5 παραδοσιακές συνταγές για τα κυριακάτικα γεύματα

26

5 παραδοσιακές συνταγές για τα κυριακάτικα γεύματα

Κυριακάτικο τραπέζι σημαίνει ιεροτελεστία. Σημαίνει φαγητό με ολόκληρη την οικογένεια ή την παρέα. Σημαίνει οικείες μυρωδιές μαμαδίσιου φαγητού από την κουζίνα. Σημαίνει κρέας, όπως το συνήθιζε απαρέγκλιτα κάθε οικογένεια όχι και τόσες πολλές δεκαετίες πριν, τότε που τα όσπρια ήταν για την Τετάρτη και το… λιπαρό ψαχνό για την Κυριακή.

Ακολουθούμε τις μυρωδιές και τις γεύσεις αυτών των «πατροπαράδοτων» Κυριακών και συγκεντρώνουμε υπέροχες, σπιτικές προτάσεις μερακλίδικου φαγητού, μέσα από 5 συνταγές με άρωμα ελληνίδας μαμάς ή γιαγιάς.

Ακολουθούν 5 παραδοσιακές συνταγές για τα κυριακάτικα γεύματα

*Αρνάκι με πατάτες στον φούρνο
Ύλικα
:
1½ κιλό αρνάκι (2 μπουτάκια με κόκαλο), 150 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους, 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες), 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (προαιρετικά), 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 λεμόνια, 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, 1 κύβος λαχανικών, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις κόβουμε πρώτα στη μέση, αφαιρούμε το πράσινο φύτρο τους και ψιλοκόβουμε τις μισές. Αλατοπιπερώνουμε τις υπόλοιπες και τις μπήγουμε στα αρνίσια μπουτάκια, αφού τους κάνουμε σχισμές με κοφτερό μαχαίρι.
Βάζουμε το κρέας σε ταψάκι με λίγο λάδι και γύρω γύρω τοποθετούμε τις πατάτες. Σκορπίζουμε ανάμεσα το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Χτυπάμε στο μπλέντερ το υπόλοιπο λάδι, το χυμό των λεμονιών, τη μουστάρδα (προαιρετικά), τη ρίγανη, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον κύβο διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Περιχύνουμε το φαγητό με αυτό το μείγμα.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό στους 180 – 200 °C, επί 1 ώρα και 10’. Αφαιρούμε κατόπιν το αλουμινόχαρτο και σκορπίζουμε τους κύβους του τυριού. Συνεχίζουμε το ψήσιμο επί 10’-15’ ακόμη μέχρι να ροδίσει το τυρί και το αρνάκι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο I Cook Greek

*Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
Υλικά 
(για 4 μερίδες):
1/2 κιμά μοσχαρίσιο, 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο και στυμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γ. κύμινο, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι
Για την σάλτσα : 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κ.σ. πελτέ αραιωμένο με νερό, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά και πλάθουμε τα σουτζουκάκια. Τα τηγανίζουμε για 5′ από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα. Έπειτα, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το μπαχάρι.Ρίχνουμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια στη σάλτσα και αφήνουμε να βράσουν μαζί για μισή ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.
Tip: Στο τηγάνι προσπαθούμε να μην ξεροψήσουμε τα σουτζουκάκια για να απορροφήσουν καλύτερα την σάλτσα.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Cook Cool 

*Γιουβέτσι μοσχάρι
Υλικά 
(για 6-8 μερίδες):
1 κιλό μοσχάρι, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 200 γρ ελαιόλαδο, 2 κύβους για κοκκινιστό, 3 σκελίδες σκόρδο (στα τέσσερα), κριθαράκι ή χυλοπίτες, 250 γρ κοκκινο κρασί, 3 ώριμες ντομάτες, 2 κουταλιές πελτέ, 2 κουταλιές ζάχαρη, φέτα, παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε στην χύτρα το μοσχάρι με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και με ένα ποτήρι νερό το βράζουμε για 15 λεπτά (ανάλογα πόσο μικρά κομμάτια είναι το κρέας). Αδειάζουμε το περιεχόμενο της χύτρας στο πήλινο ή στην γάστρα και προσθέτουμε τους κύβους, το mix ντομάτας, την ζάχαρη, το σκόρδο, το αλατοπίπερο ,το κριθαράκι, το κρασί και 1 ποτήρι νερό τουλάχιστον. Εάν δεν έχετε καπάκι σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 και το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες να ψηθεί. Στην μιάμιση ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τριμμένη φέτα τυρί και ανακατεύουμε – επίσης σκεπάζουμε την επιφάνεια με παρμεζάνα και ψήνουμε για ένα επιπλέον δεκάλεπτο.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της παρέας 



*Ρολό κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο
Υλικά
:
1 ρολό κοτόπουλο γεμιστό (έτοιμο, από τον χασάπη μας), 2 κιλά πατάτες, 1 κουτί μανιτάρια ολόκληρα, 2 πιπεριές πράσινες, 200γρ μπέικον, 1 κουταλιά μουστάρδα καυτερή, 2 κουταλιές μουστάρδα απαλή, 1 ποτηράκι κρασιού λάδι, χυμό 2 λεμονιών, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 1 ποτηράκι κρασιού νερό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα. Τους ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη και τις ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια περίπου 2cm, κόβουμε και το μπέικον σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μεγάλο ταψί, μαζί με το ρολό κοτόπουλο και τα μανιτάρια. Χτυπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο μούλτι το λάδι, τις μουστάρδες, το χυμό του λεμονιού και λίγο νερό.Περιχύνουμε με αυτό τις πατάτες που έχουμε στο λεκανάκι και τις ανακατεύουμε ώστε να λαδώσουν όλες καλά. Ρίχνουμε τις πατάτες στο ταψί και περιχύνουμε το ρολό με την σάλτσα από τις πατάτες. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ½ – 2 ώρες.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της καρδιάς

*Το εύκολο χοιρινό της Άννας
Υλικά 
(για 8 άτομα):
2 ½ κιλά χοιρινό λαιμός (καθαρισμένο από τα κόκαλά του), πιπερόριζα σε σκόνη, μουστάρδα, γαρίφαλα, χυμός πορτοκαλιού, φέτες πορτοκαλιού, ½ φλιτζάνι λάδι
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το χοιρινό και το πασαλείβουμε με πιπερόριζα και πολλή μουστάρδα και καρφώνουμε γαρύφαλλα. Το βάζουμε στη γάστρα και τοποθετούμε πάνω του φέτες πορτοκαλιού. Προσθέτουμε στο σκεύος χυμό πορτοκαλιού, τόσο ώστε να καλύψει 1,50 εκατοστό και το λάδι – χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό. Το βάζουμε στο φούρνο και όταν γίνουν οι φέτες πορτοκαλιού καφετί, τις αφαιρούμε από το χοιρινό και τις τοποθετούμε στον πάτο της γάστρας. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την μουστάρδα με καφέ ζάχαρη και πασαλείβουμε το χοιρινό και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, ελέγχοντας ώσπου να ροδίσει καλά. Συνοδέψτε το με σπειρωτό φρεσκοβρασμένο ρύζι.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο βιβλίο «Μαγειρική για κορίτσια που δεν… γουστάρουν και γουστάρουν» για… τους πρωτάρηδες της κουζίνας.