Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αρχική ΙΣΤΟΡΙΚΑ Δέος και συγκίνηση στην μεγάλη συναυλία για τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής...

Δέος και συγκίνηση στην μεγάλη συναυλία για τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής – Η Κόρινθος τιμά τον δικό της ήρωα ! (VIDEO – ΦΩΤΟ)

48

Δέος και συγκίνηση στην μεγάλη συναυλία για τους 200 της Καισαριανής – Η Κόρινθος τιμά τον δικό της ήρωα !

Συγκίνησε η συναυλία του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά του ’44 στην Καισαριανή

«Οι 200 της Καισαριανής, η εργατική τάξη, ακόμα και όταν πέφτει στον αγώνα, “φεύγει” με ένα αμάραντο λουλούδι στο πέτο και μ’ ένα αδιόρατο νικητήριο χαμόγελο στα χείλη, όχι της υπεροψίας», είπε ο Δημ. Κουτσούμπας.

«Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ένα ανώτερο ιδανικό δεν πεθαίνει ποτέ…». Με αυτά τα λόγια που έγραψε στο τελευταίο του σημείωμα ένας από τους εκτελεσθέντες της 1ης Μάη του ’44 στην Καισαριανή είχε «στολιστεί» το γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην καρδιά της πόλης και υποδέχθηκε το πλήθος κόσμου που έδωσε το «παρών» στη μεγάλη εκδήλωση – συναυλία που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το βράδυ του Σαββάτου για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του ’44.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών γέμισαν ασφυκτικά το γήπεδο.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τον οποίο υποδέχτηκε ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος.

«Σ’ αυτά εδώ τα ιερά χώματα της Καισαριανής γράφτηκε μία από τις πιο ηρωικές, τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, την Πρωτομαγιά του 1944, αυτή της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών», υπογράμμισε ο Δημ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του. Όπως σημείωσε, «οι 200 κομμουνιστές στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στον Τοίχο της Καισαριανής με ένα τραγούδι στο στόμα και η θυσία τους έγινε τραγούδι, όχι ένα, αλλά πολλά…Έγινε ποίημα, όχι ένα, αλλά πολλά… Και η θυσία τους έγινε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο. Χάραξε σαν κοφτερό γυαλί τη χούφτα της συλλογικής λαϊκής συνείδησης. Κανένας τίμιος άνθρωπος του λαού δεν ξέχασε ποτέ την Καισαριανή».

 

 

»Οι 200 της Καισαριανής, η εργατική τάξη, ακόμα και όταν πέφτει στον αγώνα, “φεύγει” με ένα αμάραντο λουλούδι στο πέτο και μ’ ένα αδιόρατο νικητήριο χαμόγελο στα χείλη, όχι της υπεροψίας, αλλά ούτε και της υποταγής στη μοίρα. Αυτό ακριβώς είναι που “πέρασε” και στο λαϊκό τραγούδι και είναι αυτή η κόκκινη γραμμή που επιμένει να θυμίζει, πως για τους λαϊκούς ανθρώπους, το τραγούδι είναι ιεροτελεστία, δεν είναι μια φτηνή διασκέδαση…»

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «οι δύο κυρίες του λαϊκού μας πολιτισμού, η αξεπέραστη Μαρία Φαραντούρη και για πρώτη φορά μαζί της η δωρική Φωτεινή Βελεσιώτου θα μας δείξουν αυτά τα μυστικά περάσματα, αυτούς τους δρόμους όπου συναντιούνται τα τραγούδια μας, νυχτερινοί διαβάτες στους δρόμους της Καισαριανής, που μεγαλώνει τους ίσκιους τους το φεγγάρι…», ευχαριστώντας θερμά την Μ. Φαραντούρη και την Φ. Βελεσιώτου όπως και όλους τους συντελεστές της συναυλίας.

 

Ανεβαίνοντας στη σκηνή η μοναδική Μ. Φαραντούρη ανέφερε ότι «σήμερα θα ακουστούν τραγούδια που μας προτρέπουν να θυμόμαστε και όχι να ξεχνάμε, όπως έλεγε και ο Μίκης». Όπως δήλωσε, τη σημερινή συναυλία την «αφιερώνουν στην Εργατική Πρωτομαγιά, στη μαρτυρική θυσία των 200 της Καισαριανής, αλλά και στο ΚΚΕ και ιδιαίτερα στον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπα, που υπερασπίζεται σθεναρά τον πολιτισμό μας, που είναι ένα όπλο για τον αγώνα, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη».

Με συγκίνηση περιέγραψε η Φ. Βελεσιώτου αυτή τη συνεργασία της με τη Μ. Φαραντούρη, ανακοινώνοντας τους μουσικούς της συναυλίας.

Η συναυλία ξεκίνησε με δυο τραγούδια γραμμένα για μια άλλη Πρωτομαγιά, αυτήν του Μάη του 1936 και του ηρωικού αγώνα των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης του ’36:

Με τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου και του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το το τραγούδι «Βασίλεψες αστέρι μου» η Φ. Βελεσιώτου το αφιέρωσε σε όλες τις μάνες που έχουν χάσει παιδιά, «σήμερα είναι εδώ μια, είναι εδώ η Μάγδα Φύσσα…».

Όταν ακούστηκε το «Γελαστό Παιδί», του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιρλανδού Μπρέναντ Μπήαν, που απέδωσε ο Βασίλης Ρωτάς, η Μαρία Φαραντούρη είπε «θέλω να το αφιερώσω στη μάνα του παλικαριού μας, στη μάνα του Παύλου Φύσσα» και όλο το γήπεδο «έγινε ένα» τραγουδώντας «Ανάθεμα την ώρα κατάρα τη στιγμή σκότωσαν οι φασίστες το γελαστό παιδί…».

 

Σε στιγμές μεγάλης συγκίνησης και έξαρσης, οι στίχοι έδωσαν τη θέση τους στο σύνθημα «Ο Παύλος, ζει τσακίστε τους ναζί», τη μητέρα του Παύλου Φύσσα να δίνει το χέρι της στη Μ. Φαραντούρη και να πέφτει συγκινημένη στην αγκαλιά του Δ. Κουτσούμπα. Με όλο το κοινό να χειροκροτά όρθιο.

Μετά το τέλος της συναυλίας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνεχάρη θερμά τη Μαρία Φαραντούρη και τη Φωτεινή Βελεσιώτου

Δέος και συγκίνηση στην μεγάλη συναυλία για τους 200 της Καισαριανής

Δέος και συγκίνηση στην μεγάλη συναυλία για τους 200 της Καισαριανής

Nα θυμίσουμε πως η Κόρινθος  έχει τον δικό της κομμουνιστή πρωταγωνιστή στη μάχη κατά του ναζισμού  και της φασιστικής γερμανικής κατοχής  στον τόπο.

Ένας ΑΝΔΡΑΣ  που έγραψε λαμπρή σελίδα ηρωισμού στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας της χώρας μας  ,  ο οποίος θυσιάστηκε, βασανίστηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε, φυλακίστηκαν  και τα παιδιά του , προκειμένου να παραδοθεί…

O Θεόδωρος Μανιατέας είναι ένα από τα 200 παλικάρια της Καισαριανής, που όταν οι δήμιοι του ζήτησαν να αφαιρεθεί το όνομά του από την λίστα των ατόμων που θα εκτελούσαν, λόγω του ότι ως υποδηματοποιός τους  ήταν χρήσιμος επειδή τους έφτιαχνε τις μπότες τους , εκείνος μαζί με τον Ναπολέων Σουκαντζίδη  που του ετέθη η ίδια πρόταση  μιας και εκείνος τους ήταν χρήσιμος ως διερμηνέας ,τους έθεσαν  την ερώτηση , θα πάρει άλλος την θέση μας ; 

Στην απάντηση πως ο αριθμός δεν αλλάζει θα εκτελεστούν διακόσιοι , τότε  και οι δύο μαζί δεν κιότεψαν , δεν λύγισαν και με θάρρος οδηγήθηκαν στο απόσπασμα μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους τους  υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά τους και την λευτεριά της πατρίδας μας.

Δείτε περισσότερα εδώ

Μανιατέας Θεόδωρος- Υποψήφιος δήμαρχος Κορίνθου το 1934, ένας από τους 200 εκτελεσθέντες την Πρωτομαγιά του 1944… ήταν ο Παππούς μου

Πηγή πληροφοριών 902.gr- efsyn.gr

ΔΕΊΤΕ ΕΠΊΣΗΣ

Χαρ. Κασίμης-Φράγμα Ασωπού: Πανηγύρια πάνω στην ερημοποίηση