13η σύνταξη -Πώς σχεδιάζεται η επαναφορά της…

87

Ο κύβος ερρίφθη. Η επαναφορά της 13ης σύνταξης έχει ήδη ενταχθεί στον μεταμνημονιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που έχει αρχίσει να καταρτίζεται και το οποίο θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στην «Αυγή» της Κυριακής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το υπουργείο Εργασίας επανασχεδιάζουν τις συνταξιοδοτικές παροχές με το βλέμμα στις πιο αδύναμες κατηγορίες (π.χ. συντάξεις χηρείας).

Ταυτόχρονα έχει διαμορφωθεί ένα πρώτο σχέδιο για την αντιμετώπιση των περικοπών (προσωπική διαφορά) που έχουν ψηφιστεί για εφαρμογή από την 1.1.2019 και σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος από τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των περικοπών του 2019 θα εξαρτηθεί και ο τρόπος επαναφοράς της 13ης σύνταξης.

Η επαναφορά και η εξουδετέρωση των περικοπών

Ειδικότερα η επαναφορά μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για τις υψηλότερες περικοπές, αυτές δηλαδή που κινούνται κοντά στο ανώτατο πλαφόν του 18%. Σε αυτό το σενάριο, και στην περίπτωση που η περικοπή για τη συγκεκριμένη κατηγορία περιοριστεί μεταξύ 5% – 7%, η καταβολή της 13ης σύνταξης θα υπερκαλύπτει τις όποιες απώλειες, που θα είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές πάνω από 50%.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα σενάρια, πιο ευνοϊκά για τους συνταξιούχους, όχι μόνο γι’ αυτούς (περίπου 1 στους 3) που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις περικοπές. Σύμφωνα με ένα από αυτά οι περικοπές του 2019 είτε μετατίθενται και θα επανεξεταστούν μεταγενέστερα, υπό ακόμα καλύτερες διαπραγματευτικά προϋποθέσεις (με δεδομένη την προβλεπόμενη αύξηση των πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ), είτε ακυρώνονται!

«Αυτό είναι πολιτική απόφαση, έχουμε χρόνο να δούμε πώς θα διαμορφωθεί» τόνισε στην «Αυγή» το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η απόφαση για επαναφορά της 13ης σύνταξης θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη».

Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων το 2019 άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg, μιλώντας για το τέλος του προγράμματος. Όπως τόνισε, «το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται σε αυτούς τους στόχους και πλέον η ευθύνη είναι στους Έλληνες, σε εμάς ή όποια εκλεγμένη κυβέρνηση, να αποφασίσουμε τα μέσα με τα οποία θα τους πετύχουμε».

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει πως δεν θα γίνουν οι περικοπές συντάξεων, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρει η απόφαση του Eurogroup. Δείτε αυτές τις δεσμεύσεις και βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος σε προχθεσινή συνέντευξη στην εκπομπή «Βουλής Βήμα». Συγκεκριμένα άφησε ανοιχτό παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση των περικοπών στις συντάξεις από 1.1.2019, λέγοντας ότι, αν και έχουν νομοθετηθεί, «η συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστούν και πώς τα μέτρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018».

Παρέμβαση στις συντάξεις χηρείας

Όπως ήδη αναφέραμε, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης γίνεται με το βλέμμα στις πλέον αδύναμες κατηγορίες, και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που μένουν απροστάτευτες. Την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος αναφερόμενος στις συντάξεις χηρείας είχε σημειώσει:

«Εξετάζουμε από την αρχή και το θέμα των συντάξεων χηρείας. Έχω πει ότι δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος και για το επίπεδο των συντάξεων ότι θα είναι αξιοπρεπείς. Εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα με μείωση συντάξεων θα παρέμβουμε διορθώνοντας. Αυτή είναι η δική μας πολιτική στόχευση στον βαθμό που πραγματικά κάθε φορά θα μπορούμε (σ.σ.: και αφορά) εκείνα τα επίπεδα συντάξεων που πρέπει να διορθώσουμε»

Από τις δηλώσεις του υφυπουργού προκύπτει ότι η πρώτη παρέμβαση θα αφορά συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, η οποία όχι απλώς μένει μετέωρη, αλλά περικόπτεται η σύνταξη – χηρείας. Συγκεκριμένα πρόκειται για όσες/όσους στις 13 Μαΐου του 2019 βρέθηκαν ηλικιακά κάτω από το όριο των 55 ετών και δεν έχει ανήλικα παιδιά, ενώ έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια από τον θάνατο του/της συζύγου. Η συγκεκριμένη κατηγορία χηρείας «θα συνεχίσει να διατηρεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας αναστέλλοντας ουσιαστικά τις περικοπές.

Επιστρέφονται οι εισφορές

Να σημειωθεί ακόμα ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή ότι η επιστροφή των αναδρομικών που προέκυψαν στις επικουρικές συντάξεις, λόγω της λανθασμένης παρακράτησης υπέρ του λογαριασμού Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), θα γίνει με τις συντάξεις Αυγούστου, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

Οι επιστροφές αφορούν 200.000 συνταξιούχους και χωρίς την ανάγκη υποβολής αίτησης από την πλευρά των συνταξιούχων.

«Με τις συντάξεις του Αυγούστου θα καταβληθούν και τα ποσά που αχρεωστήτως παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους. Άρα, τέλη Ιουλίου, οι συνταξιούχοι που έχουν να λαμβάνουν επιστροφές ΑΚΑΓΕ θα τις λάβουν στους λογαριασμούς τους κανονικά, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν αίτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ