H Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου πραγματοποίησε εκδήλωση Με την ευκαιρία της επετείου της “Άλωσης”- φωτο

1149
Με την ευκαιρία της επετείου της “Άλωσης” η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου πραγματοποίησε εκδήλωση στην αίθουσα ”Χρυσοστόμου Σμύρνης” του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιωνία Κορίνθου. Δύο οι ομιλητές ο κ. Απόστολος Παπαφωτίου (δρ. πολιτικός μηχανικός) και ο κ. Σάββας Τσιλένης (δρ. Αρχιτεκτονικής και Πολεοδόμος) μας “ταξίδεψαν” στην Πόλη της Ρωμιοσύνης, στην Πόλη των πόλεων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και Πόλη της καρδιάς μας.
Ο κύριος Παπαφωτίου μας εξέθεσε τα ευρήματα από το Θεοδοσιανό λιμάνι της Πόλης όπου σε κάποια τεχνικά έργα που έγιναν το 2004 αποκαλύφθηκαν μεσ’ απ’ την άμμο και βγήκαν Βυζαντινά πλοία σε άριστη κατάσταση όπως τα διατήρησε η αλμύρα. Αρχαιολογικός θησαυρός που αναδεικνύει την ναυπηγική τέχνη, τα υλικά και τη γνώση των Βυζαντινών. Σήμερα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο υπόστεγο φυλάσσονται αφού αποκαταστάθηκαν και μαρτυρούν τον Πολιτισμό και την Τέχνη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Ο εξαίρετος κ. Τσιλένης επίσης μας παρουσίασε με ωραίο λόγο και εικόνα τα μετά την Άλωση του 1453 σπουδαιότερα κτίρια της Κωνσταντινούπολης που κατασκευάστηκαν από Ελληνορθόδοξους και Αρμένιους Αρχιτέκτονες που άφησαν τη σφραγίδα της υψηλής τέχνης τους σε Δημόσια κτίρια, περικαλλείς Ναούς, Πατριαρχικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, Σχολεία που εκπαίδευσαν τους Ρωμιούς αν και κάτω από τον Τουρκικό ζυγό και υπήρξαν φάροι Ελληνικής Παιδείας για όλη την υπόδουλη Ανατολή, όπως η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, το Ζωγράφειο και πλήθος άλλων διάσπαρτα στην Καθ’ ημάς Ανατολή, τείχη, εκκλησίες, ανάκτορα, κατοικίες έγιναν με την έμπνευση μεγάλων Αρχιτεκτόνων και Καλφάδων που οι επιγραφές στα εναπομείναντα μαρτυρούν το όνομα και την χρονολογία. Πολλά δε και με χρηματοδότηση, εκτός από το Δημόσιο, από Έλληνες Εθνικούς Ευεργέτες που έγραψαν Ιστορία. Ήταν μια ενδιαφέρουσα περιήγηση σε Ναούς, Συνοικίες και τοποθεσίες της Πόλης του Γένους, που παρά την πικρή Άλωση και τη μακροχρόνια δουλεία, διαλαλεί με τα απείρου κάλους Δημόσια, αλλά και πανέμορφες ιδιόκτητες κατοικίες τον Πολιτισμό, την Οικονομία και την υψηλή τέχνη των Ελλήνων με τα ακόμη διασωζόμενα κτίρια.
Αυτά λάμπρυναν την Κωνσταντινούπολη και την καθιστούν πόλο έλξης και προορισμού, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλους, “Το καύχημα των ζώντων υπό την του ηλίου Ανατολήν” όπως ήταν για 1000 έτη προ της Αλώσεως.
Ας λειτουργήσουν οι εκδηλώσεις ως κίνητρο της Ιστορικής Μνήμης αλλά κι ενδιαφέροντος της Πατρίδας μας και της Ευρώπης για την τύχη της χειμαζόμενης Κοινότητας και των μνημείων των Ρωμιών της Πόλης της Ίμβρου και της Τένεδου που έπρεπε να διασφαλίζονταν και από την Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά με διάφορες πρακτικές εκδιώκεται και φθίνει.
Η συγκίνηση περίσσεψε στις εικόνες που περνούσαν μπρος από τα μάτια μας και η νοσταλγία μας πλημμύρισε για να την επισκεφτούμε.
Τα τραγούδια που απέδωσαν οι χορωδίες του συλλόγου μαζί με του ΚΕΠΑΠ του Δήμου υπό την διεύθυνση της γλυκύτατης καθηγήτριας Αναστασίας και η ψαλτική φωνή του Κώστα Σειτανίδη ακούστηκαν σαν βάλσαμο.
Οι Πολίτικοι χοροί που χόρεψε Τμήμα των ενηλίκων του συλλόγου υπό την διδασκαλία του κ. Μπάκου, έδωσε ζωή και ρυθμό στην εκδήλωση και στο κοινό που με τα χειροκροτήματά τους έκλεισαν την βραδιά τραγουδώντας “Έχε γειά Παναγιά τα μιλήσαμε όνειρο ήτανε τα λησμονήσαμε”
Ευχαριστούμε την Μικρασιατική Στέγη για την εκδήλωση. Με χαρά παρατηρήσαμε ότι εκπρόσωποι όλων των φορέων της Περιφέρειας, του Δήμου, Στρατιωτικών Αρχών, Πολιτιστικών Συλλόγων, Εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, Διευθυντές Σχολείων ήταν εκεί!
Συγχαρητήρια
Σταθείτε δίπλα στην Μικρασιατική Στέγη, έχει δώσει και θα δίνει πολλά στην περιοχή!
Μπράβο
Και του χρόνου!
Να θυμόμαστε και να ταξιδεύουμε στις Αλησμόνητες Πατρίδες!
Ένας φίλος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου.