4 αναζωογονητικές στάσεις στη φύση της Κορινθίας

306

Ο αγαπημένος αυτός τόπος με την πλούσια γη, τα ζωντανά χωριά, τις λίμνες και τα ρέματα, βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα κι έχει τόσες ομορφιές να επιδείξει. Βουρ για Κορινθία, λοιπόν, με 4 στάσεις που θα μας κάνουν να ξανανιώσουμε.

Λίμνη Δόξα, Φενεός
Φανταστείτε έναν πίνακα του Μονέ, με όλο τον ιμπρεσιονισμό του κόσμου, αλλά στην πραγματική ζωή. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το τοπίο της  Λίμνης Δόξα στο Φενεό της Κορινθίας, σε κάποιον που δεν την έχει επισκεφτεί ποτέ, αν θέλαμε να τον πείσουμε να πάει, χωρίς να έχουμε ούτε μια φωτογραφία να του δείξουμε. Η λίμνη Δόξα είναι η επανάσταση του Instagram vs Reality, όπου η πραγματικότητα είναι πάντα καλύτερη από τη φωτογραφία και το μέρος που πρέπει να οργανώσετε μια απόδραση, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καθώς όλες έχουν τα δικά τους χρώματα –οκ, η Άνοιξη και το Φθινόπωρο ίσως υπερτερούν. Κι αφού επισκεφτείτε τη Λίμνη, περπατήσετε στις όχθες της, κάνετε SUP ή καγιάκ (αναλόγως την εποχή και την αντοχή) και εισπνεύσετε οξυγόνο, κάντε μετά μια βόλτα στην Γκούρα και καθίστε για καφέ και γλυκό στην πιο όμορφη πλατεία της Κορινθίας.

Λίμνη Στυμφαλία
Η Στυμφαλία δυστυχώς έχει στεγνώσει εδώ και αρκετά χρόνια, αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για να την επισκεφτείτε. Ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος, σε υψόμετρο 600 μέτρων, το τοπίο είναι μαγικό και εκεί σας περιμένει και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, όπου θα μάθετε γιατί η Λίμνη Στυμφαλία «ξεράθηκε», θα γνωρίσετε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και θα δείτε τα σημεία που υπάρχει ακόμη νερό με τα… κιάλια. Εκεί θα συναντήσετε εκτός από το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious, ενδημικό της λίμνης, το οποίο καταφέρνει και επιβιώνει σε αυτή ακόμη και όταν αποξηραίνεται, μεταναστευτικά πουλιά, για πολλά από τα οποία η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής. Τα χωριά Στυμφαλία, Καστανιά και Καλιάνοι είναι μερικά μόνο από τα μέρη που μπορούν να σας προσφέρουν τη φιλοξενία τους.

Γεράνεια Όρη, Λουτράκι
Το Λουτράκι είναι σίγουρα μια εύκολη και βολική λύση για απόδραση, με τα λουτρά του, την παραλία του, τις ταβέρνες και τη θέα στη θάλασσα. Για περισσότερη φύση, όμως, ανεβείτε στα Γεράνεια όρη, ακριβώς πάνω από το Λουτράκι, την οροσειρά που καταλαμβάνει το ανατολικότερο τμήμα του νομού Κορινθίας και φτάνει μέχρι τα όρια της Δυτικής Αττικής, και κάντε πεζοπορία μέσα στην πλούσια χλωρίδα του. Τα πεύκα, τα έλατα και οι βελανιδιές είναι τα δέντρα που κυριαρχούν στα βουνά, τα οποία αποτελούν  βιότοπο περίπου 950 ειδών φυτών και δεκάδων ειδών ζώων. Στο χαμηλότερο τμήμα τους, τα Γεράνεια καλύπτονται από δάση χαλέπιου πεύκης, ενώ το ανώτερο τμήμα με κεφαλληνιακή ελάτη και ταυτόχρονα στα ρέματα αναπτύσσονται πικροδάφνες και λυγαριές. Περιπλανηθείτε, λοιπόν, στις πανέμορφες διαδρομές και τα μονοπάτια και απολαύστε εντυπωσιακή θέα από τη μονή του Οσίου Παταπίου.

Ρέμα των Μύλων, Ευρωστίνα
Περίπου στη μία ώρα από την Κόρινθο, στην Ευρωστίνα, σας περιμένει μια μικρή αλλά εντυπωσιακή όαση με λιμνούλες, καταρράκτες, γεφυράκια  και μπόλικο πράσινο, ιδανική για όσους θέλουν να χαλαρώσουν με τις εικόνες και τους ήχους του φυσικού περιβάλλοντος και μάλιστα σε ένα μέρος που δεν είναι ευρέως γνωστό. Όσοι είστε της πεζοπορίας, αναζητήστε τα μονοπάτια στην περιοχή, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα και περπατήστε ανάμεσα σε καταρράκτες και λιμνούλες, περιηγηθείτε στο δάσος και ζήστε το παραμύθι. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το εκκλησάκι η Παναγιά των Καταφυγίων για υπέροχη θέα από ψηλά κι έπειτα να ανακαλύψετε την όμορφη Ευρωστίνα και τις τοπικές της νοστιμιές.