Το Erasmus+ στο Γυμνάσιο Λουτρακίου (εικόνες)

138

Για τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020 το Γυμνάσιο Λουτρακίου θα έχει μια ξεχωριστή ευκαιρία:  θα είναι το συντονιστικό Σχολείο μιας σύμπραξης Erasmus+ πέντε (05) ευρωπαϊκών Σχολείων. Οι εταίροι της σύμπραξης είναι τέσσερα (04) Σχολεία από την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, αντίστοιχα.

 

 

Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι, ίσως, το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά σε πολλούς τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Εσχάτως, έχει εμπλουτιστεί με δράσεις που αφορούν στον αθλητισμό και στην επιχειρηματικότητα. Συμπεριλαμβάνει, δε, μια σειρά δράσεων που αφορούν σε πρωτότυπες και καινοτόμες πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση, όπως το eTwinning και το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών. Έχει καταστεί, λοιπόν, το Erasmus+ μία «ομπρέλα», η οποία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δράσεων, με σκοπό να προωθηθεί η συνεργασία, η επικοινωνία, η κινητικότητα και η διάδραση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων εκτός αυτής, με βάση συγκεκριμένες συμφωνίες.

 

 

Το Γυμνάσιο Λουτρακίου δεν έρχεται για πρώτη φορά, φέτος, σε επαφή με το Erasmus+ και δεν είναι η πρώτη φορά που ωφελείται από αυτό. Η σχέση του με το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011, οπότε και έγινε η πρώτη επιμόρφωση καθηγήτριας Αγγλικών του Σχολείου, κατόπιν αιτήσεώς της, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης του τότε έργου Comenius. Ακολούθησε η δεύτερη επιμόρφωση καθηγήτριας Αγγλικών το 2015, στις Βρυξέλλες και στην Οξφόρδη, στα πλαίσια του Erasmus+, πια.

 

 

To 2018 στο Σχολείο απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2016 [European Language Label 2016] (πρώτο βραβείο) για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πρωτότυπου και καινοτόμου διδακτικού μοντέλου της μεθοδολογίας CLIL. Το μοντέλο αφορά στη διδασκαλία της Αστρονομίας και της Μυθολογίας στα Αγγλικά και έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται στο Σχολείο από την καθηγήτρια Αγγλικών, κ. Κωνσταντίνα Ζαβαλάρη. Η μεθοδολογία CLIL, άλλωστε, αφορά στη διδασκαλία ενός μη γλωσσικού διδακτικού αντικειμένου σε μία ξένη γλώσσα, και αποτελεί την κυρίαρχη διδακτική και μεθοδολογική τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή, στο χώρο διδασκαλίας των ξένων γλωσσών.

 

 

Το εν λόγω βραβευθέν διδακτικό μοντέλο αποτέλεσε τη βάση για να χτιστεί ένα πρωτότυπο project Erasmus+/KA229, που αφορά στην παρούσα σύμπραξη του Σχολείου με τέσσερα (04) ευρωπαϊκά Σχολεία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Το εν λόγω project Erasmus+ επεκτείνει το διδακτικό περιεχόμενο του βασικού μοντέλου και, χρησιμοποιώντας την Αστρονομία και τη Μυθολογία ως κεντρικά διδακτικά αντικείμενα, αναζητά ευρύτερες σχέσεις με συγγενή τους αντικείμενα, όπως η Γεωγραφία, η Φυσική, η Βιολογία, τα Θρησκευτικά, τα Καλλιτεχνικά.

 

 

 

 

Η καθηγήτρια Αγγλικών του Σχολείου, κ. Κωνσταντίνα Ζαβαλάρη, είναι η κεντρική συντονίστρια της εν λόγω σύμπραξης και την παιδαγωγική ομάδα του Σχολείου, για τη διαχείριση του έργου, αποτελούν, επίσης, η Δ/ντρια, κ. Αικατερίνη Κίκερα, η Υποδ/ντρια, κ. Δήμητρα Μυτάκη και η καθηγήτρια Γαλλικών, κ. Ευφημία Αθανασιάδη.

 

 

Οι εργασίες της σύμπραξης διατρέχουν, σχεδόν, όλο το διαθέσιμο χρόνο του μαθήματος των Αγγλικών (των τμημάτων των Προχωρημένων της Δευτέρας (Β’) τάξης) και η προσπάθεια είναι να εξελιχθεί και να προωθηθεί η μεθοδολογία CLIL στην ξενόγλωσση τάξη. Επιπλέον, η διδακτική πρακτική εμπλουτίζεται από καινοτόμες και «έξυπνες» προσεγγίσεις, όπως είναι η δημιουργική γραφή και η ανάγνωση των εικόνων.

 

 

 

 

Όπως αναφέρει η κ. Ζαβαλάρη, η σύμπραξη εγκαινιάσθηκε, επισήμως, το Νοέμβριο του 2018, όταν οι εταίροι εκπαιδευτικοί των Σχολείων του εξωτερικού παρευρέθησαν στο Γυμνάσιο Λουτρακίου για ένα τριήμερο επιμορφωτικό εργαστήριο.

 

 

Το εργαστήριο περιελάμβανε εισαγωγή στο διδακτικό μοντέλο της μεθοδολογίας CLIL, που το έργο προτείνει, με συντονίστρια την Κων/να Ζαβαλάρη, εισαγωγή στο μοντέλο της δημιουργικής γραφής, μέσω πολλών πρωτότυπων δραστηριοτήτων, με συντονίστρια τη Δήμητρα Μυτάκη.

 

 

 

 

Ακόμα, συμπληρώνει η κ. Ζαβαλάρη, υπήρχε και μία ξεχωριστή μικροδιδασκαλία Αστρονομίας, που συντόνισε ο Σπύρος Σβερκούνος, Φυσικός/Αστροφυσικός, ο οποίος προσεκλήθη στο Σχολείο για να συνδράμει στις εργασίες του εργαστηρίου και μας τίμησε με τη συμμετοχή του και το μάθημά του. Το μάθημα Αστρονομίας περιελάμβανε εισαγωγή στην Αστρονομία και παρουσίαση του πειράματος του Ερατοσθένη.  Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής, με θέμα τους Ολύμπιους θεούς, και το μάθημα CLIL, με θέμα τη γένεση του σύμπαντος, αφορούσε τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές μας, που δούλεψαν με τους εκπαιδευτικούς των εταιρικών Σχολείων. Τις εργασίες του εργαστηρίου παρακολούθησαν οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Ουρανία Σαρρή (ΠΕ06), Αλεξάνδρα Νικολάου (ΠΕ60) και Ελένη Τζαννή (ΠΕ11), η Υπεύθυνη του τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κορινθίας, κ. Αννίτα Τσαπάλου, η Δ/ντρια του Γυμνασίου Περαχώρας, κ. Πέννυ Στάμου και εκπαιδευτικοί από άλλα Σχολεία.

 

 

Τους εταίρους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε και καλωσόρισε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, κ. Γεώργιος Γκιώνης και οι Αντιδήμαρχοι, κ. Αναστάσιος Σακελλαρίου και κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου.

 

 

 

 

Η δεύτερη συνάντηση των εταίρων του έργου, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και μαθητών, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Biscke, στην Ουγγαρία, το Μάρτιο του 2019. Το Γυμνάσιο Λουτρακίου συμμετείχε με πέντε (05) μαθητές και μαθήτριες, που συνόδεψαν η Δ/ντρια του Σχολείου, κ. Αικατερίνη Κίκερα και η Συντονίστρια του project Erasmus+, Κων/να Ζαβαλάρη. Για πέντε (05) ημέρες οι μαθητές του έργου, όλων των συμμετεχόντων Σχολείων, είχαν τη ευκαιρία να δουλέψουν μαζί, να μάθουν μαζί, να διασκεδάσουν μαζί. Συμμετείχαν σε πρωτότυπες και καινοτόμες διδασκαλίες για τον Ήλιο, το κέντρο του ηλιακού συστήματος και τη δημιουργία του, έμαθαν, χρησιμοποιώντας σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία, ζωγραφική, τραγούδι (μια πρωτότυπη δραστηριότητα που επιμελήθηκε η Δήμητρα Μυτάκη), έρευνα στο Διαδίκτυο, την πρότερη γνώση του καθενός, έτσι όπως την διαπραγματεύονταν στις ομάδες. Η συνάντηση περιελάμβανε και πολιτιστική διδακτική επίσκεψη στη Βουδαπέστη, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.

 

 

Το ταξίδι του Γυμνασίου Λουτρακίου στο μαγικό κόσμο του Erasmus+ και των ευρωπαϊκών συμπράξεων συνεχίζεται και την επόμενη σχολική χρονιά, με πρώτο σταθμό την πόλη Ruse, στη Βουλγαρία, τον Οκτώβριο, όπου οι μαθητές θα δουλέψουν με τους εταίρους και τους πλανήτες Ερμή και Αφροδίτη. WATER !!!!

loutraki365.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ