Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αρχική ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Αποκάλυψη : Στα σκουπίδια εμβόλια αξίας 4 δισ. ευρώ για τον...

Αποκάλυψη : Στα σκουπίδια εμβόλια αξίας 4 δισ. ευρώ για τον …

36

Αποκάλυψη : Στα σκουπίδια εμβόλια αξίας 4 δισ. ευρώ για τον κοροναϊό !!! Σε χώρους υγειονομικής ταφής έχουν καταλήξει τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει το POLITICO – Στα 4 δισ. ευρώ η αξία τους

Στα σκουπίδια έχουν καταλήξει τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κοροναϊό που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αποκορύφωμα της πανδημίας, με το κόστος για τους φορολογούμενους να εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει το POLITICO.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έντυπο, από τα τέλη του 2020 – όταν και εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τον κοροναϊό – οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν συλλογικά 1,5 δισ. δόσεις. Όμως ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών, έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Στη κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Εσθονία, με τη Γερμανία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Αποκάλυψη : Στα σκουπίδια εμβόλια αξίας 4 δισ. ευρώ για τον κοροναϊό  …

Δείτε επίσης:

Αποκαλυπτήρια προτομής του σπουδαίου αρχαιολόγου Στέφανου…

Πολλές ερωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν πεταχτεί. Έτσι, οι υπολογισμοί του POLITICO βασίζονται σε δεδομένα προερχόμενα από 19 ευρωπαϊκές χώρες: 15 παρείχαν στοιχεία στο έντυπο, ενώ για άλλες τέσσερις έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ.

Με βάσει τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, το POLITICO εκτιμά ότι η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αντιστοιχούν σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το περιοδικό σχολιάζει ότι πολλά από τα εμβόλια που κατέληξαν στα σκουπίδια αγοράστηκαν κατά την κορύφωση της πανδημίας, στις αρχές του 2021. Επρόκειτο για μια περίοδο κατά την οποίαν είχε ξεσπάσει σφοδρός διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των πολυπόθητων εμβολίων. Οι τεράστιες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων στα χέρια ακόμα και όταν η πανδημία υποχώρησε, ενώ οι προσπάθειες για δωρεά των περισσευούμενων εμβολίων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν από τη μείωση της ζήτησης και ζητήματα logistics.

Δεσμευμένες οι χώρες της ΕΕ

Η Κομισιόν έχει ήδη επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση υπό την πίεση των χωρών της ΕΕ που υποφέρουν από τον τεράστιο αριθμό διαθέσιμων εμβολίων. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία σταμάτησαν να δέχονται εμβόλια, με τη Pfizer να έχει υποβάλει μήνυση κατά των εν λόγω κρατών για επειδή – όπως υποστηρίζει η πολυεθνική – δεν πλήρωσαν το συμφωνημένο ποσό. Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού της και δύο πρώην υπουργών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι υπερβολικές αγορές εμβολίων προκάλεσαν ζημίες στο κράτος ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ δόσεις του εμβολίου θα συνεχίσουν να καταφθάνουν στην Ευρώπη, καθώς το αναθεωρημένο συμβόλαιο της ΕΕ με την Pfizer δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν εμβόλια τουλάχιστον έως το 2027.

Πηγή: ΟΤ