Μπαράζ πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ – Η εμπλοκή της Αμερικής

6

Eκατοντάδες πυραύλους εκτόξευσε το Ιράν, σε όλη την ισραηλινή επικράτεια. Οι σειρήνες του αεροπορικού συναγερμού ηχούσαν για αρκετή ώρα στο Τελ Αβίβ,..

κατοντάδες πυραύλους εκτόξευσε το Ιράν, σε όλη την ισραηλινή επικράτεια. Οι σειρήνες του αεροπορικού συναγερμού ηχούσαν για αρκετή ώρα στο Τελ Αβίβ, αλλά και σε όλο το Ισραήλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι η πυραυλική επίθεση είναι απάντηση στη δολοφονία του Χανίγιε και του Νασράλα και πως εάν το Ισραήλ απαντήσει θα υποστεί ισχυρό πλήγμα.

Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ δήλωσε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η νόμιμη και ορθολογική απάντηση του Ιράν στις τρομοκρατικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος (…) έχει πραγματοποιηθεί δεόντως».

 

Περίπου 500 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ από το Ιράν, σύμφωνα με την Jerusalem Post, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 200, μέχρι στιγμής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες. Η πλειοψηφία των πυραύλων καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ, αλλά και από την αεράμυνα της Ιορδανίας, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν τον «Σιδερένιο Θόλο»

Υγειονομικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε άμεσο χτύπημα σε ένα κτίριο στο βόρειο Τελ Αβίβ, χωρίς να κάνουν λόγο για απώλειες. Ανάλογες περιπτώσεις καταγράφηκαν σε Ντιμόνα, Ναμπατίμ, Χόρα, Χοντ Χασαρόν, Μπερ Σεβά και Ρισόν Λεζιόν.

Η σαουδαραβική εφημερίδα «A-Sharq» ανέφερε ότι ανάμεσα στους στόχους της ιρανικής επίθεσης ήταν τα αεροδρόμια στο Χατζερί και στο Ναμπατίμ, καθώς και η βάση στο Γκιλίλ.

Το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» ανακοίνωσε ότι όλες οι προσγειώσεις και απογειώσεις έχουν σταματήσει και αεροπλάνα που ήταν στον αέρα για προσγείωση έκαναν αναστροφή.

O Mπάιντεν έδωσε εντολή στον στρατό των ΗΠΑ να καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους με στόχο το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις βρίσκονται στην «αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων» («Situation Room») του Λευκού Οίκου και παρακολουθούν «την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ στο Χ.

Ο Σάβετ έγραψε ότι ο Μπάιντεν και η Χάρις λαμβάνουν ενημερώσεις από την ομάδα εθνικής ασφάλειας. Ο Αμερικανός πρόεδρος «έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να βοηθήσει την άμυνα του Ισραήλ κατά των ιρανικών επιθέσεων και να καταρρίψει πυραύλους με στόχο το Ισραήλ», πρόσθεσε.

 

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute