2 γραφικά χωριά κοντά στην Αθήνα για εκδρομές το Πάσχα

65

Συνδυάζοντας φύση, παράδοση και καλό φαγητό, αυτά τα πανέμορφα χωριά κοντά στην Αθήνα είναι ιδανικά για οικογενειακές εκδρομές το Πάσχα.

Ψάχνετε για μια γρήγορη και εύκολη πασχαλινή εκδρομή σε ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στην καταπράσινη φύση; διαλέξαμε και σας προτείνουμε δύο υπέροχους προορισμούς, δύο με τρεις ώρες το πολύ από την Αθήνα, για αποδράσεις που συνδυάζουν ιδιαίτερα τοπικά έθιμα, καλό φαγητό και χαλάρωση στην εξοχή.

Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Άνω Τρίκαλα στα 1.100 μέτρα υψόμετρο (πηγή: Shutterstock)

Πυκνά δάση με αγριοκυπάρισσα και μαύρα πεύκα, γαλήνιες λίμνες και οροπέδια, χωριά με πέτρινες πλατείες και ταβερνάκια που σερβίρουν καλό φαγητό συνθέτουν το σκηνικό της απόδρασης στην Ορεινή Κορινθία. Κι όλα αυτά σε λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες – την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω – και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Οι βόλτες ξεκινούν από τα Κάτω Τρίκαλα, με την πετρόχτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στα Άνω Τρίκαλα θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά που έχουν σωθεί, όπως το Αρχοντικό των Νοταράδων, ενώ αξίζει να συνεχίσετε τη βόλτα σας μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου του 15ου αιώνα – η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει.

 Η πανέμορφη Λίμνη Δόξα (πηγή: Shutterstock)

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν καλό ορμητήριο για διαδρομές στη Ζήρεια. Αν έχετε χρόνο και διάθεση, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα σας μικρές εκδρομές στη γύρω περιοχή για να δείτε την πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα, όπου το τοπίο είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και τη μυθική λίμνη Στυμφαλία.

Στεμνίτσα Αρκαδίας

Η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας (πηγή: Shutterstock)

Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.100 μ., η Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας, ενώ αποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή, καθώς διαθέτει ωραίους και προσεγμένους ξενώνες. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας. Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Xατζή, αλλά και η ξακουστή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, η οποία συνεχίζει επάξια τη σπουδαία τοπική παράδοση. Εξαιρετικά χειροποίητα κοσμήματα μπορείτε να αγοράσετε από τα διάφορα παραδοσιακά εργαστήρια του χωριού.

Μονή Τιμίου Προδρόμου (πηγή: Shutterstock)

Στη Στεμνίτσα το Πάσχα έχει το άρωμα της παράδοσης, ενώ η ανοιξιάτικη φύση του βουνού και του φαραγγιού σε καλεί για πεζοπορία ή αυτοκινητάδες μέχρι τα γειτονικά χωριά (Δημητσάνα, Καρύταινα, Βυτίνα κ.ά.). Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου που κρέμεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου από τον 16ο αιώνα.

πηγή-travelgo.gr/