετάλης και ο Ορφέας Αυγουστίδης ενώνουν τις δυνάμεις τους και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Κακλέα πρωταγωνιστούν στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ. Με τη θέρμη εφήβου, ηθοποιοί και σκηνοθέτες διαφορετικών γενεών ξεκίνησαν μέσα στην άπνοια της πανδημίας να συζητούν, να φιλοσοφούν και να σχεδιάζουν τους τρόπους της θεατρικής επανεκκίνησης στους αινιγματικούς καιρούς που ζούμε. Έτσι, αποφάσισαν ν’ ανεβάσουν το σπουδαίο έργο του Μπέκετ που σχολιάζει την αναζήτηση διεξόδου στον παραλογισμό της καθημερινότητας. «Στην παράστασή μας εστιάζουμε στα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το έργο και υπογραμμίζουμε το πικρό του χιούμορ… Όσο ανακαλύπτω τον Μπέκετ με συγκινεί όλο και περισσότερο ως πνεύμα και ως προσωπικότητα. Όλοι οι ήρωές του είναι παγιδευμένοι σε ένα παρόμοιο υπαρξιακό αδιέξοδο», μας είπε ο Σπύρος Παπαδόπουλος για την παράσταση.

Τη μοναχικότητα και τα υπαρξιακά αδιέξοδα που βασανίζουν τον άνθρωπο φωτίζει με έναν διαφορετικό τρόπο το έργο στο οποίο θα πρωταγωνιστήσουν ο Στέλιος Μάινας και η σύζυγός του, ηθοποιός και μεταφράστρια Κάτια Σπερελάκη. «Έχει πλάκα, με την Κάτια μπορούμε να κάνουμε πρόβα και να παίζουμε χωρίς να φοράμε μάσκα», λέει με χιουμοριστική διάθεση και ανεβασμένο ηθικό ο Στέλιος Μάινας. Φέτος το καλοκαίρι επέλεξαν να περιοδεύσουν με τον «Κήπο» του Καναδού Μπρους Γκουτς, που είχε παρουσιαστεί πέρυσι στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά. Το έργο σχολιάζει, με τρυφερότητα και χιούμορ, την έννοια της συνύπαρξη, που είναι ούτως ή άλλως δύσκολη, πόσο μάλλον όταν δυο εντελώς αντίθετες προσωπικότητες αναγκάζονται να βρεθούν μαζί.

Στέλιος Μάινας © Patroklos Skafidas
Στέλιος Μάινας © Patroklos Skafidas

Σε περιοδεία θα δούμε ακόμη μία επανάληψη, το «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει» της Κάρολ Κριπ, σε σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Το έργο, που βάζει στο κωμικό του στόχαστρο την τοξική φιλία, θα ξεκινήσει την καλοκαιρινή περιοδεία του από την Πετρούπολη και θ’ ακολουθήσουν παραστάσεις σε όλη τη χώρα. Στην καλοκαιρινή εκδοχή της παράστασης, που παιζόταν μέχρι και την έναρξη της καραντίνας στο θέατρο Ζίνα πρωταγωνιστούν οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ναταλία Δραγούμη και Ευαγγελία Μουμούρη, με τον Μέμο Μπεγνή να αντικαθιστά τον Κρατερό Κατσούλη.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Τάσος Χαλκιάς και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης θα περιοδεύσουν με το «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δ. Κεχαΐδη και Ε. Χαβιαρά, ένα σημαντικό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας το οποίο εστιάζει στο χρόνιο ζήτημα των πελατειακών σχέσεων και των μικροπολιτικών συμφερόντων. Ο Φιλιππίδης είχε ανεβάσει την πολιτική κωμωδία στο Μουσούρη, το 2015, με συμπρωταγωνιστές τους Κιμούλη, Παπαγεωργίου και Δαδακαρίδη και τώρα επιστρέφει ερμηνεύοντας έναν από τους τέσσερις τοπικούς κομματάρχες που, μεθυσμένοι από τη φαντασίωση της εξουσίας και γαλουχημένοι στη διαφθορά, επιδίδονται σε κουτοπόνηρες μηχανορραφίες. Η παράσταση θα ξεκινήσει την περιοδεία στις 15 Ιουλίου από το Κατράκειο.

Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Από τις 15/7 ανοίγει και το θέατρο Χυτήριο που θα φιλοξενήσει «Το δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά με τον ίδιο και τον Σωτήρη Χατζάκη (ναι, ο Σωτήρης Χατζάκης θα πρωταγωνιστήσει σε κωμωδία!). Το έργο το είχαμε πρωτοδεί (και λατρέψει) το 2016, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Πρωταγωνιστής είναι ένας απελπισμένος άντρας, που για να πάρει δάνειο, απειλεί τον τραπεζίτη ότι έχει τον τρόπο να αποπλανήσει τη γυναίκα του. Μία ημέρα μετά, στις 16 Ιουλίου, στην open air σκηνή του Χυτηρίου θα κάνει πρεμιέρα το «Υπέροχό μου διαζύγιο» της Τζεραλντίν Άρον με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Η ηρωίδα της Ιρλανδής Τζέραλντιν Άρον, μια γυναίκα γύρω στα πενήντα με μια κόρη στην εφηβεία, προδίδεται από τον άντρα της και προσπαθεί μόνη της να ξαναβρεί τα βήματά της.

Σε περιοδεία θα δούμε, τέλος, τη μελοποιημένη θεατρική παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα» που ετοίμασαν η ηθοποιός Ανδρομάχη Δαυλού και ο πιανίστας Άρης Γραικούσης. Το Βυζάντιο, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση περνούν μπροστά από τα μάτια μας με τη βοήθεια της μουσικής, της ποίησης και των επιλεγμένων θεατρικών κειμένων των: Ευριπίδη, Ανδρόνικου Κομνηνού, Κάρλο Γκολντόνι, Σαπφούς, Πάμπλο Νερούντα κ.ά. και οι μουσικές που την πλαισιώνουν είναι αρχαϊκή και παραδοσιακή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ