2 απίστευτες αγιορείτικες συνταγές

99

Στη νοστιμιά των πιάτων της αγιορείτικης κουζίνας υποκλίνεται όλος ο κόσμος, με εστιατόρια να κάνουν συχνά αφιερώματα και γνωστούς σεφ να εμπνέονται από τα περίφημα πιάτα των μοναχών. Μάλιστα, ακόμη και ο Jamie Oliver έχει στο site του συνταγή για αγιορείτικα γεμιστά.

kalliergies

Στο Περιβόλι της Παναγίας, όπως συχνά αποκαλείται το Άγιο Όρος, οι μοναχοί ετοιμάζουν καθημερινά μοναδικής νοστιμιάς πιάτα, ανάμεσα τους και πολλά γλυκά, με χιλιάδες συνταγές που χάνονται στα βάθη των χρόνων και ξεχωρίζουν για τις άριστες πρώτες ύλες -στο Άγιος Όρος, άλλωστε, καλλιεργούνται τα πάντα και όσο για τα ψάρια και τα θαλασσινά, μπορείς να πεις χωρίς υπερβολή ότι η χερσόνησος του Άθω έχει ευλογημένα νερά!

epifanios4

Βάση της αγιορείτικης κουζίνας είναι η μεσογειακή διατροφή, μια και δίνεται μεγάλη βάση στα δημητριακά, τα όσπρια, τα χόρτα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα ψάρια. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια πολυσυλλεκτική αλλά ταυτόχρονα λιτή και το κυριότερο, πολύ υγιεινή διατροφή, που κάνει καλό στον οργανισμό. Την ίδια στιγμή, καθώς οι μοναχοί του Αγίου Όρους τηρούν ευλαβικά τις νηστείες όλου του χρόνου -νηστεύουν 200 και πλέον μέρες, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν τρώνε ούτε λάδι- οι συνταγές με κρέας είναι λιγότερες, δίνοντας περισσότερο χώρο να δημιουργούνται ευφάνταστες συνταγές με ψάρια, όσπρια και λαχανικά.

Η συνέχεια εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ