Χρίστος Δήμας”Τσούχτρες…ένα πρώτο καμπανάκι της φύσης για το μέλλον του Κορινθιακού”

90

Άρθρο του Χρ.Δήμα και του Α.Κατσανιώτη*

Το φαινόμενο υπερβολικής αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών, τα περασμένα δύο χρόνια, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις παράκτιες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου. Κάτοικοι, επισκέπτες αλλά και συνολικά η τουριστική κίνηση, υπέστησαν σημαντική ζημιά, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβληματισμό ενόψει της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου, στην οποία βασίζεται σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας.

Στις 21 Δεκεμβρίου, υποβάλλαμε Ερώτηση προς όλα τα Υπουργεία(https://goo.gl/2mNU27) που εμπλέκονται, σχετικά με το τι προτίθενται να κάνουν ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Ήταν η δεύτερη Ερώτηση, μετά από μία ακόμα που είχαμε καταθέσει στις 15 Ιουνίου 2017. (https://goo.gl/ixHSDf) Δυστυχώς, από τις απαντήσεις που λάβαμε, γίνεται εμφανές πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τη βοήθεια των περιοχών που επλήγησαν και κινδυνεύουν να πληγούν ξανά από το φαινόμενο το επόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται προφανώς για μια ανεύθυνη αντιμετώπιση, που έστω και τώρα πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν συγκεκριμένα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα και να εξαλειφθούν οι συνέπειες του.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Επιδότηση των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής για συνδρομή στο μάζεμα των μεδουσών στις θαλάσσιες περιοχές.

β) Τοποθέτηση ειδικών διχτυών σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος.

γ) Ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος της περιοχής με προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας και της υπεραλίευσης.

δ) Στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια για τις περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου από τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στην τοπική οικονομία.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχει μια σειρά από πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη προστασία του Κορινθιακού Κόλπου και μπορούν σε βάθος χρόνου να μειώσουν τον κίνδυνο της περαιτέρω υποβάθμισης του περιβάλλοντος και παράλληλα να αποδώσουν σημαντικά οφέλη στις παράκτιες περιοχές. Μιλώντας συγκεκριμένα, αξίζει να αναφέρω συνοπτικά τις παρακάτω πολιτικές.

α) Ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο Natura 2000, με προβλέψεις για την προστασία των υφιστάμενων ανθρώπινων αλλά και οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

β) Συνολική αναβάθμιση και αποκατάσταση των δικτύων αποχέτευσης, των λυμάτων και των βιολογικών καθαρισμών στους δήμους που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο.

γ) Πλήρης αποκατάσταση και προστασία του βυθού στον Κορινθιακό Κόλπο, ώστε το θαλάσσιο περιβάλλον να αναζωογονηθεί.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ωστόσο όλες αυτές οι κινήσεις απαιτούν έναν ενιαίο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά όμως, ένας Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου, απαιτούνται επαρκείς οικονομικοί πόροι, στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και εκχώρηση όλων των απαιτούμενων αρμοδιοτήτων, ώστε να πάψουν οι ευθύνες να καλύπτονται πίσω από τη γραφειοκρατία.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των μεδουσών, είναι ένα πρώτο καμπανάκι της φύσης για το μέλλον του Κορινθιακού. Είτε θα ανταποκριθούμε έγκαιρα σε αυτό, είτε πολύ σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ξανά τι συνέπειες του.

Υ. Γ. Ήδη από τις 30 Ιουλίου 2015 με Ερώτηση μου  (https://goo.gl/fhvMi8) ανέδειξα στην Κυβέρνηση το ζήτημα της παράνομης αλιείας στον Κορινθιακό Κόλπο και τις συνέπειες του. Ακόμα αναμένουμε να λάβουν πρωτοβουλίες.
* Ο Χρίστος Δήμας είναι Βουλευτής Κορινθίας και ο Ανδρέας Κατσανιώτης είναι Βουλευτής Αχαΐας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ