Εκδόθηκε το 4ο βιβλίο του Απόστολου Παπαφωτίου «Το Territorio …

22

 

Εκδόθηκε το 4ο βιβλίο του Απόστολου Παπαφωτίου «Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας

Δείτε πως ανακοίνωσε ο ίδιος το βιβλίο του :

Κυκλοφόρησε το 4ο βιβλίο μου με τίτλο «Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)» Έκδοση “Καταγράμμα”, Κόρινθος 2023.

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού απετέλεσε η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση και Ανάδειξη της Βενετικής Υδατογέφυρας στον Άσσο, Δήμου Κορινθίων, Περιφέρειας Πελοποννήσου» από τον πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στο ΕΣΠΑ 2013-2020 με προϋπολογισμό 420.000,00 €, όπως και το προσωπικό μου ενδιαφέρον και οι αγώνες, επί πολλά έτη, για την ωρίμανση του έργου

Δείτε επίσης: 

Αποκαλυπτήρια προτομής του σπουδαίου αρχαιολόγου Στέφανου…

.

Εκδόθηκε το 4ο βιβλίο του Απόστολου Παπαφωτίου

Η Υδατογέφυρα εξετάζεται ως ένα μοναδικό κομψοτέχνημα της Αρχιτεκτονικής και ως μία σωστά δομημένη κατασκευή. Συγχρόνως, εντάσσεται αυτή μέσα στο γενικότερο περιβάλλον της Β’ Βενετοκρατίας που για την Κορινθία ήταν από το 1687 έως το 1715 και το οποίο εξετάζεται σχετικά.

Οι Βενετοί, σε πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού, σε αυτό το μικρό διάστημα επίλυσαν πολλά βασικά προβλήματα με αναπτυξιακό χαρακτήρα που ταλάνιζαν την κοινωνία. Μεταξύ αυτών και η Υδατογέφυρα στο ποτάμι Ράχιανι του Άσσου, όπου με παροχή 1,14 m3/sec μπορούσε να αρδεύσει την πεδιάδα της Βόχας και της Κορίνθου, συνολικής επιφανείας 20.000 στρεμμάτων.

Επιπλέον, το βιβλίο μας προκαλεί για σύγκριση με τη θλιβερή σημερινή κατάσταση κατά την οποία στην Κορινθία δεν εξασφαλίζεται η ίδια δυνατότητα, όπως την εποχή της Βενετοκρατίας, για την άρδευση της πεδιάδας της Βόχα, στην οποία δυστυχώς έχει ήδη αρχίσει η ερημοποίηση.

Βιογραφικό Απόστολου Παπαφωτίου 

Γεννήθηκε στην Ήπειρο, τελείωσε το 1ο Δημοτικό σχολείο Κορίνθου και το εξατάξιο Γυμνάσιο Κορίνθου.

 • Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 • Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 • Πτυχιούχος Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.
 • Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: “Η βασιλική του Λεχαίου και η Μνημειακή Τοπογραφία της Χριστιανικής Κορίνθου (Παλαιοχριστιανικοί Ναοί)”.
 • Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Θεολογία Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου
 • Μητροπολιτικός σύμβουλος Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου
 • Συγγραφέας τριών βιβλίων:
1. “Σεισμοί και κατασκευές στην Κορινθία (Ιστορική αναδρομή)”, Έκδοση “Καταγράμμα”, Κόρινθος 2002
2. “Ο Δίολκος στον Ισθμό της Κορίνθου”, Έκδοση “Καταγράμμα”, Κόρινθος 2007 – Προλογίζει ο Καθηγητής Θ. Π. Τάσιος (Επίκειται η έκδοσή του στην Αγγλική γλώσσα, στην οποία μεταφράζεται)
3. “Μνημειακή Τοπογραφία της Πρωτοβυζαντινής Κορίνθου (παλαιοχριστιανικοί ναοί)”, Έκδοση “Καταγράμμα”, Κόρινθος 2021
 • Διατηρεί τεχνικό γραφείο στην Κόρινθο το οποίον ασχολείται με μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών τεχνικών έργων. Επιπλέον ασχολείται με την ανέγερση, συντήρηση και επισκευή ιερών ναών στην Κορινθία. Έργα του είναι ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων στο νοσοκομείο Κορίνθου, ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου στην Αρχαία Κόρινθο, ο Ιερός Ναός Παναγίας στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γερασίμου στην Περαχώρα, η Ιερά Μονή Αγίου Θεράποντος στο Γαλατάκι Κορινθίας, και πολλά άλλα.
 • Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με θέματα αρχαίων λιμενικών έργων με αντίστοιχες παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις.
 • Έχει δώσει διαλέξεις σε ξένα πανεπιστήμια με θέματα αρχαιογνωστικού αντικειμένου, π.χ. Κρακοβία Πολωνίας, Πανεπιστήμιο Notre Dame, Ιντιάνα Η.Π.Α., Μπράιτον Αγγλίας, Μόσχα Ρωσίας και αλλού.
 • Νομαρχιακός σύμβουλος στην Ν.Α. Κορινθίας από το 1996 μέχρι το 2010. Διετέλεσε επί 4 χρόνια αντινομάρχης (2003-2004 κ’ 2006-2007) στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού.
 • Πρόεδρος Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου της Ν.Α. Κορινθίας με πλούσιο και πολυσχιδές πολιτιστικό έργο.
 • Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου από το 2011-2014, στους τομείς Ενέργειας – Βιομηχανίας – Πολιτισμού. Μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της Ενέργειας, με ιδιαίτερη ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
  Ομοίως, στον τομέα του Πολιτισμού εκτελούνται στην Πελοπόννησο έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 65 εκατομ. ευρώ, εκ των οποίων έργα προϋπολογισμού 7,5 εκατομ. ευρώ εκτελούνται στην Κορινθία.
 • Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου από το 2015-2019, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων.
 • Ερευνητής του Αρχαίου λιμένος Λεχαίου.
 • Τεχνικός σύμβουλος στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών.
 • Μελετητής της βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη στο αρχαίο λιμάνι Λεχαίου και γενικότερα της Ύστερης Αρχαιότητος στην Κορινθία.
 • Μέλος της μετονομασθείσης ΕΜΑΕΤ (Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας) σε ΕΔΑΒΥΤ (Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής & Βυζαντινής Τεχνολογίας) και παλαιότερα Μέλος του Δ.Σ. αυτής.
 • Εκλεγμένο Μέλος Αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε. Πελοποννήσου).
 • Μέλος της “Ένωσης Κορινθίων Συγγραφέων”.

Ασχολείται με τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του νομού με διαλέξεις και ανακοινώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αντιστοίχου περιεχομένου.

Παντρεμένος με την Δρ. Παιδίατρο Μαργαρίτα Μπίτση-Παπαφωτίου.
Έχουν δύο παιδιά, την Χρυσάνθη, η οποία είναι Παιδίατρος Ε.Κ.Π.Α. και αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Βαγγέλη, ο οποίος είναι MSc Πολιτικός Μηχανικός και Υποψήφιος Διδάκτωρ Ε.Μ.Π.