Γιατί ο καιρός στην Ελλάδα… τρελάθηκε! Τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνι

87

Ασυνήθιστη χαρακτηρίζει την καιρική διαταραχή των τελευταίων ημερών ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης.

Mιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την αποδίδει, κατά την προσωπική του άποψη, στην κλιματική αλλαγή.

Όπως εξηγεί, “προφανώς το κλίμα αλλάζει και από τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι οι αλλαγές έρχονται μέσα από διαδοχικές ακραίες καταστάσεις” και πρόσθεσε: “Δηλαδή δεν μένουμε στο ότι κάθε χρόνο η θερμοκρασία τον Ιούνιο θα είναι 1/ 10 του βαθμού υψηλότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά στο γεγονός ότι αυτή η αλλαγή θα έρχεται μέσα από πολύ ζεστές ή αντίστοιχα πολύ ψυχρές χρονικές περιόδους μέσα στον Ιούνιο”.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Καζαντζίδης λέει ότι “ο Ιούνιος θεωρείται γενικά ένα ξηρός μήνας με λίγες βροχές, αλλά επειδή οι πρόσφατες διαταραχές ήλθαν σε συνέχεια και προηγούμενων διαταραχών μέσα στον ίδιο μήνα, το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμα και σε περιοχές που δεν μας έχουν απασχολήσει για καταστροφές”.

“Για παράδειγμα”, συνέχισε, “το ύψος της βροχής μέσα στον Ιούνιο ήταν αρκετά σημαντικό, δηλαδή μέχρι και 50% πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές που είχαμε”.

Επίσης, όπως λέει ο Ανδρέας Καζαντζίδης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, “το φαινόμενο είχε έκταση που κάλυψε σχεδόν το σύνολο της χώρας, ακόμα και περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης, όπου συνήθως τον Ιούνιο δεν βρέχει”.

“Τέτοια φαινόμενα”, σύμφωνα με τον καθηγητή, “καταγράφονται κατά καιρούς και οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περνούν τα χρόνια, αυτά γίνονται όλο και πιο συχνά”.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, “πέρυσι, στα μέσα του Ιουλίου, κατεγράφησαν ακραίες βροχοπτώσεις, καταστροφές σε καλλιέργειες, καθώς και σε δίκτυα ηλεκτροδότησης, ενώ υπήρξε και ένας νεκρός από κεραυνό στην περιοχή της Αμφιλοχίας”.

Καιρός: Αστάθεια από την Βόρεια Ευρώπη μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο

φωτογραφία ΑΠΕ- ΜΠΕ
φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όσον αφορά την καιρική διαταραχή των τελευταίων ημερών την χαρακτηρίζει, όπως προαναφέρθηκε, ασυνήθιστη για την εποχή, διότι όπως εξηγεί, “με βάση τις συνήθεις ατμοσφαιρικές συνθήκες τέτοιου είδους καιρικά συστήματα βρίσκονται σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και επηρεάζουν κυρίως περιοχές που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, δηλαδή την Ήπειρο, τη βορειοδυτική Μακεδονία και την Θράκη”.

Όμως, αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Ανδρέα Καζαντζίδη, έχει ευρύτερη κλίμακα, δηλαδή είδαμε αντίστοιχα ασυνήθιστο καιρό και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη βορειοδυτική και στη βορειοανατολική Ευρώπη, όπου κατεγράφησαν θερμοκρασίες που μπορεί να πλησίασαν ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου”.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, ο Ανδρέας Καζαντζίδης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι “ο καιρός που γνωρίζουμε για την Ελλάδα το καλοκαίρι, βασίζεται στις θέσεις κάποιων συγκεκριμένων συστημάτων μέσα στην περιοχή μας, ξεκινώντας από την κεντρική Μεσόγειο και φθάνοντας μέχρι την Κύπρο και την Τουρκία”.

“Αυτός ο καιρός όπως τον γνωρίζουμε”, συνεχίζει ο καθηγητής, “δεν έχει σταθεροποιηθεί”, διότι όπως εξηγεί, “υπάρχει μία γενικότερη αστάθεια στην ατμόσφαιρα, η οποία πάντως κάποια στιγμή θα αποκατασταθεί”.

Όμως, όπως τονίζει σε αυτό το σημείο, “ο καιρός παρουσιάζει εκπλήξεις και έχει μία ιδιαίτερη δυναμική”, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεταφορά σκόνης τους προηγούμενους μήνες από τη Σαχάρα.

πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ